Skip to main content

TV SHOW : grey's anatomy

salam.

tahniah grey's anatomy sebab berjaya membuat kan aku menitis kan air mata.



bagi aku, aku suke cerita ni sebab dia banyak guna term term yang aku paham.
lagipon dapat tengok hows the intern work. 
hectic gila kot.

cerita ni is about surgical intern yang live to survive hospital yang sentiasa ramai orang tuh. best la, sebab case dia macam macam and very interesting. i yang tengok pon macam at least dapat gain ilmu jugak la. plus, cerita ni banyak part part saspen. tang tuh yang ditunggu tunggu tuh. suke benor aku tengok tang tang saspen ni. :P


serius kot, first time aku tengok grey's anatomy
aku menangis.

(abaikan saat saat pertaama first episode season 1 grey's anatomy, memang agak celaka sikit. -.-")

ok balik kepada kenapa aku menangis tengok cerita tuh.

sebab nya :

1) mengenang nanti aku akan kena marah dengan doctor senior aku. (peeehhhh, alasan boleh terima x? i sensitive tau. hik hik.)

2) mengenang nanti aku kena jaga patient. and tiba tiba patient tuh sesak nafas, bloood pressure turun, then aku kena cepat cepat fikir ape aku kena buat, dan bila aku cakap kasi ubat ni, and tibe2 patient tuh allergik plak ubat yang aku cadangkan tuh... then aku kena fikir ubat lain dalam masa yang genting itu. aku rasa aku yang collapse nanti . ( tanda tanda kena mantopkan ilmu pharmacology)

3) dan lain lain. hahahhaha. (xda idea dah)

so now, aku tengah melayan grey's anatomy la. :)

tapi beware lah, cerita ni banyak part tut sikit. 
cam bongok je. -.-"


yeehaw. 

k lah, bye bye.

Comments

sueRAFE said…
grey anatomy mmg terbaik. bila tgk ni tingtingting dalam otak nak jadi dokttor laaaaa. hihi
qucachahir said…
hai..singgah blog n follow.. :)
nice blog..
WZulhilmi said…
even org yg tak amik medical courses sedih bila tgk cerita nih... =(
solo molo said…
feberet !!!~


jom teka yang mana satu solomolo ? > http://solomolo.blogspot.com/2011/04/teka-yang-mana-satu.html
Anonymous said…
Salam jugak..huhu dh lame x lyn cite cmnie.
n i k l i s a said…
@sueRAFE

hahaha, pendorong baik punye. :)
n i k l i s a said…
@WZulhilmi


yeah, memang sedih~ hohohoh
n i k l i s a said…
@Novelgurl

dah tu layan cerita macam mana sekarang?
Rahmad said…
wow..nice entry..
singgah n follow your blog..
tengkorakemas said…
tengok kat channel apa?

kalau cite house memang rumit, si house tu ada gaya dan solution sendiri,

tapi sekarang kat axn, musim csi, hawaii five 0 dan leverage, hehe

dah tak tertengok siri lain xD
Sca Ndx said…
ok dah lama tinggal grey. house tak pernah tgk. supernatural lah best. :)
Raji berkata said…
owh ak tgk cter drama jepong jer psl doktor2 nih
kalau dlu rajin gak tgk house
;D

aah byk gak risk jdi doktor nih kan
nak2 allergic ngn ubat tuh =.=
kalau ak sure ak yg pengsan nervous ttaw nk wtper =.=

ps: aah scandx supernatural lah best kan? hahaha
Anonymous said…
singgah n follow awk..
n i k l i s a said…
@tengkorakemas

kite donlod la tengkorakemas..

yup2, inteligent sgt dah dia tuh.

layan axn eh? kite belaja xbalik rumah, xda tv.

so suka hati je, nak tengok donlod. hehe
n i k l i s a said…
@Sca Ndx

supernatural pasal ape?
jakun nye xpernah tgok supernatural.
n i k l i s a said…
@Raji berkata

jepong aku nengok gak.
team medical dragon, code blue dengan voice.
besssssst best! :)

aku pon rasa aku akan pengsan. :(

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…