Skip to main content

ber-da'ie lah dengan betol.

dear friends,

honestly, i think your way of interacting with people is just not proper.
kau nak berda'ie, tapi x kemana sangat lah da'ie kau kalau cara approach cam ape je.
boleh orang tengah sedih sedih hilang pet.
dia cakap benda yang macam bernanah gak lah baca.
bukan aku x suka baca orang bertegur-teguran apa sume.
aku suke. but, cara kau tuh agak agak lahh. adoii la.

contoh betol #1 

A : uuuuu, pet saya dah meninggal. sedih nye. malam malam tidow sama, pagi pagi dia kejut saya bangun subuh.. sedihh nya..
B : bukan Allah ke yang kejut bangun subuh?

when aku baca aku cam, whaaaaaattttaaaa la budak B ni. cam shhhhhhhhhhhut! sarka la sangat kau an. timing kau amat tidak betol. nyampah aku baca. 

instead of kau persoalkan pasal bangun subuh tuh, why don't u calm the person pasal pet dia. bagi soothing word ke ape, kata kata semangat or something but macam inspring. macam ada makna yang mendalam. yang boleh bagi kesan positif. pahamm tak? 

instead of saying that, better u cakap macam ni ke.

"em, poor u. don't worry. Allah lagi sayang kan dia. Allah baik. DIA tak kan tarik nyawa sewenang wenang nya kan? mesti Allah nak grant you with something more special ni. bertuah nye u." -- contoh ayat soothing yang boleh berdakwah jugak. 

contoh betol #2

A : emmm, boring lahhh baca buku ni. ada tak benda lain yang aku boleh buat?
B : baca lah qur'an.

ni lagi satu aku cam tak faham. err, err. she mentioned already kan, BORING MEMBACA. so, can u suggest something yang not related to membaca? seriously, aku cam annoying with people yang nak berdakwah x tentu masa ni. agak agak lah. 

pastu kan, dan dan si A ni cakap, u can watch youtube kisah sirah nabi ke, palestin ke.. then die wat smiley macam ni --> :) 

cute lettew! 

ps : people, ur intention might be mulia, but please! choose ur word wisely. cause it may hurts others. 

i've tons of friends yang suke berdakwah. sharing their opinions in good manners. and i love it. seriously, i love it. they share good videos, good quotes, when they tegur, they tegur with good manners. seriously, they are very inspiring! i just love them. :)

no offense k people.
but, somehow cerita ni betol. mesti budak yang terlibat tuh terasa. cuak plak..
my advise is.. take it in positive way je la.. ok? :)

k bye.

Comments

Anonymous said…
betul3.benda ni mmg annoying kan. mungkin niat dier nak cakap camtu baek, tapi cara dier cakap perghhhh tak cam what daa ????plak an. haha.
Nur Areefah said…
kadang2 mgkn dia tak perasan cara dia tu lebih menjauhkan dia dari kita. so mgkn tegurlah dia, kerana dia pun manusia.nice nice ;D

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)