Pages

Thursday, April 28, 2011

bestnyew pewgang jantung manusiew betowl.

salam. salam salam.

gewdiknyew cawkawp mawcawm iniw.
sumew words nawk taruwk huruwf w.
auwww.

ok, serious serious.

sedar x sedar lagi 4 hari nak exam besar.
huwaaaa, mak orang xready lagi. 
xmau exam boleeeeh? 

hari tuh ada revision kelas ANATOMY, 
dr nilar cakap, nanti kitorang OSPE, kitorang kena identify dari specimen yang betol.
dean kitorang dr khalid yusof suruh. 

aku teros rasa down,
bala ni balaaa~

dah la kitorang batch first PRO EXAM, campur year 1 year 2.
(dah macam spm. -.-")
kire pelopor aa.
then, first batch jugak identify gross specimen.
tambah tension 10%!

tapi, terasa hebak jugak. kah kah kah.
padahal budak budak oversea, ipta lain sume dah lama main cadaver.

so, tadi aku pegi la lab gross anatomy..
pergi mengkaji organ betol betol.
selama ni, mana ada kitorang nak kaji bebetol. huahuahu.
kaji cadaver bila ada lecturer je.

yang lain sume kaji patung.
macam la nanti masuk clinical nanti kena periksa patung. -.-"

banyak lak membebel..adei.

ape ape hal, jangan down sangat.
believe in urself!

and never ever wanna quit. fight till end. :)
sebenarnya nak cakap..
officially today..
saya telah memegang jantung manusia betol. 
yeahhh! tibe tibe terbayang macam mana lah kalau jadi surgeon nanti. 
macam besssst je. :)

heart a.k.a jantung
selain jantung, saya juga pegang lung, liver dan spleen. :)

liver  a.k.a hati
left lung a.k.a paru paru kiri
sebab apa kiri? dia ada 2 part je (upper, lower) dikerat oleh oblique fissure
spleen a.k.a tataw, ape eh spleen in malay?  

ps : gambar ehsan google semata mata. :)

ok lah bye. 

Sunday, April 24, 2011

Day 4 – Your favorite photograph of your best friend.

salam.

my best friend?
mestilah nur izzati sulaiman

cik kak, saya amik gamba ye.

da pernah buat entri khas untuk dia lagi. :)

zati is my long last kawan sejak dari darjah 5 sampai sekarang. 
sayang dia sangat sangat. 

 k bye.

Saturday, April 23, 2011

mudah marah, mudah nyampah, mudah benci.

salam

aku banyak menulis namun aku draft kan saja.

sebab banyak entri berbaur amarah.. menyampah.. benci...

sifat setan semua nya.

owhh, daripada nanti orang baca entri marah aku,
baik aku draftkan saja, kan?

ni lah manusia (merujuk kepada aku) nak exam --> stress --> nak marah orang! 

jom ah solat, kasi tenang hati sikit.

k bye.

Wednesday, April 20, 2011

semangat

salam.

a motivational post for myself.
its really up to u nak baca ke xnak.

nik nurlisa, jangan mudah putus asa.
awak boleh buat.
jangan mengalah kerana bukan masanya lagi awak nak mengalah.
usaha sehabis baik, doa banyak banyak kemudian tawakal.


*semangat*

bye. :)

Sunday, April 17, 2011

sheehan's

salam.

saya ada beberapa cerita.
mari mulakan.

cerita 1

kenapa saya x boleh balik rumah sekarang?

sebab nya,

1) kalau balik, kerja belajar saya sewajibnya tidak akan bergerak.
mungkin bergerak, tapi hanya dua tiga pages. dan itu sangat bahaya.

2) kalau balik, saya akan gedik untuk buat aktiviti baking. serius gatal nak buat cake sekarang ni. cepat salahkan gamba cake ni.

saya namakan cake pelangi, boleh?
3) oh ye, saya juga for sure akan menjahit. saya geram tengok blog yang buat benda handmade. saya rasa macam nak buat jugak.

4) dan juga, sebab saya rasa sudah lewat jika saya balik sekarang. kalau nak balik, seharusnya balik malam jumaat hari tu lagi.

