Skip to main content

sheehan's

salam.

saya ada beberapa cerita.
mari mulakan.

cerita 1

kenapa saya x boleh balik rumah sekarang?

sebab nya,

1) kalau balik, kerja belajar saya sewajibnya tidak akan bergerak.
mungkin bergerak, tapi hanya dua tiga pages. dan itu sangat bahaya.

2) kalau balik, saya akan gedik untuk buat aktiviti baking. serius gatal nak buat cake sekarang ni. cepat salahkan gamba cake ni.

saya namakan cake pelangi, boleh?
3) oh ye, saya juga for sure akan menjahit. saya geram tengok blog yang buat benda handmade. saya rasa macam nak buat jugak.

4) dan juga, sebab saya rasa sudah lewat jika saya balik sekarang. kalau nak balik, seharusnya balik malam jumaat hari tu lagi.

--------------------------------------------------------------

cerita dua.

walaupun saya di dalam minggu belajar. saya masih tidak dapat melupakan kegiatan harian saya, iaitu online.
tambahan lagi facebook. saya suka facebook-ing!

dan ada member saya pergi post gambar time dia pergi belon air panas hari tuh.
dia guna camera LCA+ then dia sumbat dengan filem elitechrome.
(ye, LCA+ itu jatuh bawah lomo jugak)

mari lihat gamba.
amik dari facebook pelayar ibu kota cinta, <== dia otai! :)

real, xda nak edit edit. <3
terbaik suka suka suka sejuta kali!
saya jatuh cinta dengan kaler dia. lawa gila. 
tiba tiba rasa nak pinjam LCA+. 
sape baik hati, nak kasi pinjam? :)

--------------------------------------------------------------

cerita 3

ini cerita pasal mimpi.

semalam ye semalam saya mimpi.
dan ianya sangat scary.
bukan pasal hantu yang pasti.

pasal ini.
ok lah.

habis sudah cerita saya. 

terima kasih kerana membaca. 
bye, harus pegi sambung belajar. 

ps : does anybody remember sheehan's sydrome cause what?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
hypopituiturism.  :)
(post partum ischemic necrosis)

macam mana?
pituitary gland ni ada due bahagian, ant and post.
yang ant di supply oleh portal venous system, post lak dari arterial system.
bila perempuan ngandung, die akan hasil kan banyak prolactin. (anterior)
so, lactotropes nye cells, which are acidophils.. dia akan jadi banyak dan banyak.
tapi blood supply xsignificant sebab dari portal venous system je.
bila time beranak, banyak kuar darah, pressure change pastu, portal system pressure decrease..
berlakulah necrosis, and ischemia..

which later on will lead to HYPOPITUITURISM!

Comments

Liyana said…
heee =)
*saya memang rajin*
najihahfara said…
sedapnye kek kat atas tu.,,,huhu mengancam
Melle Abadi said…
lca tu lomo ke ape?
qucachahir said…
saya datang melawat.. ;)
thankz singgah blog saya yew.. =)
Raji and Yeen said…
lisas kau boleh jahit plushie tak?
~Nabilah~ said…
waaa...bgos btol...pndai msk...pndai jahit....btw,kek 2 nmpk mcm sdp jer...hehehe

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

nescafe ais.

hebat x? si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais. but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010. sgt terox kan kakak srg ni? tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :)) * bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw *  :))

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak