Skip to main content

story of BF, GF and Y - if u know who.

hati perempuan ni sensitif.
maka jaga lah dia. jangan mudah mudah nak usik. nak buang.

situasi satu

GF yang dibetray oleh BF nya.
BF nya cheating behind her back without her knowing.
sedih kan kalau jadi perempuan tuh?

me : sedih sedih sedihhh la kan.

actually, 
dah banyak kali dengar cerita macam ni.
hari tuh time keluar dengan kawan pon, macam ni jugak.
dorang dah 5 years kot couple. 
tup tup putus sebab lelaki tuh ada girl lain. 
--- aku ada cerita pasal ni kat member aku, i wonder dia ingat ke x?

yes, mungkin peringkat awal ni kawan kawan jer.
tapi kalau si lelaki tuh jenis suka kacau, suka flirt, suka mengatal.
mana la tidak hati perempuan yang kena kacau tuh terusik.

bila dah dapat yang baru, of course yang lama ni akan dibuang.
itu lumrah alam. 

maka, bagi lelaki.. buat lah dinding perisai kat diri awak tuh.
mungkin sekarang awak rasa awak setia.
tapi selama mana lah sangat?

dengan awak satu kelas, ditakdirkan pula satu group..
macam mana tuh nak tahan dari tersuka, lalu terjatuh cinta, lalu terkapel, lalu tercurang..
paham tak? nak tak nak awak kena buat benteng, dinding pada diri awak sendiri. 
u have to control yourself. salah satu cara, treat everybody equally and cam biasa je.
cam lelaki biasa, bukan lelaki yang gatal terlebih. like the old you. masa awal awal awak ada GF dulu dulu.

situasi dua

perempuan yang kena kacau dek BF kat atas ni. lets called her Y.

mula mula memang la tak nak.
tapi perempuan mana yang tak suka kena kacau.
dalam sudut hati yang dalaaam, deep inside.
akan ada jugak berbunga bunga.
percaya lah.

kali pertama --> steady lagi.
kali kedua ---> suka sikit + start sms
kali ketiga --> suka suka sukaa + tiap tiap hari sms.

then tersuka, terjatuh cinta, terkapel... 

dalam situasi ni, harap harap si Y ni pon dinding kebal since dia tahu dah la kot (harap harap) yang BF ni dah ada GF.  dan  untuk si BF, berbalik kat atas balik la.

-----------------------------

yang sedih nya, si GF la. dia yang dicurangi. dia lah yang dok sedih sorang sorang kat bilik.
BF n Y boleh gi round UiTM, explorace sama sama pulaak. aiyoo.
so sweet, happy nye! auwww.

if i am that GF i would say this.

boleh nak curang. tapi bagitau awal je la.
so that, boleh si GF ni cari pengganti jugak. ada pahemm? 
xda lah time si BF tinggalkan si GF ni, si GF ni terkapai kapai baru nak mencari.
kesian GF tauu.

kalau boleh, bagitau awal awal. senang sikit kan?

tapi kalau boleh memang GF tak nak la kan. sebab for sure la GF ni sayang kat BF dia. walaupun relationship baru 2 tahun, nak compare dengan 5 tahun memang sikit sangat. tapi baik clash masa 2 tahun dari 5 tahun. that will be more heartbreaking!

--------------------------------

so, moral of the story

1) kalau nak couple, sila lah bertanggungjawab sikit. be more matured. awak dah dewasa dah. xperlu nak flirt dengan perempuan lain kalau awak dah cukup bahagia dengan awak punya GF.
2) kalau nak clash, sila lah inform awal. jangan nak ter ter ter banyak sangat. hati orang sume xfikir. then salah kan ter ter ter tuh.
3) and, in relationship, GF-BF komunikasi tuh penting. makanya, bawak bawak lah berdiskusi. jangan nak lepas tangan buat senyap TAPIII dalam senyap senyap dok sms, ambik gamba dengan perempuan lain. cuba fikir kalau pasangan anda buat macam tu kat anda. apa yang anda anda semua rasa? 
4) think before u act. tolong lah. 

till then bye bye.

ps : ingat masa masa kita spend together. masa kita happy. u will surely miss that. 

Comments

Amira rajin said…
lisa, aku kenal ke org tu?
anything happen, just be strong.
kau deserve yang lebih baik.
Nik Lisa said…
@Amira rajin

aku rasa kenal. :)
kitorang ok. just ni la. problem skit.
sabar lisa, chill kay :)
u deserve better :)
Anonymous said…
be strong lisa...:D
ak ade utk ko..haha
Nik Lisa said…
@Anonymous

so sweet but i dont know u. HAHA

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…