Skip to main content

my HP went missing. :(

previous post. aku ada cakap pasal HP i hilang. Missing in action. 
too bad lah kan.
but aku redha je la.
since hp kan benda kecik, nak jumpa balik mmg susah..

cani cerita dia...
aku follow satu patient ni untuk case write up.
i thought she will undergo SVD(spontaneous vaginal deliveries) 
kuar baby ikut bawah la..
but then something went haywire skit,
cervix xmau open lepas almost 4 hours.. 
then doctor decide untuk masuk OT (operation theathre) for LSCS (low segment caesarian section) 
bedah perut la kirenye..

aku n partner aku ape lagi, of course la nak follow.
first time nak masuk OT, memang noob gila la..
semua nak tanggal..
jam bagai... adoii.. HP pon ngatkan xboleh nak masuk
padahal mmg poket baju OT tuh untuk letak barang2 berharga. 

so, aku pon tinggal je HP aku, JAM aku dalam white-coat aku..
then aku gantung je macam tuh..  
kirenye, everybody yang jalan tepi whitecoat aku tuh akan nampak there is a HP in the pocket.

memang peluang keemasan bg mereka yang berhati busuk..
maybe i thought cam ok nak tnggal barang in there since changing room tu doctors and nurses je yang masuk.
there are all insyaAllah baik2 kann? and busy too... so bila nak mencurii? masuk pon gopohh gapahh je nak kejar OT...
but, i never thought about cleaners. 
they can also went in.. emmm
i know im being prejudice here, but then.. entahh la.
sebab i am a medical student, later will be a doctor insyaAllah, i never penah terdetik once ke ape ke, nak ambik HP orang sesuka hati je..

but biar lah, we never know hati orang kan? 
so, lets stop here.. malas la nak tuduh sape2..
semoga orang yang ambik tuh sedar diri die, and reallize what her action is sooo wrong.. and silalah berubah n bertaubat..

sedih memang sedih sebab HP tuh the very first HP i bought by my own money.
worth rm1000 dulu lahh. sekarang kurang sikit.
terkilan sebab in there ada GPS.
sekarang dah xda, nak drive jauh2 pon cam dah x yakin. T__T

hadooii. pasrah je laa..

number pon kena beli yang baru..
sebab sim card lama register atas nama orang lain..
memang xleh nak rescue la..

silalah call 0135937810..
if ada orang jawab tell me okay! 

sebab i ada try call banyak kali, but xda orang jawab..
i guess, the burglar dah throw away my simcard tuh... 
sob sobb. i sayang number tuh, upax kot. 

ok, once again pasrah! 

Comments

nizam said…
594 laa..
WZulhilmi said…
Tumpang simpati. Let this be a lesson for us. Bila nk beli yg baru?? *tetiba*
Lea Isnawi said…
sabar la eh

try la pegi celcom center, buat balik no tue
boleh je, ari tu pun hp masuk dlm lubang tandas
then pegi buat balik no tu kat celcom center, bayar rm10 je
no upax memang syg giler kan..hehe
sedihnyeeee,..same goes to me last yer,.sabar k,.mmg sayang,barang yg dibeli dgn duit sndiri,.tp apekan daya,.cuai adalah salah satu sifat manusia,.huhu
unieMARKS :) said…
kesian dia. mmg sedih bila hilng Hp dr hasil krgt sndri

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…