Skip to main content

bestnyew pewgang jantung manusiew betowl.

salam. salam salam.

gewdiknyew cawkawp mawcawm iniw.
sumew words nawk taruwk huruwf w.
auwww.

ok, serious serious.

sedar x sedar lagi 4 hari nak exam besar.
huwaaaa, mak orang xready lagi. 
xmau exam boleeeeh? 

hari tuh ada revision kelas ANATOMY, 
dr nilar cakap, nanti kitorang OSPE, kitorang kena identify dari specimen yang betol.
dean kitorang dr khalid yusof suruh. 

aku teros rasa down,
bala ni balaaa~

dah la kitorang batch first PRO EXAM, campur year 1 year 2.
(dah macam spm. -.-")
kire pelopor aa.
then, first batch jugak identify gross specimen.
tambah tension 10%!

tapi, terasa hebak jugak. kah kah kah.
padahal budak budak oversea, ipta lain sume dah lama main cadaver.

so, tadi aku pegi la lab gross anatomy..
pergi mengkaji organ betol betol.
selama ni, mana ada kitorang nak kaji bebetol. huahuahu.
kaji cadaver bila ada lecturer je.

yang lain sume kaji patung.
macam la nanti masuk clinical nanti kena periksa patung. -.-"

banyak lak membebel..adei.

ape ape hal, jangan down sangat.
believe in urself!

and never ever wanna quit. fight till end. :)
sebenarnya nak cakap..
officially today..
saya telah memegang jantung manusia betol. 
yeahhh! tibe tibe terbayang macam mana lah kalau jadi surgeon nanti. 
macam besssst je. :)

heart a.k.a jantung
selain jantung, saya juga pegang lung, liver dan spleen. :)

liver  a.k.a hati
left lung a.k.a paru paru kiri
sebab apa kiri? dia ada 2 part je (upper, lower) dikerat oleh oblique fissure
spleen a.k.a tataw, ape eh spleen in malay?  

ps : gambar ehsan google semata mata. :)

ok lah bye. 

Comments

syafeeq faXys said…
eeuwwww.

thank god I'm not a doctor or even a medical student.

Lepas ni study elok2,kau kena cover untuk orang2 macam aku.hahaha.

btw cam cool jek.
A.D said…
good luck exam..all the best k :)
nur said…
bestnye!
dulu ak pegang organ tkus je. siap men cucuk-cucuk gi.. hehe =='

jelesnye.. jntung manusia tu mesti kecik je kan. O.o

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

officially married

alhamdulillah.

im officially married to the man that i ll love forever insyaallah.
to my best friend of 5 years.

introducing to u all officially.



mohammad nizam mohd yusop
love of my life, thief of my heart.
hee. :)
we r married on 22nd of september
insyaALLAH forever.
being a married couple means lots of responsibilities
if before u can just went out n have fun then go back to ur own life
now u cant do it anymore
u can la but u ald have someone u must think after too beside urself.

anyhow, i appreciate that.
i love my married life.
Post lama baru nk up. Lolz.....