--------------------------------------------------------------

cerita dua.

walaupun saya di dalam minggu belajar. saya masih tidak dapat melupakan kegiatan harian saya, iaitu online.
tambahan lagi facebook. saya suka facebook-ing!

dan ada member saya pergi post gambar time dia pergi belon air panas hari tuh.
dia guna camera LCA+ then dia sumbat dengan filem elitechrome.
(ye, LCA+ itu jatuh bawah lomo jugak)

mari lihat gamba.
amik dari facebook pelayar ibu kota cinta, <== dia otai! :)

real, xda nak edit edit. <3
terbaik suka suka suka sejuta kali!
saya jatuh cinta dengan kaler dia. lawa gila. 
tiba tiba rasa nak pinjam LCA+. 
sape baik hati, nak kasi pinjam? :)

--------------------------------------------------------------

cerita 3

ini cerita pasal mimpi.

semalam ye semalam saya mimpi.
dan ianya sangat scary.
bukan pasal hantu yang pasti.

pasal ini.
ok lah.

habis sudah cerita saya. 

terima kasih kerana membaca. 
bye, harus pegi sambung belajar. 

ps : does anybody remember sheehan's sydrome cause what?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
hypopituiturism.  :)
(post partum ischemic necrosis)

macam mana?
pituitary gland ni ada due bahagian, ant and post.
yang ant di supply oleh portal venous system, post lak dari arterial system.
bila perempuan ngandung, die akan hasil kan banyak prolactin. (anterior)
so, lactotropes nye cells, which are acidophils.. dia akan jadi banyak dan banyak.
tapi blood supply xsignificant sebab dari portal venous system je.
bila time beranak, banyak kuar darah, pressure change pastu, portal system pressure decrease..
berlakulah necrosis, and ischemia..

which later on will lead to HYPOPITUITURISM!

Friday, April 15, 2011

hari jumaat

salam.


ketahuilah,

  • Rasulullah bersabda: “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu. Sesiapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”
  • Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan di dalam buku kehadiran malaikat.



tuh yang datang lambat, kalau xdatang macam mana agaknya?

ermm.

tadi time orang lelaki tengah solat jumaat kat PUSAT ISLAM, 
aku dah gerak pergi ke fakulti.
saja nak pegi awal, bosan dok bilik.

time lalu kat DC, aku nampak manusia. eh, 'macam lelaki'?
tapi bukan ke lelaki sepatotnya kat masjid ke solat?
ape yang 'macam lelaki' tuh buat dekat situ, 
siap sedap dok kopek ubi keledek, nak goreng pastu nak jual, then aku beli.

aku telan air liur. omaigod. 

p/s : now, concentrate study. exam pro, lulus. dan masuk 3rd year, insyaAllah. 

Thursday, April 14, 2011

spm-like exam

salam.

esok PT last.

lepas PT, study weeks which is 2 weeks will start.
then exactly after that, im gonna sit for my pro exam.
which consist of my 2 years study.
macam ssssspppppppppppm pulak.

so, good luck for me.
mari kita stuuudeyyyyh. :)
aummm!

bye

ps : kenapa saya tidak dilahirkan sebagai seorang yang ulat buku? deyheem

Wednesday, April 13, 2011

list of medical school in malaysia, banyak nya!

salam.

just now, i have been searching for list of medical school in Russia.
i just felt like searching for it since my brother choose for Russia to futher his study.
(if he manages to get the offer, i hope he will get it. :) amin amin )

somehow, i end up searching for list of medical school in Asia.
and of course i searched for our beloved country, malaysia. 
(our country kaaaan?)
as i expected, malaysia is the winner for having the most medical school in Malaysia.


Malaysia

Public Universities
  • University of Malaya, Faculty of Medicine
  • Universiti Kebangsaan Malaysia, Faculty of Medicine
  • Universiti Sains Malaysia, School of Medical Sciences
  • Universiti Putra Malaysia, Faculty of Medicine and Health Sciences
  • Universiti Malaysia Sabah, School of Medicine
  • Universiti Malaysia Sarawak, Faculty of Medicine and Health Sciences
  • International Islamic University Malaysia, Kulliyyah of Medicine
  • Universiti Teknologi MARA, Faculty of Medicine
  • Universiti Sains Islam Malaysia, Faculty of Medicine & Health Sciences
  • Universiti Darul Iman,Faculty of Medicine
Private Universities and Colleges'
i took this infos from wikipedia.

we should be proud of such achievement.
since in a short time, we will achieve the aim of our country.
which is having a lesser doctor:patient ratio.

what i mean is..
one doctor, 50 patients. (dont know the exact ratio actually)
so that patients will be treated in more conducive way. 

but, from different thoughts, i think having too many medical schools might reduce the quality of the new doctors itself.
because, from what i read from internet,
our country is now dealing with shortage of trainers of the new doctors.
not enough trainers to train the new doctors.
and also places to train~

more experiences, better doctor.

but, if no experiences?
sebab xda tempat nak train, or terlalu crowded sampai nak belajar pon susah..
agak agak consequences apa yang akan dapat nanti?

i hope, government will take a serious precautions regarding this issue.
since, it useless having a massive number a doctors with no experiences.

k lah, bye bye bye.

Saturday, April 9, 2011

my very teribble dinner years back.

salam.

tadi baru lepas tengok album gamba kawan kat facebook tercinta.
akhir akhir sem ni gamaknya banyak yang buat jamuan dinner la kan?
alaaa, yang siap ada tema tuh.

lantas aku teringat balik kenangan dinner bertema aku zaman dulu dulu.
jom baca.

last aku join dinner bertema is masa aku form 5.
can u imagine that, form 5 girlss~ 
4 years ago tuh, tiba tiba rasa tua.

and its not like a grand dinner or what.
it was held kat kitorang punye dewan sekolah.
and it sucks, so sucks i cant help myself to describe it here.
everything messed up. from head to toe.

tema lelaki : i dont knowthe exact tema, but they all wears coat thingy, with necktie, vest and all that. 
and for the girls, the theme was : busana muslimah *yawn*

jujur aku cakap tema itu sangat lah lame, dan membosankan.

*sekolah aku tuh biasanya time prep hanya dibenarkan pakai tudung hitam, putih atau krim yang kosong sahaja, xboleh ada design langsung, kalau ada cikgu akan gunting, maka bila dibenarkan pakai tudung kaler lain besides those 3 colours dan tudung yang ada berlian shiny shiny, ofkos la students akan merasa sangat heaven. 

aku tahu cikgu berniat baik dan murni dengan menetapkan tema sebegitu.
ye la, nak elak students pakai bukan bukan kot.


hasilnya, student ramai pakai baju kurung sahaja.
dan nampak menyerlah sedikit sebab dibenarkan pakai tudung sama kaler dengan bunga baju.

ape ape je la.

mulanya, aku nak pakai baju kurung biasa je, tambah tudung kaler lain. (kan rasa heaven kaan?)
tapi tiba tiba kawan kasi aku jubah.
try2 padan, so, ape lagi.
melaram aa pakai jubah. (extra heaven aku rasa, serius xtipu)

tapi tudung xjadi, serius buruk gila, gelembungg2. 
arhhhh. T_T

yang xtahan nye siap pakai kasut interview.
bajet lawa aa,
padahal bile tengok balik gamba dulu2,
mesti rasa macam..
'gila ah zaman dulu aku xda taste langsung. -.-'

actually, xda kasut sesuai, xkan nak pakai kasut sekolah.
sandal pon sandal jantan je aku hado.
so, pakai la kasut interview, bapak skema pulak tuh kasut tuh. 
dah la besar, jalan pon macam terseksa gila.

mekap pulak xmenahan.
putih gila muka aku, cam taruk bedak 5 kantan.
burok kot! -.-"

fashion victim. aaaa! :(

xmenahan lagi, aku malam tuh camwhore gile.
semua jantan aku nak amik gamba together. 

tapi x terambik lak dengan my crush. 
malu laa. hik hik. <== gedik rasa nak bagi penampar je. 

in a nutshell, malam tuh i end up feeling so suck.
bukan sweet memory la. damn gile.

pastu kan, bila masuk U ni,
ingatkan ada ah dinner grand kat hotel besar ke ape,
tengok tengok xda jugaaaak.

