Skip to main content

list of medical school in malaysia, banyak nya!

salam.

just now, i have been searching for list of medical school in Russia.
i just felt like searching for it since my brother choose for Russia to futher his study.
(if he manages to get the offer, i hope he will get it. :) amin amin )

somehow, i end up searching for list of medical school in Asia.
and of course i searched for our beloved country, malaysia. 
(our country kaaaan?)
as i expected, malaysia is the winner for having the most medical school in Malaysia.


Malaysia

Public Universities
  • University of Malaya, Faculty of Medicine
  • Universiti Kebangsaan Malaysia, Faculty of Medicine
  • Universiti Sains Malaysia, School of Medical Sciences
  • Universiti Putra Malaysia, Faculty of Medicine and Health Sciences
  • Universiti Malaysia Sabah, School of Medicine
  • Universiti Malaysia Sarawak, Faculty of Medicine and Health Sciences
  • International Islamic University Malaysia, Kulliyyah of Medicine
  • Universiti Teknologi MARA, Faculty of Medicine
  • Universiti Sains Islam Malaysia, Faculty of Medicine & Health Sciences
  • Universiti Darul Iman,Faculty of Medicine
Private Universities and Colleges'
i took this infos from wikipedia.

we should be proud of such achievement.
since in a short time, we will achieve the aim of our country.
which is having a lesser doctor:patient ratio.

what i mean is..
one doctor, 50 patients. (dont know the exact ratio actually)
so that patients will be treated in more conducive way. 

but, from different thoughts, i think having too many medical schools might reduce the quality of the new doctors itself.
because, from what i read from internet,
our country is now dealing with shortage of trainers of the new doctors.
not enough trainers to train the new doctors.
and also places to train~

more experiences, better doctor.

but, if no experiences?
sebab xda tempat nak train, or terlalu crowded sampai nak belajar pon susah..
agak agak consequences apa yang akan dapat nanti?

i hope, government will take a serious precautions regarding this issue.
since, it useless having a massive number a doctors with no experiences.

k lah, bye bye bye.

Comments

fyra said…
wow , kakak i amik medic jugak kat mesir :)

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…