Skip to main content

Pro exam MBBS

Q : How was it? 
A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)

Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)


---------------------------------



Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 



Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T

Now, jadual exam.

31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK
14.4.2014 : MEQ 1 & 2
15.4.2014 : MCQ 1 & 2
16.4.2014 : MME
17.4.2014 : Clinical Day 1
18-20.4.2014 : CUTI
21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5
25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT

----------------------------------------------

Huraiannyaa.

31.3.2014 - 13.4.2014

Haa, ni dua minggu je study week kita. Tapi tak payah la nak bermimpi di siang hari sangat nak study diam diam dalam bilik (padahal diri sendiri imagine macam ni) sebab kan time ni kita akan macam sangat busy sangat sangat (paham tak betapa aku nak cakap busynya)! sbb time ni banyak extra class, revision class, motivasi macam macam, last minute study group, brieffing PRO exam dan macam macam lagi lah.

Dan haa lagi sekali, akhirnya aku ada study group yang serious, yang hanya dilakukan masa dua minggu ni lah. -.-" jangan tiru perangai ntah apa apa ni ya. But, seriously it helps, tapi untuk make it works tuh susah yang amat. Sebab time constraint je tuh yang jalan. Kalau tak, emmm haramm nak jadi study group. Aku ingat lagi time ONG, konon nak buat study group, memang buat, tapi sekali je. lepas tuh memasing diam. -.-"

14.4.2014

Hari isnin start lah segalanya. Kalau ko budak medic mesti ko tau ape tuh MEQ. Aku malas nk explain. Kalo ko memang tak paham nanti, email je ye adik adik. :) MEQ ni tak ada apa apa sangat. Just nak cakap, MEQ ni ada dua soalan. For MEQ 1 ada medicine and surgery. For MEQ 2 masuk ONG and paeds. Not make any differences sangat pon. HIHI.

Hari ni list name MME dah kuar dah. Nanti citer hari MME yaa. :)

15.4.2014

Hari Selasa.

MCQ 1 is medicine based (Medicine, Paeds, Psy)
MCQ 2 is surgical based (Surgery, ONG, Ortho)

Soalan sangat banyak. Masa ciput. Penat. Tapi i managed to semak banyak kali jugak lah. Pokok pangkal. Be fast and confidence. :)

Dan hari ni adalah sangat mendebarkan sebab hari ni lah kuar list name clinical day!!! Dan alhamdulillah aku dapat hari selasa minggu depan (CLINICAL EXAM DAY 3)

16.4.2014

Hari Rabu. MME day. Serious tak tahu MME tuh stands for what.  Tapi basically, die macam clinical oscee. Ada 5 stations iaitu ANATOMY, HISTOPATHOLOGY, RADIOLOGY, MICROBIOLOGY, and INSTRUMENT

17.4.2014-21.4.2014

LIMA HARI. Aku ada 5 hari untuk revise, untuk sharpen mana yang tumpul. Seriously, aku sangat sangatlah relieved dan bersyukur sebab dapat Day 3. So, adik adik doa lah ye. Tenang sikit. But, it depends on orang. Ada yang nak awal, ada yang nak lambat. ape ape hal, terima dengan hati yang terbuka. Kalau dapat awal, redha, ingat janji Allah. kadang kadang memang dapat awal, tapi sekali pegi jumpa patient, patient sangat cooperative, dapat case senang, case common, dan lain lain. just ingat janji Allah. :)

Alhamdulillah jugak, I dapat housemate yang sangatlah baik. Pergi exam ada orang hantar, balik exam ada orang tunggu. One day before exam, relakan diri jadi patient sebab kita nak berlatih bagai. Terima kasih sangat sangat korang. And guess what, study group yang aku mention kat atas tadi, dengan budak budak ni je la. HIHI. kuat sangat semangat kerumahan kami.

22.4.2014

SELASA.

Another post ok? :D

23.4.2014 - 24.4.2014

DUA HARI BERCUTI - Kami pergi tengok wayang kat the curve. Muahaha!

25.4.2014

Pagi pagi ni ada VIVA. For those yang A+ nak ke A*. And also to those yang borderline fail theory. Kalau clinical yang borderline fail, akan dipanggil pada hari kejadian. U will know your name petang hari sebelom.

Dalam tengah hari macam tuh, kitorang berkumpul ramai ramai dalam lecture hall. Ada lecturer datang bagai. Keputusan akan diumumkan oleh dekan. So, u will have to wait for ur name to be announced. Memang a very nerve breaking moments. Bila nama diumumkan je, lega. Beban bagai di lift up. dan alhamdulillah nama saya ada. :) LULUSSSS!

Kalau anda fail, ur name won't be mentioned. Memang agak sedih. Sebab tuh to juniors, works hard. So that, u won't have those moments. Mereka mereka ni golongan yang Allah uji sebab mereka kuat insyaAllah.

To juniors, study well, study early, pray well, pray early!

Comments

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)