Skip to main content

bayangkan, dan reproductive.

pernah x terfikir how medical students talk?
dorang gune bahasa medic drg ke?

contohnya; 

contoh satu
lisa  : weh, kawan lisa. aku rasa nak buang urine la.
kawan lisa : ko pegi la toilet jap, urinate. kang ter-bladder incontinence pulak kat sni.

translation
urine= air kecil
urinate= proses buang air kecil
bladder incontinence= lebih kurang macam xleh tahan, nak kencing sgt. sampai terkucil.


contoh dua
presiden baru mesta : saya harap kite sume 1sy year and 2nd year dapat coascle with each other untuk kehidupan yang lagi mesra.

translation
coascle= merge, bergabung. 

tapi, its happen sometime je la.
xda la asek gune jargon word je.
=.=

n ade jugak, nama2 yang macam bes. 
bile dengar rasa macam wow, techie habes name.
kalau taruk name anak pon, boleh.

contohnya,
linea aspera
linea alba
copora amylacae

maksud die, cari sndri la.

cun kan name tuh? ke aku sorang je rasa cun. =.= 

n sekarang aku tengah belaja reproductive module.
asyik tengok gambar lucah je lately.
kalau yang cun, comel, bersih, xda kuman okay la jugak.
ni tunjuk gamba pompuan punye yang bengkak2, ade nanah.
ade lesion, ade redness, ade warts, ade macam2 la yang mmg sangat menggelikan.

itu semalam punye.
hari ni punye, aku tengok yang laki pulak.
lagi lah~ burok nak mmpus.

ape2 hal, aku suke sound effect each time picture slide show bertukar.
macam2 bunyi aku dengar.

pathology kan, biasa lah.
mostly, sebab sexual intercourse yg luar biasa.
multiple partner ke. ade oral sex ke.
bersederhanalah dalam ape2 bende.
nak buat pelik2 kenape. 

lagi satu, sunat mmg one of the way yang akan protect male dari kena infection.
islam memang terbaik. :))

ape ape pon,




setahu aku, aku sedang amat lapar, tambah dgn pening kepala tahap cipan mmg rasa nak tidow la.

tapi, masalahnya, kenape aku xmakan, pastu telan penadol then mati kejap. 
(mati kejap tuh sama mksud dgn tido ye.) pelik. betol.

dan setahu aku jugak, kalau ada nak lantik ahli baru untuk ape2 organisasi, selalunye, it happens formally. angkat tangan, cadang. ade la sampai 3 kali jugak. then cadangan ditutup. pastu, undi. specific people menang. tapi semalam sangat luar biasa. bising tahap cipan. sabow je la. bertambah pening kepala aku.

ok dah. babai.

Comments

Nur Areefah said…
tu ah..aku penah g sex education.ngeri weyhs!!
n i k l i s a said…
tahu xpe ngeri.
aku dok tgok hari2.
yuzuki-chan said…
lisa this is me..
the one that say i read ur blog kat surau fakulti mase tuh..
hehe..
n i k l i s a said…
hye remi. :P i dah follow u da~

metafora?,
bek tayah post teros.
xpuas ati tol ko kata laki nyer lagi buruk...
shakinah said…
best la guna ayat2 cam tuh...hehehe
n i k l i s a said…
jargon word tuh?
hahah.
yuzuki-chan said…
thanx lisa...
hee~
nurus said…
linea aspera
linea alba
copora amylacae

HAHAHA..tak mengagak nak bagi name2 tu~
memg cun pon nama^_^

plg banyak word yg gune:dehydrated

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…