Skip to main content

bersgka baik jom. ;)

nape aku tataw?
hal siyes cam uh. aish.
mereka busy kot.

xpe la. at least skrg aku da taw.
moga dia baik2 je n tabah hadapi semua tuh.
insyaAllah.

kawan aku ckp an..
selemah2 ukhuwah is bersangka baik.
so, no matter wat.
try la bersangka baik dgn member2.

some examples

situasi 1

walaupon.
biasanya. kul 12 mmg time makan.
tp, kawan kita uh tdow lg.
habes macam mana?
nk g makan dulu ke macam mane?
kang ksian lak kat die.
emm.
so, bsgka baik lah.
maybe dia penat.
bkn nye xda makanan kat dalam bilik.

situasi 2

aku neh jenis ske berckp.
no doubt bout dat.
tp, mmbe aku neh jenis senyap skit.
bila aku mmbebel srg2 (ckp sal pelajaran okei?)
then dia dgn salambe nye,
"hah, ape ko ckp? aku xdgr la."
tp jrg la dia ckp neh.
biase nye dia wat bdow je.
n tpksa la tnye member aku yg srg lg..
hati da panas.
tp, bersgka baik la.
MAYBE dia penat nk bercakap. hoho. (>*<)


situasi 3

alamak, sexy nye kawan aku srg neh.
pakai baju ketat nk mati.
aish3.
nk tgor cam seram je..
habes mcm mane?
mencegah dgn hati itu selemah2 iman.
kalo x berani nk cegah scara lisan or action.
so, brsgka baik lah.
MAYBE, baju die suma basoh ot.
terpksa amek adik die punye ot.

ntah la. payah sbenanye nk bersgka baik neh.
susah sgt.
tp, i'll try.

tmbh2 kalo da pndg slack gila dgn sesetengah manusia neh.
cam suma dia buat uh, mmg xelok aa.
tabaek lisa.
bersgka baik oke.

insyaallah.

Comments

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…