Skip to main content

huu *expressing my sadness.


please giv me strength to stay here.
studying. memorizing. microscoping.

all those plate of bacteria.
all those muscle, nerve, artery, n bones.
all those histo slides.
patho slides.

OMG.
never imagine its gonna be dis hard.

lisa, be strong.
remember ur ayah. ur mak.
ur adik2.

their hopes on u.
wat they xpect on u.

do not make them disappointed.

i miss my family.
so badly.
all of them.

DAMN!
i hate myself for crying about dis. (T_T)


F U L L S T O P.

Comments

izrin_anis said…
tabah lisa!
dugaan doktor mmg g2...
caiyok2!!
doakn aku dpt berthn ngn kos aku gek..
aku pn da penah nangis sbb uh..T_T
faizu said…
tabah2!!!doktor memg dugaanya mcm 2..
1 litre of tear said…
sedutan 1 litre of tear SP:
mizuki-chan adalah pesakit spinocerebular degeneration disease mcm aya-chan jugak...time tu aya-chan dah 5 tahun passed away...mizuki-chan ni refused nak buat rehabilitation...sehinggalah ade seseorang bagi buku diary aya-chan yg bertajuk Letter From Heart,pastu asou sensei pon citer ckit pasal kawan dye,aya-chan yg dah meninggal 5 tahun lalu,mizuki-chan pon jadi bersemangat untuk meneruskan sesi rehabilitasi...bukan stakat mizuki-chan je,asou-kun yg dah x bersemangat sejak aya-chan meninggal pon dah jadi bersemangat dan jadi seorang doktor yg berdedekasi...
N E E q L I S A said…
izrin. thanx ye. i'll pray for u. insyaallah.. =)

faizu. thanx jgk. mmg shbt la.

amat. i noe its u. thanx. down gila. sbb i miss home so much.
tp,kalo pikir dak2 oversea lg la. emm. i shud be more thoughful i think. pape pon. thanx.

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…