Skip to main content

sheehan's

salam.

saya ada beberapa cerita.
mari mulakan.

cerita 1

kenapa saya x boleh balik rumah sekarang?

sebab nya,

1) kalau balik, kerja belajar saya sewajibnya tidak akan bergerak.
mungkin bergerak, tapi hanya dua tiga pages. dan itu sangat bahaya.

2) kalau balik, saya akan gedik untuk buat aktiviti baking. serius gatal nak buat cake sekarang ni. cepat salahkan gamba cake ni.

saya namakan cake pelangi, boleh?
3) oh ye, saya juga for sure akan menjahit. saya geram tengok blog yang buat benda handmade. saya rasa macam nak buat jugak.

4) dan juga, sebab saya rasa sudah lewat jika saya balik sekarang. kalau nak balik, seharusnya balik malam jumaat hari tu lagi.

--------------------------------------------------------------

cerita dua.

walaupun saya di dalam minggu belajar. saya masih tidak dapat melupakan kegiatan harian saya, iaitu online.
tambahan lagi facebook. saya suka facebook-ing!

dan ada member saya pergi post gambar time dia pergi belon air panas hari tuh.
dia guna camera LCA+ then dia sumbat dengan filem elitechrome.
(ye, LCA+ itu jatuh bawah lomo jugak)

mari lihat gamba.
amik dari facebook pelayar ibu kota cinta, <== dia otai! :)

real, xda nak edit edit. <3
terbaik suka suka suka sejuta kali!
saya jatuh cinta dengan kaler dia. lawa gila. 
tiba tiba rasa nak pinjam LCA+. 
sape baik hati, nak kasi pinjam? :)

--------------------------------------------------------------

cerita 3

ini cerita pasal mimpi.

semalam ye semalam saya mimpi.
dan ianya sangat scary.
bukan pasal hantu yang pasti.

pasal ini.
ok lah.

habis sudah cerita saya. 

terima kasih kerana membaca. 
bye, harus pegi sambung belajar. 

ps : does anybody remember sheehan's sydrome cause what?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
hypopituiturism.  :)
(post partum ischemic necrosis)

macam mana?
pituitary gland ni ada due bahagian, ant and post.
yang ant di supply oleh portal venous system, post lak dari arterial system.
bila perempuan ngandung, die akan hasil kan banyak prolactin. (anterior)
so, lactotropes nye cells, which are acidophils.. dia akan jadi banyak dan banyak.
tapi blood supply xsignificant sebab dari portal venous system je.
bila time beranak, banyak kuar darah, pressure change pastu, portal system pressure decrease..
berlakulah necrosis, and ischemia..

which later on will lead to HYPOPITUITURISM!

Comments

LeeyanaTheKim said…
heee =)
*saya memang rajin*
cik najihah said…
sedapnye kek kat atas tu.,,,huhu mengancam
melle amir said…
lca tu lomo ke ape?
qucachahir said…
saya datang melawat.. ;)
thankz singgah blog saya yew.. =)
Raji berkata said…
lisas kau boleh jahit plushie tak?
~Nabilah~ said…
waaa...bgos btol...pndai msk...pndai jahit....btw,kek 2 nmpk mcm sdp jer...hehehe

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…

officially married

alhamdulillah.

im officially married to the man that i ll love forever insyaallah.
to my best friend of 5 years.

introducing to u all officially.



mohammad nizam mohd yusop
love of my life, thief of my heart.
hee. :)
we r married on 22nd of september
insyaALLAH forever.
being a married couple means lots of responsibilities
if before u can just went out n have fun then go back to ur own life
now u cant do it anymore
u can la but u ald have someone u must think after too beside urself.

anyhow, i appreciate that.
i love my married life.
Post lama baru nk up. Lolz.....