Skip to main content

END OF YEAR 4

24th June 2013 (ISNIN) - 28th June 2013 (FRIDAY) : End of Sem Exam Week

Minggu ke 8 cam biasa minggu paling sengsara dalam sejarah hidup student medic UiTM.
Biasanya exam end of posting je....
Tapi yang ni extra sengsara sebab ada like 3 main postings yang kitorang kena cover..
As for me, aku kena sit exam for Surgery Medicine n Short Posting.
Tiga tiga ada anak anak dia. Fuh. 

The worst part is.. Aku exam like almost everyday kot. Beza sangat sangat dengan time aku FIRST SEM.
first sem dulu satu hari je exam semua posting. yang ni everyday ada exam. which one is worst? ntah la.. masing2 ada pros and cons. so layankan je la. hari rabu kot aku xde exam ape ape.. tp ada kelas la pulak.. pagi sampai petang.. -.-" hahahaha. konon la nak revise an, tapi xpayah la bermimpi di siang hari... memang xde masa langsung. stresss ok. by the way, gile kentang betol sape dapat short posting time nak end of sem exam... memang malang gile... sorry to say lah kan.. 

anyhow, seriously.. I LEARNT A LOT in YEAR 4!! u get to know many things.

Lepas habis exam, kalau budak UiTM course lain, dorang akan dapat like a 2 months break kalau tak silap.
But me, no. Im not. Aku hanya dapat cuti seminggu je. Nak masuk tahun 5 beb, cuti seminggu je... HAHAHHA. Medicine memang abnormal. 

Biasanya kalo dah habis exam. Sume orang akan chow like stat. After habis exam jugaklah blah. Tapi kali ni kitorang lah rumah yang paling relax. Chill-chill je kat rumah. 

Sebabnya? 

We are going to Sabah for a holiday! YAY!!! 

oh ye, Result exam? Nantilah aku cerita.

Ikot kronologi sikit ye. hehee.

Comments

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…