Pages

Tuesday, August 28, 2012

please don't be a fake, and bersyukur sikit.

hai kawan kawan. :)

aku nak bagi amaran. hari ni aku nak membebel. emm, more to luahan perasaan terpendam lama sebenarnya. kalau nak baca, ambil lah ikitibar sama sama. kalau tak mahu baca boleh lah menekan symbol X di penjuru atas sebelah kanan saya ni. okai? aku pon dalam proses nak menambah baik kan diri aku ni. 

situasi :

si A ni jenis yang biasa buat "something" ni. dan satu hari, si "B" ni tiba tiba muncul dalam hidup nak try "something" tuh jugak. tanpa diajak. si "B" yang menawarkan diri nak try.

oh ye, something can be anything. fikir sendiri. dalam kes aku ni, aku tak mahu lah cerita kan, kang obvious sangat. i won't mentioned name here. and don't ask me. just please don't be like one in my story. i had enough. 

\intro
bila berkawan sifat give and take tuh mesti ada. tak semestinya orang yang tahu mengenai hal itu tahu segalanya. tak semestinya orang tuh biasa sebenarnye. mungkin dia buat buat biasa dengan menanya orang lain. so, apa kata kalau kita cuba sama sama berkerjasama. kata kawan kan, senang sesama, susah pon sesama lah. fikir masalah sama sama. jangan reti nak buat muka melopong je. tanya apa pun tak tahu. duit pon tak kasi. ceit. bukannya orang tuh je dapat advantages kan.  kalau ye, ok fine ko xyah peduli. tapi kalau dah benda ko pon dapat advantages then work it out sama sama ok? yang lagi parah, tibe tibe nak mengutuk belakang, nak menyalahkan orang sebab plan tak jadi. (if so lah..)

being miserable is not one of option. :)

\myrant
yang ko pon satu. yang ko harapkan dia sangat dah kenapa? seriously aku tak paham weh. tak boleh ke kalo sama sama fikir, sama sama susah ke apa. yang ko treat dia macam lah dia yang terhegeh hegeh nak heret ko sekali tuh kenapa? yang ko treat dia macam dia tuh babysitter ko kenapa? ko sedar tak. dah la bukan dia yang ngajak ko. bukan die yang sibuk nak suruh ko teman dia ke apa. ko tuh yang sebok nak join dia. buat lah cara orang bersyukur sikit dah orang dah sudi nak terima diri ko tuh. ni boleh pulak riak dan takbur tak reti nak bersyukur langsung.

urgh seriously annoying gila.

ni la manusia, buat baik sikit memang kena pijak ah kepala. susah betol. pastu boleh pulak ko buat macam macam an, memang manusia tak reti bersyukur. orang dah buat baik, dia buat taik kat orang. nampak je baik. macam je mulia. memang alasan ko bagi aku tak boleh terima langsung. bullshit and nonsense. tak payah nak buat innocence depan aku. memang lepas ni aku tak mahu dah buat baik dengan ko sangat. antara kita, memang there will be distance after this. i hope u are happy. tak guna weh berkawan dengan manusia manusia kalau dah gini perangainya. kesian aku tengok. time perlukan orang terhegeh hegeh datang. time senang, time ko dah leh goyang kaki happy happy mulalah lupakan orang. memang ko sorang je ada tuhan. puihh.

orang cam gini aku nak buat kawan? not worth it pon. 

kalau dah fake, tak kira orang dah. freehair, tudung labuh, baju singkat, baju labuh. semua boleh. don't judge based on appearance. cause appearance can lie.  
i hope so. 
\moralofthestory
  1. be wise to ur friend. don't treat them like he/she is a slave. 
  2. senang sama sama, susah sama sama.
  3. to those yang terkena macam aku ni, sound je mereka mereka ni secara direct.
  4. go and read cara nak berkawan.

\ps
if u think we are close enough for you to treat me like this, well sorry but hell no.. we are not even close ok. pity u syok sendiri. 

\theend
aku bukan jenis yang berkira dalam berkawan. tapi sekali ko layan aku cam ape... sorry lah ye. ko memang tak layak jadi kawan aku. terima kasih. 

