Pages

Friday, February 8, 2013

surgery posting

hye.

lama benar x menulis dengan jaya nya.

banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu.
cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.

tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu.
aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.

sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting.
menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.

faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu.
surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are

1) hepatobiliary 

belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye disitu. hadap la tiga organ penting ni dalam masa 2 minggu.

2) uro

kat sini pulak belajar everything pasal kidney (buah pinggang), ureter, bladder, urethra, prostate ect. case paling banyak sini ialah STONE. tak kisah la kidney stone ka, ureteric stone ka, bladder stone ka.. sume ada. sini pon 2 minggu. wad ni ramai lelaki sebab banyak yg ada masalah prostate. either cancer or BPH xkisah lah kan. pakcik2 ni suke beno dok tengok tv, aissh, cek xsempat nak borak dah pakcik asyik xda kat katil pon. agaknya die ingat tv lounge tu kedai kopi agaknya. hee.

3) neurosurgery

posting 2 minggu u olls. baru habis satu minggu. seriously posting ni sangat best. and very emotional indeed. i feel like crying whenever i see patient. young patient, accident tup2 ada pendarahan otak. kesian tau tak. macam confuse kot dorang ni. i even came across this akak, 20 something, datang hospital sebab weakness, tup tup ada brain tumor kat midbrain pulak uh. batang otak, tempat segala benda penting ada situ kot. haihh. menangis akak tuh bila dapat tahuu. very emotional. anything yang berkait dengan brain is indeed emotional. tercalar sikit otak, macam macam leh jadi.

4) paeds surgery

ni gonna be next 2 weeks. i guess its one of the exciting posting too.

best kan uitm? hee.

i love surgery. hee.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...