Skip to main content

rainbow cake

cuti hari tuh, hari khamis kot kalau x silap.
i bake!!

rainbow cake.


so i nak share lah


RESEPI KEK PELANGI


BAHAN BAHAN
 250 gm butter
 200 gm gula castor
 5 biji telor
 1 sudu kecil esen vanilla
 6 sudu besar fresh milk ( saya guna susu cair je)
 210 gm tepung naik sendiri. AYAK!

CARA CARA
 First thing first nak buat kek, panaskan oven.
 Pukul Butter + Gula sampai sebati.
 Masukkan Telor one by one. Pukul sebati.
 Masukkan Esen Vanilla. Pukul lagi sampai sebati.
 Masukkan Tepung yang telah diayak tadi sikit demi sikit. Berselang seli dengan Susu. Pukul sebati.
 Bahagikan adunan. (depends on how many colours u nak buat)
 Masukkan pewarna ikot suka. Kacau bagi pewarna rata.
 Letak dalam loyang/whateva korang guna. Letak adunan selang seli.
 Goyang2 sikit so that cake sama rata.
 Bakar cake. Around 45 minit.
 Cucuk dengan anything tajam (lidi ke, garfu ke). Kek masak bila lidi tuh bersih je bila ditarik keluar.
 And lagi satu IF NAK TAHU CAKE MASAK, bahagian tepi akan renggang sikit. 

food:Pfood:P

saya ambil resepi from blog ini
sedapp. sebab resepi ni x manis sangat and very lembut.
actually cake pelangi ni just cake butter biasa yang di letakkan pewarna.
susun cantik-cantik (which saya tak reti sangat, sebab tuh jadi cam tuh. -.-)
then, here it goes. cake pelangi siapp~ 

k bye.!

Comments

shadhira said…
sedapnya....ngee~


dhira tag nik lisa kat sini..
http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2012/02/awesome-first-giveaway-by-lysa-and.html

jemput singgah~

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)