Saturday, August 25, 2012

open house tahun ni meriahh nye la.

cerita hari raya ke-2.

macam tahun sebelomnya.
hari raya ke-2 memang open house...

dalam kul 6.30 gitu bangun solat subuh.
then, final touch red velvet aku...


red velvet tuhh je. yang laiin uh rumah orang lain. -.-"
amik pic from cousin's fb. sebab lupa nak snap red velvet aku.

then, siapkan spageti. memang mencabar jugak lah nak siapkan spageti and sos sebab mak beli tomato puree 2 tin kecik je. then mak demand nak kuah banyak banyak. memang macam cair gile ah kuar tuhh. tanya mak, ada tomato lagi tak. mak cakap ada dalam almari. so cari cari... ada paket tomato kimball yang dalam paket tuh la. aku guna SEMUA. LOL... tapi macam sedih sebab terlupa nak taruk cili bohh. xpedasss and macam cepat muak kalo guna tomato je. haiih. but life must go on, teroskan jugak. agak agak da sedap, siap la. 

spageti pon x sempat amikk. sebab kalut sangat time tuhh nak serve tetamu lagi. tetamu dah macam mana spagetiii? sebab angkat kuahh je. spageti terlupa nak angkat. -.-""

time tuh dah kul 9 kot. tetamu first, makcik aku, cik ma and family. time tuh tengah baru nak rebus spageti. and guess what, tetamu datang, aku still tak mandi. so g mandi cepat cepat and spageti tuh sedang elok siap direbus.

and and and, ada satu insiden pasal spageti tuh. but, can not tell here. very confidential. hehe. annoying tak? annoying tak? haha. suke hati aku la. ade aku kesahh? HAHAHA. maaf zahir bating!

ramai gila sedara mara datang beraya kat rumah. tak menang tangan woo... huhuhu. penat den jadi tukang basuh pinggan kat belakang... urggh tapi ikhlass. raya setaun sekali jee. i dont really care. happy je. walo da pakai baju kitew cantek cantek tapi jadi tukang basuh pinggan je kat belakang. sobs.

tahun lepas sempat la jugak breakfast dulu sebelom orang datang rumah, tahun ni memang serba tak sempat. di tengah kesibukan orang datang tuh. aku dengan adik aku yang FORM 5 ni melantakkan diri bajet tetamu kat meja makan tengah alam tuh. peduliiikkk hape kan?? lapaaaar weh.


i makan spageti i buaaat tauu. tak pandang pon sate yang bergemerlapan ituu. muahaha!

owh ye, raya tahun ni macam best sebab member MRSM dulu datang rumah. terima kasih HANIF dan HAKIM sudi mai rumahh i yang tak seberapa ni.


insyaAllah kawan sampai syurga. :)

kawan kawan 1991 tak datang tahun ni. busy barangkali. tak pe. nak buat macam mana. raya ke-2 kot, aku pon bz like a bee. :D

petang tuhh macam dah ok sikit trafik. so aku pon follow member aku dua orang ni p beraya rumah kawan kitorang kat kandis, cila nama die.. :) tapi gambar tak amik pulak. sebab aku yang biasanya jadi tukang ajak amik gamba tak bersuara. hakhak. kat rumah cila baru jumpa nasik. burrp kenyang. ayam sedaaaap. :)

dalam masa yang sama, budak budak medic yang tengah BERKETUK KETUK SYAWAL dah mesej cakap nak datang rumah. aku pon berkejar la balik rumah... aku dah gabra takut dorang sampai aku still dalam kereta sebab time tuh memang tengah jem. siap mesej ayah lagiii, suh layan kalo dorang sampai dulu.. tengok tengok lambat jugak dorang sampai... dekat nak maghrib baru sampai.. 


anyhow terima kasih sangat sebab sudi datang jauh jauh dari TUMPAT.

dan dengan itu berakhirlah raya ke dua saya. tak pernah pernah open house sampai ke malam. :) penat memang penat tapi puas tengok orang datang makan kenyang kenyang. tahun depan datang lagi ye. insyaAllah.


