Skip to main content

broga's journey part II


perjalanan naik mengambil masa 1 jam 45 minit.
antara kisah menarik masa mendaki.

1) semua orang pon semangat. cepat je mendaki. time awal awal xda orang sangat lagi. tup tap tup tap, dah halfway. memang nice sangat.
2) dah separuh jalan, orang dah mula ramai. so, kat atas sana pon ada jam. kat depan orang berderet. memang kena pandai-pandai mahu hidup. teroskan jugak.
3) fyda muscle cramp. cian fyda. sebab dia xmakan sebelum naik. mana x hypog. yang sweetnya, semorang cam tolong. kalau ada yang terlaju, memang tunggu lah. very sweet.
4) tukang snap : fifi and afiq tukang snap. thanx bangat. aku jadi yang x bertauliah je. banyak snap candid. :)
5) kalo part part yang curam tuh, dia ada sediakan tali. maksudnya kena bergantung kat tali uh, tarik badan kita guna tali. very challenging~
6) sometime ada dua jalan. so, kena pilih nak guna jalan yang mana.
7) memang kena hati hati sangat sebab kadang kadang ada lubang or curam yang sangat sangat dalam kat tepi. bila tengok masa on the way nak balik, baru macam ya Allah, ni ke yang aku lalu pagi tadi?
8) solat atas broga memang terbaik. cara jugak space so that kitorang boleh solat jemaah. tapi buat dua trip la. sebab xmuat sangat. :)
9) sampai puncak memang rasa besssst sangat! atas sana sejukk dan nyaman. rasa cam nak tidor je. 
 
pendakian itu. :)


 

view from above : cantik sangat! 


 

see betapa ramai nye orang~


 

muka penat


 

the photographers


 

group photo!


  

6.30 a.m - 8 a.m :
dok melepak kat atas sana. solat, tunggu sunrise, posing bergambar. LALALA. borak borak. :P





8 a.m :
agak agak dah puas, kitorang turun. sesungguhnya nak turun tuh bapak susah. sakit lutut dow. -.-" feeq tengah ditimpa kemalangan masa ni. jari dia kena duri kot? then berdarah. nasib baik ada plaster. then teroskan jugak perjalanan.


8.45 a.m :
sampai bawah. semua dah tarik nafas lega. teros pergi kat kereta. :) plan apa yang nak dibuaat, :) we came up with refreshing time kat petronas n g breakfast jap.


9.00 a.m :
sampai PETRONAS. bersihkan diri. tukar baju bersih. time ni fie sangat cool tau. she played yna's guitar sambil nyanyi lagu kosong! adikkk, i admired u so much! :)

9.45 a.m :
gerak ke PASAR SEMENYIH.  breakfast. sekali g kedai PANTAI TIMUR. a.k.a my hometown. makanan dia pon banyak makanan kelantan. akok la, laksam la, nasi dagang la.. auwww. but, aku xmakan pon, xde selera.

10.30 a.m :
we said GOODBYE. and gerak balik tempat masing masing. :) auww, penaaaat tapi suke sangat! :)

YNA.DYLLA.FIFIE.FYDA.FEEQ.AFIQ.ARIF.NIZAM

U GUYS ARE AWESOME.

k bye.

ps : gambar di cilok dari banyak sumber. harap halalkan ye. sayang korang,. muahh.

Comments

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…