Pages

Saturday, February 4, 2012

rainbow cake

cuti hari tuh, hari khamis kot kalau x silap.
i bake!!

rainbow cake.


so i nak share lah


RESEPI KEK PELANGI


BAHAN BAHAN
 250 gm butter
 200 gm gula castor
 5 biji telor
 1 sudu kecil esen vanilla
 6 sudu besar fresh milk ( saya guna susu cair je)
 210 gm tepung naik sendiri. AYAK!

CARA CARA
 First thing first nak buat kek, panaskan oven.
 Pukul Butter + Gula sampai sebati.
 Masukkan Telor one by one. Pukul sebati.
 Masukkan Esen Vanilla. Pukul lagi sampai sebati.
 Masukkan Tepung yang telah diayak tadi sikit demi sikit. Berselang seli dengan Susu. Pukul sebati.
 Bahagikan adunan. (depends on how many colours u nak buat)
 Masukkan pewarna ikot suka. Kacau bagi pewarna rata.
 Letak dalam loyang/whateva korang guna. Letak adunan selang seli.
 Goyang2 sikit so that cake sama rata.
 Bakar cake. Around 45 minit.
 Cucuk dengan anything tajam (lidi ke, garfu ke). Kek masak bila lidi tuh bersih je bila ditarik keluar.
 And lagi satu IF NAK TAHU CAKE MASAK, bahagian tepi akan renggang sikit. 

food:Pfood:P

saya ambil resepi from blog ini
sedapp. sebab resepi ni x manis sangat and very lembut.
actually cake pelangi ni just cake butter biasa yang di letakkan pewarna.
susun cantik-cantik (which saya tak reti sangat, sebab tuh jadi cam tuh. -.-)
then, here it goes. cake pelangi siapp~ 

k bye.!

2 comments:

shadhira said...

sedapnya....ngee~


dhira tag nik lisa kat sini..
http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2012/02/awesome-first-giveaway-by-lysa-and.html

jemput singgah~

Nik Lisa said...

@shadhira

sedap sedap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...