Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2014

My clinical day's exam story

Ok, mai nak cerita pasal Clinical Day.
Hari yang digeruni oleh medical student.
Format? Ada long case and short case. From 5 disciples. Long Case u olls leh dapat either Medicine, Surgery, ONG, Paeds and Psy. As for Short Case, sama jugak, just buang Psy masuk Ortho je. :)
If contoh nya dapat Psy, short case u olls tak kan dapat Medicine. If dapat Surgery for long case, short case tak kan dapat Ortho. If dalam kalangan examiner u ada Specialist Ortho, u will get Ortho if Long case u bukan surgery. Paham kan?
How it was conducted? Basically, in one day, 40 students akan di exam kan. 20 pagi, 20 petang. contohnya kalau petang, 10 orang akan dipanggil for clerking first, another 10 relax relax dulu. 10 orang awal ni akan pegi clerk patient. time given was one hour. lepas habis clerk, teros g bilik examiners untuk present and discuss for 30 minutes. In this 30 minutes, korang akan present, q&a session and also g bilik patient to examine patient depan examiners. Setel long case. Lepas t…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…

DA Day 4

Mood : Lets do this! 
Breakfast today i makan ayam goreng seketol. Makan kat kedai. On the way g hantar ayah naik flight. He's going to china today. 😀 safe journey ayah! 
Lunchh? Emmm tomyam versi atkins kot. Insyaallah. 😀😀
So for lunch i masak tomyam atkins. *senyumsenyum*

Cara buat. 
letak air, rebus ayam, pastu taruk bawang putih, cili burung, cube tomyam, udang tunggu dalam 15-20 minit.. Pastu letar sayur (cauliflower + kubis). Pastu kacau kacau sikit then siap!
Pastu aku pk, aku nk makan dgn nasikk! So aku buat nasi goreng atkins. 😏

Cara buat 
Panaskan minyak. Tumis. Aku just gune bawang putih + cili burung. Pastu masukkan telor buh garam sikit. Then aku masukkan udang tiga ekor. Goreng2. Da nampak merah n masak, then masukkan cauliflower yg telah dipotong kecik kecik. Goreng sampai nampak kering. Then siap!
Makan tomyam kot. Haruslah ada telor dadar ye dak. 😏 
Mewah betol lunch hari ni. 
Dinner? Makan tomyam petang tadi je dengan cheese. Setel! 
Semoga istiqamah!

DA Day 3

Semalam terlupa pulak nak post gambo. Semalam i makan ape je ye... Emmm breakfast makan ikan rebus goreng 2 ekor, pastu lapa.. So wat telor dadar... Pastu wat coleslaw, pastu ayam bakar.. Thats about it. Hee. 
Hari ni breakfast i makan chicken ball

Sedap!
Cara nak buat.. 
Isi ayam (i beli ciken fillet kat mydin, pastu blend je).. Taruk daun bawang, daun sup, garam, pepper, cili.. Gaul2.... Bulatkan, pastu goreng!
Layann. 
Lunch-- ingat nak buat tomyam! Nantikan yaa! 😀😀
Tomyam apee pon tatau. Hari ni makcik wat nasi kerabu ajak sedara mara. Mak pulak pressure suh makan gak. Huwaaaa. Nak nangis rasanyaaa. Stressnya hidup ni. Rasa macam nak dok dalam gua lahh! 
Mesti sok naik kg i. Sedih sedihhhh!!!
Dinner-- 
I kuar makan dengan family kat mat spicy. I makan lauk je. Ayam goreng kunyit + air suam. Today no sayur la pulak. Mak ajak g kenduri esok. Haihh. Tatau la nak ikot ke tak. Kesian pulak kat mak kalo x ikot.
And bapak i g china esok. Jenjalan dengan kawan kawan die. Mohon yang terbaik buat ay…

DIY mini rose

DIY mini rose from coloured paper 😀

DA Day 1

My lunch
2 ekor ikan bakarr 😀 

My dinner 
Ayam goreng kunyit sayur goreng  With telor dadar 😀
Sayur yg i gune - cauliflower - kubis