Skip to main content

congkak berbunyi

malam tuh, aku dan cousins aku ramai ramai kumpul kat ruang tamu,
masa tuh dalam pukul 12 lebih dah.
semua dah mamai mamai, lampu meja je yg terpasang.
memang dah get ready nak tidur..

sekali abang man ajak kami semua duduk dalam bulatan.
die ajak bercerita..
topik famous malam malam buta ni..
macam biasalah, cerita hanntuu..

abang man bukak cerita pasal hantu kat asrama.
budak mrsm katakaan.
seriau jugak aku dengar.

akak min pulak bukak cerita pasal hantu sungai.
aku cuak sampai peluk peluk cousin aku wani.
wani budak USJ.
sampai turn dia, dia pandang aku.
sengih.

aku dah pelik kenapa die sengih.
tapi aku abaikan,..
rupe rupenya dia cerita pasal hantu..
tapi hantu dia lawak..
pasal hantu kentut.

sengal punya wani.

dah sampai turn aku..
aku berkira kira nak cerita pasal hantu congkak.
sekali, time aku nak cerita, tiba tiba bunyi ada orang tengah main congkak.

aku menjerit lah.
seriauu, wani aku peluk kuat kuat.

abang man, kak min dengan yang lain tanya ape masalahnya?
aku cakap laa, aku dengar bunyi congkak, and aku nak cerita pasal hantu congkak.

semua dah buat muka seriau.

dorang xperasan. tapi bile dah lama lama dengar, makin kuat bunyi tuh..

abang man n kak min selaku cousin yang paling tua antara kami..
memberanikan diri..pergi intai.
kami yang lain follow belakang.

bunyi tuh dari dalam bilik adik jur.
makin lama makin seriau bila bunyi makin kuat.

daun pintu kami tolak perlahan.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





rupa rupanya, adik jur yang sedang main congkak.

kitorang tanya apehal main malam malam?

adik jur selamba jawab, adik lupa esok adik ada tournament congkak.
tuh yang bangun jap berlatih..

semua dah buat muka macam ni. -.-"

Comments

hahaha...igtkannn betul2 antuu td..eceh..buat suspenn ajerr
hafidah said…
hahaha..kebetulan..naseb lah btol2 ade owng maen congkak..lao x de yg men congkak tuh? hehe..:')
WZulhilmi said…
haha. dan dan main congkak pulak kan.
nuraru said…
huahuahua... macam2..klu sy dh kena ketuk budak tu hehehe
adrinaqamarina said…
heheh jawapan adik tu memang sangat comel~


sy pun ex mrsm juga, femes betol hantu mrsm ni. -.-'

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

officially married

alhamdulillah.

im officially married to the man that i ll love forever insyaallah.
to my best friend of 5 years.

introducing to u all officially.



mohammad nizam mohd yusop
love of my life, thief of my heart.
hee. :)
we r married on 22nd of september
insyaALLAH forever.
being a married couple means lots of responsibilities
if before u can just went out n have fun then go back to ur own life
now u cant do it anymore
u can la but u ald have someone u must think after too beside urself.

anyhow, i appreciate that.
i love my married life.
Post lama baru nk up. Lolz.....