Skip to main content

hadiah wanita tiap bulan

salam

every month, woman are given their own special time to experience menstrual cycle.
atau period orang kita selalu dok panggil.

time ni lah mood jadi x stabil.
sebab hormone dah naik turun.
yang sepatutnya turun naik, yang naik turun.

maka senang lah bagi perempuan itu mengeluarkan kata kata nista, yang berbisa.
dan boleh membuatkan telinga si pendengar bernanah dan hati pon jadi panas.

jadi, haruslah kamu menjaga hati wanita wanita yang sedang period, atau akan period.
senang cerita, jangan cari pasal.

biasanya, perkara ini akan reda bila nak hujung hujung period.

how its happen?

menstrual-cycle-iheartguts


tengok day 6 tuh, HORMONE HELL.
a very bad day lah to mess with us. 

yang paling xbest, kalau sakit over sangat, dan kepala pening pening.
segala benda nak buat sume x jadi.
serius x suka. 

how to cure it?
amik je pontalon, painkiller tuh. -.-"
the very least i can do when having exaggerated pain during menses.

*namun begitu ye kawan kawan, ubat jangan makan selalu.
nanti kidney tersumbat.
susah hidup nanti.

k lah bye.

gamba disedut dari sini

Comments

aNis sHazLiN said…
illustration yg serius comel! :)
Raji berkata said…
owhhh ni ker proses2 time period ker?
bru first time taw @@
redbirdfe said…
tak elok lerr amek ubat selaluuu. huhu
melle amir said…
cute gila chart tu
N said…
make sense..haha, tapi poning tengok ilustrasi ni
Fa said…
huwaaa..
comel comel.
and aku cm kau jugak la lisa.
(hv no idea why wanna keep calling you nisa.LOL)
aku pon amik ubat jugak~
skandal aku ckp..
org y slalu sengugut nih susah dpt anak.
betol ka puan doktor?! (yea.aku tahu kau blom kawin tpi sbb formal kena ah Puan an??) :P
n i k l i s a said…
@aNis sHazLiN

yeah, sebab pinnk. haha tp tulisan hitam kecik.
n i k l i s a said…
@Raji berkata

yeahh.. bukan penah belaja ke sekolah menengah dulu?
n i k l i s a said…
@N

agak ah, serabut sikit. tulisan kecik.
n i k l i s a said…
@Fa

yup2.

ye ke? xda ketan kot..
sebab proses dinding uterus tuh period still happen.
means u r normal..
Anati Soki said…
anat kalau pening anat tido.. hehehehe .. bangun tido insya-allah lega

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

officially married

alhamdulillah.

im officially married to the man that i ll love forever insyaallah.
to my best friend of 5 years.

introducing to u all officially.



mohammad nizam mohd yusop
love of my life, thief of my heart.
hee. :)
we r married on 22nd of september
insyaALLAH forever.
being a married couple means lots of responsibilities
if before u can just went out n have fun then go back to ur own life
now u cant do it anymore
u can la but u ald have someone u must think after too beside urself.

anyhow, i appreciate that.
i love my married life.
Post lama baru nk up. Lolz.....