Tuesday, August 21, 2012

salam aidilfitri

hye hye hye.

hari ketiga raya.
dan cuti tinggal lagi 5 hari.
eh, sekejap nye. -.-"
tuh kalo balik ahad. kalau balik sabtu, 4 hari je tinggal cuti..
huwaaaaa.

ok ok. sebelom apa apa, aku nak wish selamat hari raya semuaa orang. :)
maaf zahir batin...


gambar di atas aku cilok di google. muehehe. so jangan puji kata lawa aku edit lak. :) 

aku harap semua orang sudi maafkan aku yang mulut cibai ni...
memang aku jenis yang suke hangin sikitt. wiwwiwuu. 
tapi hangin aku diam diam je la....
kalau ter mengumpat tuh harap dimaafkan. 
hehehe. 

so, lemme narrate cerita hari raya 2012 ni...

1st day RAYA.

cam biasalahh pagi raya aku akan iron baju kurung set dengan tudung tiga pasang. dan baju melayu tiga pasang.
aku ni kalo iron lama bebenaa. tapi yang herannye.. baju x jugak "lendik".. aishhh..
xpaham "lendik"? nanti tanya personal k.. hikhik.. 
so macam tak sempat nak gi semayang raya.. huuuu sediihh tau..
takpe takpe. tahun depan aku iron siap siap malam tuhh. 
ok dah, then lepas dah get ready semua...
aku pon gi lah umah nenek aku kat sebelah umahh aku je ni haaa.

bersalam salaman. bermakan makan an.. (dush, BM cam apeeee---) 
berdapat duit raya dari mereka yang susah berumur. hakhak. (xbaiknye aku--- :P)
oh ye, bergambar gambaran tidak dilupa ye.. 
tapi kaaannn, kitorang x de la pulak gamba raya satu family... haihh xpe la.

then dalam kul 11 lebih kitorang satu family pon bertolak balik pasir puteh, kampung belah ayah.
tapi, tok n mak tok sume dah xda. 
rasa pelik sangatt. huuu.

tapi tetap happy..
and yes, isu BAKAL DOKTOR adalah isu paling hot bila aku menjadi topik.
nasib baik isu kahwin belom naik lagi.. hahahaa.



otw balik umah me and my sister, dila

dalam kul 6 petang gitu kitorng sampai rumahh balik..

malam raya first yang sangat busy sebab tahun ni first time aku ada tugas specific..
kalo dulu aku tukang masukkan biskut dalam balang, tukang kacau gulai, senang citer runner la.
buat tuh, buat ni. 
tapi tahun ni tugas aku tuh dah turun kat adik aku..
sebab aku dah ada kije sendiri. wiwiwiw.

tugas 1 : settle wat pencuci mulut. asalnya dah buat rainbow cake, tapi entah cane laa x menjadi pulak. and  wat red velvet cupcake.. ada la dalam 60 lebih cups aku wat... fuh penaaaat.

tugas 2 : settle side dish yang akhrnya jadi main dish jugak pada hari kejadian... side dish itu ialah spagetti bolognaise my style... cabaraaaan betol.. dengan mee nye sikit, tomato puree pon sikit, akhirnya jadi jugak spageti aku tuhh.., alhamdulillah lakuu. :)

malam tuh aku setel red velvet cupcake...
pukul 12 lebih jugak la tido...

penaaaat.

nanti aku sambung kisah raya hari kedua. :) 

ps : frust nye line celcom ni takde kat rumah aku ni. missing somebody. :'(


Thursday, August 16, 2012

Emergency's Iftar

hye.
here i am writing this post.

so, regarding PHPM's research, i teamed up with Aiko n Musa.
alhamdulillah, our tasks can be considered as finished.
data entry will be done after Raya. insyaAllah.

----------------------------------

On Monday, since we are all (whole posting) are already at Shah Alam...
to do our research, we decided to "buka puasa" at Wong Solo at Syeksen 7..
Its a Jawa-Indon restaurant, just like Ayam Penyet punye restaurant. 
tapi dorang cakap Wong Solo lagii umpphh. 

And yes, and Perghh, the "sambal" is veryyyy spicy. 
til im tearing up while eating it. HAHAHA.
but, sedaaap laa. ayam die like ayam kampung sikit.. IDK.
i will definitely go there again. hehe.

so pictures!


after finished eating.


see how many glass of water there? HAHA. 

-------------------------------------------------

yesterday, my friend, Shahira who lived in Shah Alam had invited us to her house for buka puasa.
free food, so i'm going..

haha. no pictures of me yet.
cause i'm the one yang took pictures of others.
ada la jugak yang amik, but haven't upload it yet. so wait.

-----------------------------------------------

ok bye.

Tuesday, August 14, 2012

yayayayay!

salam u olls.

i da dapat tiket balik.
malam khamis.

why malam khamis??
sebab x nak rushing sangat...
banyak kerja perlu setel... 
so i decide thursday night...

so, yes. 
aku beraya jugak tahun ni. 
alhamdulillah.


wuwuw

ok. tahniah abe lil and kak izzah dapat baby.

problem now.. 
i dah xda cara nak balik la pulak. -.-"
for sure x balik raya kelantan kan..

so, cane aku nak balik??
huwaaa. x beraya kah aku?
owhh sedih siod weh.

so what's now?


Saturday, August 11, 2012

iftar ruban

after planning for quite some time.
at last, iftar day is today..

asalnya nak g seoul garden, but xjadi sebab xda tempaaat.
akhirnya kitorang g suria station dekat selayang ni je..

sebab kereta xda, aku tumpang kereta hanis. :)

rindu gile budak budak lama ni.
setaon kot lepak sama. mana lah x rapat kan??

talking about food, they are good. 
i ate grilled chicken chop with mushroom sauce.
and also tea o ais. 

i got my food quite late. 
but im so happy sebab my friends kept me fed by sharing their foods with me.
awww, so sweet of all of you. thanx you guys. 
hehehe.

so, picturees. :)


on our way to ze restaurantz (from syazmin's camera)


my lovely friends. (from hairi's instagram :P)

eh, baru perasan kat lua quite bright. macam makan tengah hari pulak. hahaha.


the whole group. i have to jengket jengket to make sure my face are shown clearly. muahahaha


yaa, i sat in between of asiah (one of my besties time ruban) and syidiq (sape entahh hahaha) just gurau, a friend of mine la of course. :) thanx you for the chicken and lamb. heee. 

yay. sayang korang sume. :D

Thursday, August 9, 2012

just babbling around.

today means almost a week in this new posting which is PHPM.
PHPM posting is kinda interesting.
when i say interesting, in regards of HEALTH CARNIVAL part.

however, regarding the RESEARCH part, i just didn't like it. 
its burdensome, i will be tireed, i have to knock people's house to interview them.
if i am the house owner, i din't like it if random students knock  my house to interview me.
i hope everybody else are not like me..
please everybody, i'm pleading desperately here.

it becomes worst when tomorrow i got seminar to present.
and still i haven't got a clue on how to present bla bla.
still can't digest what the hell is provider payment mechanism bla bla bla.
adoi. :'(
and i got two more topics to discuss about. 
im screwed.

let just forget about it now.
just now, i went out for iftar with mike.
we had a wonderful iftar together.
its wonderful because the food is sedap, and cheap (crucial point) and the feeling is awesome. 
just love how wonderful it is. 
thank you. :)

ps : sometime we share not to complaint things, it just we want to tell people about it. and its hard sometime because other people who just doesn't understand will eventually misunderstand us for complaining eventhough our true intentions are to share stories. its hard. <== i know ayat cam keling. i malas nak fikir dah. haha.

chocolate BROWNIES

hari tuh dila (adik aku) merayu rayu supaya kakak die (aku) yang baik hati ni buatkan BROWNIES
sebab aku awesome, aku buat lah.

mulalah proses pencarian recipe among friends namun tak jumpa.
ada pon, die kasi recipe uh after brownies aku dah partially baked. 
anyway thank you. 

makanya aku pon men-google and akhirnya aku jumpa satu recipe ni.
and akhirnya aku buaat laah.

so here's the recipe..

bahan bahan :
150 g butter
150 g castor sugar
2 biji telor
50 g self raising flour (ayak)
2 sudu besar koko
50 g badam
cara cara :
 mix butter dan castor sugar sampai sebati
 put in telor one by one. mix until well mixed
 put in flour - mix! mix! mix!
 put in koko - mix again
 lastly, put in badam

komen : aku rasa dah ok. but someone says, i should put more sugar... so its up to you people. 

pictures : later i will upload.

credits : here

selamat mencuba!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...