Skip to main content

tom yam for lunch

sgt epi act.
sbb untuk lunch today.
aku smk tomyam.
dis is my first tyme.
so. im really excited.

so. dr aku lupe mcm mne nk wat tomyam.
adelah baik jika aku menukilan kn,
care2 nk wat tomyam kat sini.

care2 nye.
1. amek bwg putih. cabut kulit die.
2. amek lada merah(size. kecik). potong kecik.
3. amek lesung batu. tumbuk bwg putih n lada td.
4. afta dat. tumis them.
5. agk2 da ok. msok kn ayam(yg da dipotong kecik. jgn msok yg besar plak :))
6. pastuh kacau skit. msok kn daun limau purut. kacau lg......
7. then, msokkn prencah tomyam.
8. n then, taruk lak air dalam 2 mgkuk.
9. campak serai 2,3btg
10.tggu smpi temp die 100degree celcius.( mksudnye boiling la) *mse neh boleh la
kalo nk wat bnde len.
11.bile da boil, msok kn sayur cam bunga kubis n kubis la kot. xsure pe nme sayur uh.
(msokkn bynga kubis dulu...)
12.tadaaaaa. tom yam da siap untuk dimkn. :) JOM Melantak.

Comments

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)