Skip to main content

list of medical school in malaysia, banyak nya!

salam.

just now, i have been searching for list of medical school in Russia.
i just felt like searching for it since my brother choose for Russia to futher his study.
(if he manages to get the offer, i hope he will get it. :) amin amin )

somehow, i end up searching for list of medical school in Asia.
and of course i searched for our beloved country, malaysia. 
(our country kaaaan?)
as i expected, malaysia is the winner for having the most medical school in Malaysia.


Malaysia

Public Universities
  • University of Malaya, Faculty of Medicine
  • Universiti Kebangsaan Malaysia, Faculty of Medicine
  • Universiti Sains Malaysia, School of Medical Sciences
  • Universiti Putra Malaysia, Faculty of Medicine and Health Sciences
  • Universiti Malaysia Sabah, School of Medicine
  • Universiti Malaysia Sarawak, Faculty of Medicine and Health Sciences
  • International Islamic University Malaysia, Kulliyyah of Medicine
  • Universiti Teknologi MARA, Faculty of Medicine
  • Universiti Sains Islam Malaysia, Faculty of Medicine & Health Sciences
  • Universiti Darul Iman,Faculty of Medicine
Private Universities and Colleges'
i took this infos from wikipedia.

we should be proud of such achievement.
since in a short time, we will achieve the aim of our country.
which is having a lesser doctor:patient ratio.

what i mean is..
one doctor, 50 patients. (dont know the exact ratio actually)
so that patients will be treated in more conducive way. 

but, from different thoughts, i think having too many medical schools might reduce the quality of the new doctors itself.
because, from what i read from internet,
our country is now dealing with shortage of trainers of the new doctors.
not enough trainers to train the new doctors.
and also places to train~

more experiences, better doctor.

but, if no experiences?
sebab xda tempat nak train, or terlalu crowded sampai nak belajar pon susah..
agak agak consequences apa yang akan dapat nanti?

i hope, government will take a serious precautions regarding this issue.
since, it useless having a massive number a doctors with no experiences.

k lah, bye bye bye.

Comments

fyra said…
wow , kakak i amik medic jugak kat mesir :)

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

nescafe ais.

hebat x? si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais. but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010. sgt terox kan kakak srg ni? tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :)) * bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw *  :))

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak