Pages

Tuesday, April 24, 2012

broga's journey part II


perjalanan naik mengambil masa 1 jam 45 minit.
antara kisah menarik masa mendaki.

1) semua orang pon semangat. cepat je mendaki. time awal awal xda orang sangat lagi. tup tap tup tap, dah halfway. memang nice sangat.
2) dah separuh jalan, orang dah mula ramai. so, kat atas sana pon ada jam. kat depan orang berderet. memang kena pandai-pandai mahu hidup. teroskan jugak.
3) fyda muscle cramp. cian fyda. sebab dia xmakan sebelum naik. mana x hypog. yang sweetnya, semorang cam tolong. kalau ada yang terlaju, memang tunggu lah. very sweet.
4) tukang snap : fifi and afiq tukang snap. thanx bangat. aku jadi yang x bertauliah je. banyak snap candid. :)
5) kalo part part yang curam tuh, dia ada sediakan tali. maksudnya kena bergantung kat tali uh, tarik badan kita guna tali. very challenging~
6) sometime ada dua jalan. so, kena pilih nak guna jalan yang mana.
7) memang kena hati hati sangat sebab kadang kadang ada lubang or curam yang sangat sangat dalam kat tepi. bila tengok masa on the way nak balik, baru macam ya Allah, ni ke yang aku lalu pagi tadi?
8) solat atas broga memang terbaik. cara jugak space so that kitorang boleh solat jemaah. tapi buat dua trip la. sebab xmuat sangat. :)
9) sampai puncak memang rasa besssst sangat! atas sana sejukk dan nyaman. rasa cam nak tidor je. 
 
pendakian itu. :)


 

view from above : cantik sangat! 


 

see betapa ramai nye orang~


 

muka penat


 

the photographers


 

group photo!


  

6.30 a.m - 8 a.m :
dok melepak kat atas sana. solat, tunggu sunrise, posing bergambar. LALALA. borak borak. :P





8 a.m :
agak agak dah puas, kitorang turun. sesungguhnya nak turun tuh bapak susah. sakit lutut dow. -.-" feeq tengah ditimpa kemalangan masa ni. jari dia kena duri kot? then berdarah. nasib baik ada plaster. then teroskan jugak perjalanan.


8.45 a.m :
sampai bawah. semua dah tarik nafas lega. teros pergi kat kereta. :) plan apa yang nak dibuaat, :) we came up with refreshing time kat petronas n g breakfast jap.


9.00 a.m :
sampai PETRONAS. bersihkan diri. tukar baju bersih. time ni fie sangat cool tau. she played yna's guitar sambil nyanyi lagu kosong! adikkk, i admired u so much! :)

9.45 a.m :
gerak ke PASAR SEMENYIH.  breakfast. sekali g kedai PANTAI TIMUR. a.k.a my hometown. makanan dia pon banyak makanan kelantan. akok la, laksam la, nasi dagang la.. auwww. but, aku xmakan pon, xde selera.

10.30 a.m :
we said GOODBYE. and gerak balik tempat masing masing. :) auww, penaaaat tapi suke sangat! :)

YNA.DYLLA.FIFIE.FYDA.FEEQ.AFIQ.ARIF.NIZAM

U GUYS ARE AWESOME.

k bye.

ps : gambar di cilok dari banyak sumber. harap halalkan ye. sayang korang,. muahh.

Sunday, April 22, 2012

broga's journey part I

Assalamualaikum. 

8 p.m - 12 a.m : 

Long story cut short.

Nizam, the event creator reached Sungai Buloh. We have to go out quite early because I didn't have sport shoes. I lent my shoes to my sister and now i left with no shoes. So, I have to buy myself a new one. Then, Nizam pulak kena beli tracksuit la ape la. Macam macam pulak kan.

Drove leisurely to Shah Alam thru highway-avoided punye jalan sebab kedekut nak bayar tol. On the way, Yna mesej saying something about berkumpul kat McD Semenyih kul 12 p.m. Err. Salah faham di situ. Teros call her explain the journey again. N ter bagitahu nak beli kasut baru. Sekali dapat shoe advisor. Thanx Yna for that. :'P around 9.30 pm reached there. Teros pergi Tesco to buy things la. Nizam rembat what he wants to buy. But I xjumpa kasut pon. Ape la Tesco Shah Alam ni. Then, dah bayar bagai. Ternampak Bata. Maka, aku pon usha sport shoes there, then teros amik satu, bayar, amik stokin jugak. Then off to makan makan place.

Kitorang makan dalam kul 11 p.m gitu la jugak. Then lepak lepak jap. Dalam pukul 12 a.m baru start pick-up orang.

12.15 a.m :
Fetch Dylla kat Syeksen 7 Shah Alam tuh. xsangka dia duk situ je. AHAHA. 

12.30 a.m :
Off to UKM, Bangi nak jemput Ariff Putra. Bestfriend Nizam. 

1.30 a.m :
Sampai UKM. call ariff tanya dia kolej ape bagai. he said, Keris Mas. Nizam dengar Primas. Bila tanya guard mana kolej Primas for sure lah guard tu x tahu. -.-" Nak mencari kolej si arif ni pon bapak susah gilos. N ukm lagi besar from UiTM Shah Alam. Lagi complicated jalan dia.. awhhh. Setelah call banyak kali bagai akhirnya berjaya jumpa.

1.45 a.m :
Arif da amik, now bertolak to GMI. Nasib baik dua dua in Bangi. So, Dalam kul 2 a.m gitu sampai Bangi. Feeq dah berdiri depan gate GMI. So, feeq dok depan tepi driver, Nizam. Aku, Arip, Dylla dok belakang. So, off we go to Semenyih. Destinasi --> McD Semenyih. 

3.00 a.m : 
Sampai McD Semenyih. Lepak lepak di sana. Sampai sampai je Arip dah g kaunter order. Lapar lettew. Huahua. Then, Dylla pulak. Feeq xingat bila dia pegi. Aku n Nizam belom lagi. Baru lepas makan malam kot. 

3.30 a.m :
Yna and the gang, Fifie and Afiq sampai. :) Fifie ni muda setahun. Dorang sume budak IPG Seremban yang awesome! Then dapat tahu Yna orang Kelantan jugok! YEaaah. Then saya telah memalukan diri di situu. Borak x ingat dunia, gelak jua. Arip dah cari port tidur. Letih dan kecewa sebab dia dinner TOP 5 tapi x menang. Hewhew. Yna n gang g beli makan. Aku n Nizam pon. HARUS MAKAN sikit. sebab xnak hypoglycemia kat atas sana. :) Dah 8 orang, maka menantilah kami orang ke-9 iaitu Fyda. 

cuba teka siapakah ini? :)
gath sekejap di mcD

4.00 a.m : 
Fyda sampai! Yeehaa. Sume dah bersiap. Baju segala dah tukar, bertolak. Berenti stesen minyak kejap. Beli air untuk naik atass. Air minum. Air untuk solat sume. Lepas tuh kitorang pon bergerak ke Broga Hills. Jyeahh. 


4.15 a.m :
Sampai Broga Hills. OMG. Memang gelap sangat. Xda lampu langsung. We park our car dalam ladang kelapa sawit kott. Depan Ladang Arnab. HAHA! Then, dah bersiap pakai kasut segala. Kereta kunci semua. Kitorang g beli torchlight kat amoi yang jual tuh. A MUST thing to buy. Sebab memang gelap x nampak apa apa pown kalo xda torchlight. Dia ada jual walking stick jugak. If u rasa u need it, beli lah. Aku rasa cam tak perluu je. HAHA.

ze torchlight. 

4.30 a.m :
Lepas baca doa, semoga perjalanan kami diberkati. Kitorang pon gerak naik. :) EXCITED OKAY. Sambungan nye?  Tunggu. :D

k bye. :)


Thursday, April 19, 2012

random #13

kelakar je bile da sindir orang,
boleh orang tuh buat x tahu.

fuuu.
life is just so unfair.


Saturday, April 14, 2012

tak jadi kena saman. HEHE

lepas fikir jalan habis habisan.
rangka jalan mana nak lalu.
aku pon dengan yakinnya drove my car by myself to PKNS shah alam.

ada benda yang kena setel. hee.

then sampai je shah alam. 
aku park la kereta secara haram namun begitu secara berjemaah dengan kereta kereta lain di tepi tasik shah alam tuh.
then aku g la buat keje aku yang xberapa banyak tuh. serious sekejap je. dalam 10 minit gitu je.

then, lepas siap do my things.
aku pon g kat kereta balik la.
sekali ada penguatkuasa lelaki tengah nak saman kereta aku. mule mule dia  xhensem. padahal x nampak sangat muka dia sebab dia pakai spek la, helmet la. kaitan la sangat aku letak ayat ni. -.-"

aku dah cuak. HUWAAA. xmahuu bayar.

then aku pon g la tegor diaa dengan sopan dan mesra. ecehh.

sekali dia cakap, belom kena saman lagi.
auuwww, abang penguatkuasa hensem sangat bila dia kata aku tak kena saman. 
eh, melampau nye bodek. -.-"

aku pon memang lega gila nak mampos. start kereta, beredar~ muehehehe.

btw : bak kata orang tua, dia x bayar pon saman yang penguatkuasa saman. yang kat kelantan la. kat shah alam, IDK.

Thursday, April 12, 2012

be more independent!

salam!
  1. JJ Kepong with friends-me driving the car by myself-eventually, i park my car at level 4- checked!
  2. going to Shah Alam driving alone to do my stuff- checked!
  3. basuh kereta alone- checked!
  4. going to Econsave alone- checked!


i should learn how to live alone. er. i mean be more independent after this. 
baru lah tak lost sangat. 

story of BF, GF and Y - if u know who.

hati perempuan ni sensitif.
maka jaga lah dia. jangan mudah mudah nak usik. nak buang.

situasi satu

GF yang dibetray oleh BF nya.
BF nya cheating behind her back without her knowing.
sedih kan kalau jadi perempuan tuh?

me : sedih sedih sedihhh la kan.

actually, 
dah banyak kali dengar cerita macam ni.
hari tuh time keluar dengan kawan pon, macam ni jugak.
dorang dah 5 years kot couple. 
tup tup putus sebab lelaki tuh ada girl lain. 
--- aku ada cerita pasal ni kat member aku, i wonder dia ingat ke x?

yes, mungkin peringkat awal ni kawan kawan jer.
tapi kalau si lelaki tuh jenis suka kacau, suka flirt, suka mengatal.
mana la tidak hati perempuan yang kena kacau tuh terusik.

bila dah dapat yang baru, of course yang lama ni akan dibuang.
itu lumrah alam. 

maka, bagi lelaki.. buat lah dinding perisai kat diri awak tuh.
mungkin sekarang awak rasa awak setia.
tapi selama mana lah sangat?

dengan awak satu kelas, ditakdirkan pula satu group..
macam mana tuh nak tahan dari tersuka, lalu terjatuh cinta, lalu terkapel, lalu tercurang..
paham tak? nak tak nak awak kena buat benteng, dinding pada diri awak sendiri. 
u have to control yourself. salah satu cara, treat everybody equally and cam biasa je.
cam lelaki biasa, bukan lelaki yang gatal terlebih. like the old you. masa awal awal awak ada GF dulu dulu.

situasi dua

perempuan yang kena kacau dek BF kat atas ni. lets called her Y.

mula mula memang la tak nak.
tapi perempuan mana yang tak suka kena kacau.
dalam sudut hati yang dalaaam, deep inside.
akan ada jugak berbunga bunga.
percaya lah.

kali pertama --> steady lagi.
kali kedua ---> suka sikit + start sms
kali ketiga --> suka suka sukaa + tiap tiap hari sms.

then tersuka, terjatuh cinta, terkapel... 

dalam situasi ni, harap harap si Y ni pon dinding kebal since dia tahu dah la kot (harap harap) yang BF ni dah ada GF.  dan  untuk si BF, berbalik kat atas balik la.

-----------------------------

yang sedih nya, si GF la. dia yang dicurangi. dia lah yang dok sedih sorang sorang kat bilik.
BF n Y boleh gi round UiTM, explorace sama sama pulaak. aiyoo.
so sweet, happy nye! auwww.

if i am that GF i would say this.

boleh nak curang. tapi bagitau awal je la.
so that, boleh si GF ni cari pengganti jugak. ada pahemm? 
xda lah time si BF tinggalkan si GF ni, si GF ni terkapai kapai baru nak mencari.
kesian GF tauu.

kalau boleh, bagitau awal awal. senang sikit kan?

tapi kalau boleh memang GF tak nak la kan. sebab for sure la GF ni sayang kat BF dia. walaupun relationship baru 2 tahun, nak compare dengan 5 tahun memang sikit sangat. tapi baik clash masa 2 tahun dari 5 tahun. that will be more heartbreaking!

--------------------------------

so, moral of the story

1) kalau nak couple, sila lah bertanggungjawab sikit. be more matured. awak dah dewasa dah. xperlu nak flirt dengan perempuan lain kalau awak dah cukup bahagia dengan awak punya GF.
2) kalau nak clash, sila lah inform awal. jangan nak ter ter ter banyak sangat. hati orang sume xfikir. then salah kan ter ter ter tuh.
3) and, in relationship, GF-BF komunikasi tuh penting. makanya, bawak bawak lah berdiskusi. jangan nak lepas tangan buat senyap TAPIII dalam senyap senyap dok sms, ambik gamba dengan perempuan lain. cuba fikir kalau pasangan anda buat macam tu kat anda. apa yang anda anda semua rasa? 
4) think before u act. tolong lah. 

till then bye bye.

ps : ingat masa masa kita spend together. masa kita happy. u will surely miss that. 

Wednesday, April 11, 2012

reminder to myself


i told my roomate everything. even about u. i guess her perception to u had changed a bit. thus she said, "just be ready, lisa" T_T

as for me, i should be ready to. just in case. but it would be wonderful if we can be together one day.



Tuesday, April 3, 2012

sewing


when aa my holiday?
i want to be at home.
sewing things for myself.


baju kurung for myself would be great.
or maybe a maxi dress. 

Monday, April 2, 2012

1 april 2012

1 APRIL 2012

atuk aku meninggalkan dunia ini.
kembalilah dia kepada sang pencipta.
semoga atuk ditempatkan di kalangan mereka yang soleh.

to be dealing with that kind of emotion, it was seriously veryyy hard. 
to be looking to my dearest grandfather, lying flat on the bed without any sound, was so heartbreaking.
i can't resist my tears from flowing out.
i just can't.

i was siting near to him at that time.
i kept reciting yaseen over and over again.
until one time, my dad (his son) ,
who was siting nearer to him, whispering 'allah, allah' to my grandfather's ear suddenly stop whispering.
he stood up.
and told everybody that my grandfather had passed away.

my father was crying at that time. he looked here and there.
just like children that lose his father in the supermarket. restless children.
he seem so loss at that time. 
and yes, he did really loss his father that time.

and i was in front of him at that time
and really, i felt like punching my self because what i did that time was just pat-ing his back,
telling him everything gonna be OK.

i should hugged him tho. 

if u asked me what i will missed the most about this great man?

my answer would be A LOT!

my grandfather was a very cheerful man. very cheerful.
if u ever had a chance to talk to him,
he will surely make u burst into laughter. 

my grandfather was a very hardworking man.
i still can remember when he was younger,
he used to have many cows and goats.
he took care of them all by himself! 

my grandfather was a very loving man.
i still can remember when he asked me be careful when driving.
he asked to drive slowly. i still remember that day.
at that time, i drove my car by myself to the 'majlis tunang' my cousin as my parents went to makkah for haj.

my grandfather was a very religious man.on earlier day, he used to went to the mosque by his bicycle.
every prayer, he will went to pray there. until one day, he was hit by a motorcycle.
so, he walked to the mosque. he still walked to the mosque!

and there's a lot more! 

and i still remember when i was offered to take MEDICINE at UiTM.
the first thing my dad did was called him to inform him and my late grandmother about the news.
he was sooo happy because somebody in the family will eventually become a doctor and can treat him if anything happened. i was so frustrated regarding this. i'm so sorry.
medicine had made u wait so long and still i'm just nothing. i'm still a medical student.
i'm so sorry.

ps : i'll surely miss his laughter sssoooo much.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...