Skip to main content

ber-da'ie lah dengan betol.

dear friends,

honestly, i think your way of interacting with people is just not proper.
kau nak berda'ie, tapi x kemana sangat lah da'ie kau kalau cara approach cam ape je.
boleh orang tengah sedih sedih hilang pet.
dia cakap benda yang macam bernanah gak lah baca.
bukan aku x suka baca orang bertegur-teguran apa sume.
aku suke. but, cara kau tuh agak agak lahh. adoii la.

contoh betol #1 

A : uuuuu, pet saya dah meninggal. sedih nye. malam malam tidow sama, pagi pagi dia kejut saya bangun subuh.. sedihh nya..
B : bukan Allah ke yang kejut bangun subuh?

when aku baca aku cam, whaaaaaattttaaaa la budak B ni. cam shhhhhhhhhhhut! sarka la sangat kau an. timing kau amat tidak betol. nyampah aku baca. 

instead of kau persoalkan pasal bangun subuh tuh, why don't u calm the person pasal pet dia. bagi soothing word ke ape, kata kata semangat or something but macam inspring. macam ada makna yang mendalam. yang boleh bagi kesan positif. pahamm tak? 

instead of saying that, better u cakap macam ni ke.

"em, poor u. don't worry. Allah lagi sayang kan dia. Allah baik. DIA tak kan tarik nyawa sewenang wenang nya kan? mesti Allah nak grant you with something more special ni. bertuah nye u." -- contoh ayat soothing yang boleh berdakwah jugak. 

contoh betol #2

A : emmm, boring lahhh baca buku ni. ada tak benda lain yang aku boleh buat?
B : baca lah qur'an.

ni lagi satu aku cam tak faham. err, err. she mentioned already kan, BORING MEMBACA. so, can u suggest something yang not related to membaca? seriously, aku cam annoying with people yang nak berdakwah x tentu masa ni. agak agak lah. 

pastu kan, dan dan si A ni cakap, u can watch youtube kisah sirah nabi ke, palestin ke.. then die wat smiley macam ni --> :) 

cute lettew! 

ps : people, ur intention might be mulia, but please! choose ur word wisely. cause it may hurts others. 

i've tons of friends yang suke berdakwah. sharing their opinions in good manners. and i love it. seriously, i love it. they share good videos, good quotes, when they tegur, they tegur with good manners. seriously, they are very inspiring! i just love them. :)

no offense k people.
but, somehow cerita ni betol. mesti budak yang terlibat tuh terasa. cuak plak..
my advise is.. take it in positive way je la.. ok? :)

k bye.

Comments

Anonymous said…
betul3.benda ni mmg annoying kan. mungkin niat dier nak cakap camtu baek, tapi cara dier cakap perghhhh tak cam what daa ????plak an. haha.
Nur Areefah said…
kadang2 mgkn dia tak perasan cara dia tu lebih menjauhkan dia dari kita. so mgkn tegurlah dia, kerana dia pun manusia.nice nice ;D

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…