dekan cakap, xda faedah buat event macam tuh.
ape laa nasib aku an..

nak gak g dinner tema masquerade (?) , tema fairytale ke, tema ape ape je la...







hahaha, dari atas tema topeng, dark fairy tale, white fairy tale, geek style.

tapi semua tuh mimpi saja. how sadd.

dekan lagi suka event ilmiah macam kursus urus jenazah, feqah perubatan ke, quiz : sape cepat dia dapat ke,..

aku pon suke event ilmiah macam tuh, tapi still i want event dinner,
okay fine xleh pakai lawa lawa ke apa, aku pon macam malas je sebenarnya.
tapi bagilah kitorang dinner tempat grand2 sikit, 
u know, makan meja bulat dengan kawan kawan macam fun je. 

cemburu okay?

hurmmm, k lah bye.

p/s : meroyan nak pro, habis sapu kata nak dinner grand grand. LOL

asalnya aku nak share gambar, tapi sebab gambar terlalu buruk untuk ditayangkan maka niat tuh terpaksa dibatalkan. 

Monday, April 4, 2011

hadiah wanita tiap bulan

salam

every month, woman are given their own special time to experience menstrual cycle.
atau period orang kita selalu dok panggil.

time ni lah mood jadi x stabil.
sebab hormone dah naik turun.
yang sepatutnya turun naik, yang naik turun.

maka senang lah bagi perempuan itu mengeluarkan kata kata nista, yang berbisa.
dan boleh membuatkan telinga si pendengar bernanah dan hati pon jadi panas.

jadi, haruslah kamu menjaga hati wanita wanita yang sedang period, atau akan period.
senang cerita, jangan cari pasal.

biasanya, perkara ini akan reda bila nak hujung hujung period.

how its happen?

menstrual-cycle-iheartguts


tengok day 6 tuh, HORMONE HELL.
a very bad day lah to mess with us. 

yang paling xbest, kalau sakit over sangat, dan kepala pening pening.
segala benda nak buat sume x jadi.
serius x suka. 

how to cure it?
amik je pontalon, painkiller tuh. -.-"
the very least i can do when having exaggerated pain during menses.

*namun begitu ye kawan kawan, ubat jangan makan selalu.
nanti kidney tersumbat.
susah hidup nanti.

k lah bye.

gamba disedut dari sini

Saturday, April 2, 2011

TV SHOW : grey's anatomy

salam.

tahniah grey's anatomy sebab berjaya membuat kan aku menitis kan air mata.



bagi aku, aku suke cerita ni sebab dia banyak guna term term yang aku paham.
lagipon dapat tengok hows the intern work. 
hectic gila kot.

cerita ni is about surgical intern yang live to survive hospital yang sentiasa ramai orang tuh. best la, sebab case dia macam macam and very interesting. i yang tengok pon macam at least dapat gain ilmu jugak la. plus, cerita ni banyak part part saspen. tang tuh yang ditunggu tunggu tuh. suke benor aku tengok tang tang saspen ni. :P


serius kot, first time aku tengok grey's anatomy
aku menangis.

(abaikan saat saat pertaama first episode season 1 grey's anatomy, memang agak celaka sikit. -.-")

ok balik kepada kenapa aku menangis tengok cerita tuh.

sebab nya :

1) mengenang nanti aku akan kena marah dengan doctor senior aku. (peeehhhh, alasan boleh terima x? i sensitive tau. hik hik.)

2) mengenang nanti aku kena jaga patient. and tiba tiba patient tuh sesak nafas, bloood pressure turun, then aku kena cepat cepat fikir ape aku kena buat, dan bila aku cakap kasi ubat ni, and tibe2 patient tuh allergik plak ubat yang aku cadangkan tuh... then aku kena fikir ubat lain dalam masa yang genting itu. aku rasa aku yang collapse nanti . ( tanda tanda kena mantopkan ilmu pharmacology)

3) dan lain lain. hahahhaha. (xda idea dah)

so now, aku tengah melayan grey's anatomy la. :)

tapi beware lah, cerita ni banyak part tut sikit. 
cam bongok je. -.-"


yeehaw. 

k lah, bye bye.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...