Skip to main content

Psst.. dari seorang insan bernama lelaki..


Ini jasa baik daripada seorang insan bernama lelaki..

( it's always fun to sit together with the one we love )

  1. Berikan komitmen anda sepenuhnya ketika bersama si dia. Lelaki amat pantang sekiranya teman wanitanya sekadar melayannya ala kadar sahaja.
  2. Letakkan kepala anda di bahu teman lelaki anda.Walaupun dia agak rendah. Ini akan membuatkan si dia amat gembira.
  3. Sekiranya dia menghantar mesej,janganlah balas dengan perkataan2 yang simple/satu patah sahaja.Ini akan membuatkan dia bengang.
  4. Ucapkanlah perasaan sayang anda kepadanya selalu.Sekurang2nya skali shari. Ini dapat mewujudkan dan mendalamkan lagi rasa cinta anda berdua.
  5. Mintalah maaf sekiranya anda ada berbuat silap kepadanya walaupun silap anda cuma sdikit sahaja.
  6. Sokonglah pasukan kegemaran teman lelaki anda.Contohnya sekiranya dia menyokong Chelsea.Anda pun sokonglah Chelsea juga walaupun anda tidak meminati sukan bola sepak. Jangan sesekali menyokong pasukan lain kerana perkara buruk mungkin berlaku.
  7. Selami jiwa teman lelaki anda.Walaupun dia merupakan seorang yang kasar,tetapi hakikatnya dalam hatinya bersinar sekiranya anda mengetahui akan jiwa teman lelaki anda itu.
  8. Jangan sesekali menduga kesabaran teman lelaki anda. Walaupun dia nampak seperti seorang yang penyabar,tetapi hakikatnya sekali dia burst,perkara buruk dan tersangat2 buruk boleh berlaku.
  9. Sentiasalah berborak atau berbincang mengenai perancangan masa depan anda dan dia. Si dia amat menyukai dan sememangnya inginkan hubungan yang kekal.
  10. Jangan sesekali meragui kesetiaan dia terhadap anda. Bukan semua lelaki yang begitu mudah terjatuh dan mata perempuan. Si dia mungkin seorang yang setia dan tidak suka apabila kesetiaannya dipersoalkan.
  11. Jangan bermain mesej atau menjawab panggilan daripada lelaki lain ketika bersama si dia.Seandainya tidak dapat dielakkan,cukuplah cakap sementara sahaja dan tidak perlu suke sangat ketika menjawab panggilan kerana boleh melukakan hati teman lelaki anda.
  12. Selalu bercerita tentang pengalaman hidup anda dengan si dia.
  13. Ceritalah sedikit pasal pengalaman anda sebelum ini bersama bekas2 kekasih anda.Si dia akan sentiasa berjaga2 dan mengelakkan diri daripada membuat kesalahan yang sama seperti yang pernah bekas kekasih anda lakukan pada anda.
  14. Seboleh2nya elakkan bercerita mengenai lelaki lain walaupun lelaki itu cuma merupakan kawan anda. Sekali dua boleh la.Tapi jika berulang kali,teman lelaki anda akan berasa tidak selamat kerana khuatir anda akan jatuh hati pada lelaki itu.
  15. Sentiasalah bangkitkan isu2 yang anda tidak suka dan bincangkan hal itu secara serius.
  16. Janganlah sesekali mempermainkan perasaan teman lelaki anda.
  17. Sekiranya si dia mengajak anda pergi ke mana2,seelok2nya janganlah menolak.Adakalanya si dia merasa malu untuk mengajak anda,tetapi sebenarnya dia terlalu inginkan keluar bersama anda.
  18. Sekiranya si dia tiada wang,hulurkan bantuan.Si dia biasanya akan menolak tetapi si dia akan tersenyum lebor bila dapat tahu bahawa anda sebagai teman wanitanya menikmati hidup susah senang hidup bersama.
  19. Jangan spoil mood bersama anda berdua semata2 benda yang remeh.
  20. Lelaki juga pandai merajuk.Pujuklah dia seelok2nya.
  21. Anda sebagai perempuan janganlah suka merajuk sangat.Kerana lelaki biasanya tidak pandai memujuk dan akan sentiasa berasa bersalah kerana telah membuatkan anda merajuk.
  22. Sentiasalah romantis seksually mahupun emotionally bersama si dia.
  23. Sentiasalah pergi ke tempat yang anda berdua merasa selesa atau yang menjadi kenangan anda berdua. Jangan pernah bosan.
  24. Bersikap jujur dalam setiap perlakuan anda. Jangan pernah menipu dengan si dia.
  25. Selalulah ceritakan masalah anda dan menangis sekiranya perlu.Ini akan membuatkan si dia berbangga kerana dia mencari anda instead of anyone else.
  26. Selalulah berkata bahawa anda care terhadap si dia.Ramai orang berpandangan bahawa kapel xsemestinya kena care.Ini salah coz anda seperti tidak mahukan dia seandainya anda xcare pasal dia.
Ni semua hasil nukilan seorang lelaki? So perempuan? Apa lagi? Buat la pasangan anda tersenyum.. :)


k bye. :)

Comments

Lea IsNaw! said…
tips yg menarik neh
thanks for sharing =)
sgt menarek.tp yg num 10 tuh ak sukar sket even die mmg npk setia tp mesti ade doubt sket
Lisa N.Yusof said…
@Sarah Mohd Saleh

agak laa.... lelaki yang buat ni terlalu setia kot~

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…