Pages

Wednesday, December 14, 2011

ber-da'ie lah dengan betol.

dear friends,

honestly, i think your way of interacting with people is just not proper.
kau nak berda'ie, tapi x kemana sangat lah da'ie kau kalau cara approach cam ape je.
boleh orang tengah sedih sedih hilang pet.
dia cakap benda yang macam bernanah gak lah baca.
bukan aku x suka baca orang bertegur-teguran apa sume.
aku suke. but, cara kau tuh agak agak lahh. adoii la.

contoh betol #1 

A : uuuuu, pet saya dah meninggal. sedih nye. malam malam tidow sama, pagi pagi dia kejut saya bangun subuh.. sedihh nya..
B : bukan Allah ke yang kejut bangun subuh?

when aku baca aku cam, whaaaaaattttaaaa la budak B ni. cam shhhhhhhhhhhut! sarka la sangat kau an. timing kau amat tidak betol. nyampah aku baca. 

instead of kau persoalkan pasal bangun subuh tuh, why don't u calm the person pasal pet dia. bagi soothing word ke ape, kata kata semangat or something but macam inspring. macam ada makna yang mendalam. yang boleh bagi kesan positif. pahamm tak? 

instead of saying that, better u cakap macam ni ke.

"em, poor u. don't worry. Allah lagi sayang kan dia. Allah baik. DIA tak kan tarik nyawa sewenang wenang nya kan? mesti Allah nak grant you with something more special ni. bertuah nye u." -- contoh ayat soothing yang boleh berdakwah jugak. 

contoh betol #2

A : emmm, boring lahhh baca buku ni. ada tak benda lain yang aku boleh buat?
B : baca lah qur'an.

ni lagi satu aku cam tak faham. err, err. she mentioned already kan, BORING MEMBACA. so, can u suggest something yang not related to membaca? seriously, aku cam annoying with people yang nak berdakwah x tentu masa ni. agak agak lah. 

pastu kan, dan dan si A ni cakap, u can watch youtube kisah sirah nabi ke, palestin ke.. then die wat smiley macam ni --> :) 

cute lettew! 

ps : people, ur intention might be mulia, but please! choose ur word wisely. cause it may hurts others. 

i've tons of friends yang suke berdakwah. sharing their opinions in good manners. and i love it. seriously, i love it. they share good videos, good quotes, when they tegur, they tegur with good manners. seriously, they are very inspiring! i just love them. :)

no offense k people.
but, somehow cerita ni betol. mesti budak yang terlibat tuh terasa. cuak plak..
my advise is.. take it in positive way je la.. ok? :)

k bye.

2 comments:

Anonymous said...

betul3.benda ni mmg annoying kan. mungkin niat dier nak cakap camtu baek, tapi cara dier cakap perghhhh tak cam what daa ????plak an. haha.

Nur Areefah said...

kadang2 mgkn dia tak perasan cara dia tu lebih menjauhkan dia dari kita. so mgkn tegurlah dia, kerana dia pun manusia.nice nice ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...