Skip to main content

rainbow cake

cuti hari tuh, hari khamis kot kalau x silap.
i bake!!

rainbow cake.


so i nak share lah


RESEPI KEK PELANGI


BAHAN BAHAN
 250 gm butter
 200 gm gula castor
 5 biji telor
 1 sudu kecil esen vanilla
 6 sudu besar fresh milk ( saya guna susu cair je)
 210 gm tepung naik sendiri. AYAK!

CARA CARA
 First thing first nak buat kek, panaskan oven.
 Pukul Butter + Gula sampai sebati.
 Masukkan Telor one by one. Pukul sebati.
 Masukkan Esen Vanilla. Pukul lagi sampai sebati.
 Masukkan Tepung yang telah diayak tadi sikit demi sikit. Berselang seli dengan Susu. Pukul sebati.
 Bahagikan adunan. (depends on how many colours u nak buat)
 Masukkan pewarna ikot suka. Kacau bagi pewarna rata.
 Letak dalam loyang/whateva korang guna. Letak adunan selang seli.
 Goyang2 sikit so that cake sama rata.
 Bakar cake. Around 45 minit.
 Cucuk dengan anything tajam (lidi ke, garfu ke). Kek masak bila lidi tuh bersih je bila ditarik keluar.
 And lagi satu IF NAK TAHU CAKE MASAK, bahagian tepi akan renggang sikit. 

food:Pfood:P

saya ambil resepi from blog ini
sedapp. sebab resepi ni x manis sangat and very lembut.
actually cake pelangi ni just cake butter biasa yang di letakkan pewarna.
susun cantik-cantik (which saya tak reti sangat, sebab tuh jadi cam tuh. -.-)
then, here it goes. cake pelangi siapp~ 

k bye.!

Comments

shadhira said…
sedapnya....ngee~


dhira tag nik lisa kat sini..
http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2012/02/awesome-first-giveaway-by-lysa-and.html

jemput singgah~

Popular posts from this blog

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)

bye bye

assalamualaikum.
akhirnya. vacation saya da tamat. saya sedey.  T______T
kalo ade peluang saya on. kalo x,  jgn la miss saya plak. sbb saya bakal hilang 2mggu. 
papehal. doakan kejayaan saya oke.
bye bye.

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …