Pages

Tuesday, December 20, 2011

what else can i say?

dropping by today just to say,

alhamdulillah.

now.
everything seemd to be fine.
everything is now back in place.

insyaAllah.

may all the "kesenangan" di berkati. and long-lasting.

amin!

p/s : minggu ni busy nye saya. moga Allah bagi saya ruang masa sedikit untuk saya siapkan semua kerja. 

Sunday, December 18, 2011

random #7

i just came to realized.
when i need help,
there are only few peoples i can turn into.
err should i say two?

funny right?

and what is funnier is..
the person that i thought i can seek for help anytime,
is not really the one.

maybe that is what we called kawan ketika senang.

adoyai.

awak, boleh tak kita jadi kawan ketika susah jugak?

hurm.


review : MISSION IMPOSSIBLE GHOST PROTOCOL

salam

auwwww.

MISSION IMPOSSIBLE GHOST PROTOCOL

ini bestt gila siot tebabaoo pung pang pung!.
ok dah. xleh cakap ape da.

sampai kawan kat tepi cakap pe ntah.
aku fokus kat depaaaan tengok je screen.

so, korang sume shuld go and watch it!


auuw, tom cruise is soooo handsome.
and anil kapoor berlakon gak cerita ni! 

cuak gila time die kena g server room kat burj hotel, kat dubai tuh..
ye la.. bangunan tertingggi dunia tuh..

terer la! i likeeee~ :)

out of 5 stars, aku give 4 setengah! wuhhuuu

happy watching babiesss!

k lah bye!

Wednesday, December 14, 2011

what happen today?

today i clerked 2 patients.
sneak bitt of my clerking.

first case:

4 year old boy was admitted for fever for 4 days. suspected to have dengue.
assoc with diarrhea and mild vomitting. TRO thyphoid fever. 

i was like so blurr with how thyphoid fever presented. emm. need to revised on that!

this boy when he was 2 years old, he had kawasaki's disease.


red eye, red cracked lips, rash, high grade fever >5 days, strawberry tongue, red peripheral fingers.

please googled up strawberry tongue! nice images will popped out! :)


second case:

2 months girl,with bintik bintik on her badan. she has a very low platelet. 1 X 10^9. low gila. 
her diagnosis is ITP.

she's well and active. waiting to be discharged. 

k lah bye.


ber-da'ie lah dengan betol.

dear friends,

honestly, i think your way of interacting with people is just not proper.
kau nak berda'ie, tapi x kemana sangat lah da'ie kau kalau cara approach cam ape je.
boleh orang tengah sedih sedih hilang pet.
dia cakap benda yang macam bernanah gak lah baca.
bukan aku x suka baca orang bertegur-teguran apa sume.
aku suke. but, cara kau tuh agak agak lahh. adoii la.

contoh betol #1 

A : uuuuu, pet saya dah meninggal. sedih nye. malam malam tidow sama, pagi pagi dia kejut saya bangun subuh.. sedihh nya..
B : bukan Allah ke yang kejut bangun subuh?

when aku baca aku cam, whaaaaaattttaaaa la budak B ni. cam shhhhhhhhhhhut! sarka la sangat kau an. timing kau amat tidak betol. nyampah aku baca. 

instead of kau persoalkan pasal bangun subuh tuh, why don't u calm the person pasal pet dia. bagi soothing word ke ape, kata kata semangat or something but macam inspring. macam ada makna yang mendalam. yang boleh bagi kesan positif. pahamm tak? 

instead of saying that, better u cakap macam ni ke.

"em, poor u. don't worry. Allah lagi sayang kan dia. Allah baik. DIA tak kan tarik nyawa sewenang wenang nya kan? mesti Allah nak grant you with something more special ni. bertuah nye u." -- contoh ayat soothing yang boleh berdakwah jugak. 

contoh betol #2

A : emmm, boring lahhh baca buku ni. ada tak benda lain yang aku boleh buat?
B : baca lah qur'an.

ni lagi satu aku cam tak faham. err, err. she mentioned already kan, BORING MEMBACA. so, can u suggest something yang not related to membaca? seriously, aku cam annoying with people yang nak berdakwah x tentu masa ni. agak agak lah. 

pastu kan, dan dan si A ni cakap, u can watch youtube kisah sirah nabi ke, palestin ke.. then die wat smiley macam ni --> :) 

cute lettew! 

ps : people, ur intention might be mulia, but please! choose ur word wisely. cause it may hurts others. 

i've tons of friends yang suke berdakwah. sharing their opinions in good manners. and i love it. seriously, i love it. they share good videos, good quotes, when they tegur, they tegur with good manners. seriously, they are very inspiring! i just love them. :)

no offense k people.
but, somehow cerita ni betol. mesti budak yang terlibat tuh terasa. cuak plak..
my advise is.. take it in positive way je la.. ok? :)

k bye.

Tuesday, December 13, 2011

FMTY #1

please be safe!


ps :  auuww, kucing puss in boot ni comel betol! 


pss : huwaaa. baru balik dari hospital. but, tak de patients sangat.
sorang je yang baru admit.

dia ada tonic clonic seizure.

for the first time, i tengok tonic clonic live!
it happens every 15 minutes kot!
last for 2-3 sec only.

but, today got interesting cases.

first is NOMA or cancrum oris.

a very rare condition.
patient, 2 years old. presented to hospital with necrotizing facial mucosa.
the facial mucosa appeared thin, and got dark2 area which resembles dead tissue la.

second is lymphoma.

9 years old boy presented to hospital due to unilateral right distended abdo, hard and tender a/w night sweat, persistant fever, LOA, LOW, myalgia, athralgia ect.

k lah bye!

Monday, December 12, 2011

random #5

i love M&M so much.

since last week.

hihik. :3

and, oh. maria elena dah bertunang.
congratulations maria elena! 

she's gorgeous. really.

masa saya nak bertunang macam dia bila pula?

freebies :  LOL

maria elena's engagement story
maria elena's engagement video

i adore her so much. :)

Sunday, December 11, 2011

random #4


Sulking is one of girl's weapon.
Even when people does not really care, we sulk still. 

*at least i did that. :|


Saturday, December 10, 2011

esok

salam.

happy happy!

sebab dah cuti hujung minggu. yay!
boleh tak cani?
bakal doctor pemalas macam ni lah. hadei!

esok saya nak pegi tengok OMBAK RINDU dengan kawan saya.


kitorang booking siap awal awal.
semangat tak? semangat tak?
takut tiket sold out lagi.
saya dah tak sanggup lagi kempunan! HAHAHA.
harap cerita dia tak menghampakan.

minggu depan saya nak rajin kan diri ni.
nak pegi ward je.
kaji patient. head to toe.

my lecturer from previous posting once said,

"when you are in any posting, act and work as if u want to be the specialist in that posting."- Dr. Noorneza, ONG specialist.

very inspiring right?
so, work harder lisa!

banyak PE yang you kena practice! so, be hardworking babe.

p/s : 23th December ni nak pegi changlun. ada majlis kahwin. need to find tickets. :D


Thursday, December 8, 2011

Of My Lovely Hobbies

salam! 

lama gila tinggal hobbies aku yang memang aku suke gila buat.

antara hobies yang di-tinggalkan :

1) amik gambar2 guna lomo cam.

haih, pe kabar lah Ultra Wide Slim and Yashica aku? 
missed them much. but, xda masa sangat nak main dorang. T_T
dan tiada wang jua. 
sedih hati ku. huwaa!

taken with UWS. pemandangan belakang rumah saya. :)
2) menjahit jahit.

sebab mesin jahit rosak. 
hadooi. 
lau x memang banyak jugak lah dalam otak aku ni nak buat ape.
tiba tiba teringin nak buat baju kurung sendiri.
baju kurung oter skit. 
custom made lah konon. nak taruk riben ke. 
auww. mesti cohmel cam aku. huahuahua
and also tote bag.

dulu masa cuti yang konon 1 bulan then dipendekkan jadi 1 minggu jer..
aku sempat buat bag kecik ni..


sekarang dah buruk dah. wiwiwiw.

3) baca buku buku 

ni lagi satu.
sejak ada laptop sayang aku ni.
memang aktiviti membaca selalu je tertangguh.
ish ish ish..
sedihh tau tak?
rindu diri ku yang dulu.
masuk mph muka ceria je.
sekarang tidak lagi, mph pon xmau masuk. --.--"


koleksi novel kat rumah. suka gila sidney sheldon! 

-----------------------------------------

tuh je la kot.

aku rasa semua ni sebab kekangan masa kot. 
haiih.
sebab memang busy pon sekarang ni.
busy belajar, busy jumpa kawan, busy berborak atau mungkin aku xpandai arrange time kot.

k bye!

Wednesday, December 7, 2011

one word (konon)



alhamdullillah.

thanx you Allah for the rezeki.
i passed O&G and Rural Health and Urban Health Posting.

terima kasih sangat.
not to forget to both my parent. 
for the do'a yang tak putus putus.
solat hajat segala.

too all my friends.
yang sama belajar.

alhamdulillah.

another 3 postings more to go.

i will definitely do well.
especially my continuous assessment.
xboleh pandang ringan because there are peoople yang fail because of that.

insyaAllah. :) 


Monday, December 5, 2011

my republic's shirt.

salam. :)


yeah, me wearing baju republic version 2.0 

jangan jeles ye! 
my shirt had arrived and i wore it proudly to times square yesterday. 

its yellow. i wear it with lumut-like-green pants.
i matched it with selendang with same colors. yeah.

k bye.

ps : do u guys have any tips to resolve eye-bag problems? mine is kinda bad. T_T

ni yg cam nak nanges ni



whaaaat?

JPA masuk end of january!

lambat lagi tuhhh. -.-"


Saturday, December 3, 2011

quick recap

salam.

cerita 1

something bad happen on 25th november. 
last friday. REAAAL BAD. TOO BAD.

what is it? i'll write the details. T__T 
after things get straight up. 

cerita 2

just move to another posting. 
which is totally opposite with my previous-previous posting.
dealt with ssps, and next was woman and pregnant mother.
now is childrens.. babies.. 

so susah jugak lah. haih.

but, i'll learn tho. insyaAllah. 

cerita 3

anxiously waiting for the results.
i hope to passed with flying colours.

AMIN

cerita 4

i jadi boss for my group this posting.
lets not be malas malas da. :) 

p/s : susah nya bila dah x mobile. 

Friday, December 2, 2011

random #3

today 
i am sad.

.
.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...