Pages

Tuesday, August 30, 2011

salam eid 2011


maaf zahir batin to all readers. 
have a blasssst! ok?

Monday, August 29, 2011

remaja terlanjur? adakah yang sudi bantu?

one day before raya (KOT???) 
aku xnak wish lagi happy raya ke ape.. haha.

aku nak cerita pasal last week nye aktiviti..
sumpah best pergi jalan jalan melawat pusat pusat.
yang pasti bukan pusat manusia. huahua.

selasa lepas, 23 august 2011..
aku pergi pusat remaja (adolescence centre).
nama dia rhaudatus sakinah. 
actually, tempat ni adalah tempat bimbingan bagi remaja yang bermasalah.
dia tempatkan remaja umor 13 tahun until 25 taun (if i'm not mistaken) je kat sini. and perempuan sahaja.
supaya bimbingan tuh di centrekan untuk golongan adolescent and perempuan sahaja.

ibu yus is the one yang in charge rhaudatus sakinah cawangan selangor lah.
she's so nice. very helpful and willing to share her experience.

antara yang masuk sini sebab lari dari rumah la, masuk group entah hape hape la...
tapi kes kes yang banyak masuk sini adalah pasal remaja terlanjur lah.
remaja hamil ramaaai masuk.

memang before this aku sendiri lah ye, banyak sangat dengar pasal remaja terlanjur.
but then, i've never ever met them in the real world.
i meaaan jumpa gadis umor belasan tahun yang terlanjur, and i actually know mereka ni terlanjur and borak pasal benda tuh... XPERNAH lagi lah.

jujur aku cakap, stigma tuh ada. 
aku fikir mereka ni mesti remaja yang problem gileee.  jenis degil, sosial bla bla bla.
ye laah, umor 16 tahun, 18 tahun dah buat tuuuut, beranak bagai.. dah terlanjuurr..

then bila aku g situ, wat sharing sikit dengan dorang...
aku jadi malu dengan diri sendiri.

dorang lagi baguusss, lagi baikk dari aku ni haaa.
at least, kapel kapel dorang da xpk daah.
memang life dorang 13 bulan tuh penuh dengan pengisiaaan, baca qur'an sume.. 
aurat pon jaga.. pakai handsock, stokin bagai... 
aku ni?? haraaaam, x istiqamahh bila beribadah.
memang maluu..

dorang ni antara mereka yang beruntung bagi aku.. di usia muda lagii dorang dah dapat belajar agama. dah bertaubaaat. they know islam well. :) bagi aku lah, dorang ni diberi dugaaan yang sangaaaat besar sebelum dorang dapat melakukan perubaahaan yang besaaar.  ini yang dipanggil hikmah disebalik dugaaan. 

dorang pon baaaaik sangat. harapan akak, akak harap adik adik semua betol betol ambik ape yang adik semua dapat kat rhaudatus sakinah ni.. adik ambil, implement dari hidup seharian, tengok nanti adik pulak yang berda'wah kat orang semua. mana kita tahu bukan hidup kita ni? 

and, bila adik dah keluar dari rhaudatus sakinah tuh, adik kena kuat, cekalkan hati. sebab kat luar memang banyak  orang yang akan try nak jatuhkan adik balik. manusia ni x baik ye adik. kena pandai bawak diri. :) tambah tambah kawan kawan lama. cuba lah jauhkan diri dari mereka yang xbaik sangat ni..

aku pon dah jadi celik ni haaa. dulu aku pikir, "ala, wat sekolah hamil lagi ramailah yang suka suka nak hamiiil. boleh masuk sekolah hamil, ade orang jaga lagi".. bila fikir balik.. lagi kita buang mereka, lagi lah liar dorang ni. ape kata buat tempat bimbingan yang ada peraturan,  BUKAN ONE STOP CENTRE, kau beranak kau blah, NO WAY!  bimbing dorang, kasi agama yang betol, biar dorang nampak, celik sikit.. baru lah berkesan jugak. 

kita yang more fortunate ni, jangan fikir semua orang fortunate cam kita. mak ayah kita semua nye baik, xda masalah, boleh hantar kite g sekolah baik baik, kawan kawan semua pon baik. sebab tuh kita ni baik jugak. 

penah fikir x orang yang less fortunate, mak ayah cerai, mak dia suka bawak jantan balik umah laa, jangan kata x ada ye, sebab benda ni memang ada... didikan agama xda, even xtau zina tuh xbolehh.. mak ayah die miskin, so xleh nak hantar anak sekolah bagus bagus.. kawan pon dengan kawan yang xelok. memang kesian dorang ni. tuh yang senang terpengaruh bagai... then terjerumus.

emm, so, dengan adanya pusat bimbingan macam ni, siap ada peraturan and so on.. memang bagus lah aku rasa. lagipon dia adolescence centred. lagi senang nak jaga.. kalau campur2 peringkat umor, payah la sikit kaaan? 

aku syorkan sangat lah korang pergi tempat tempat macam ni, bagi celik sikit. bagi tahu ape yang berlaku di sekeliling kita ni haa. at the same time, bagi kita muhasabah diri kita jugak. :)

aku bersyukur sangat sangat sebab posting urban ni banyak mencelikkan mata aku.. bersama melawat tengok macam mana orang yang less fortunate ni semua.. get to know them.. how they live bila life mereka dah diduga sebegitu rupa..

next, pusat orang tua and also spastic centre. tapi next post la ye.

Monday, August 22, 2011

nasi ayam RC6 UG6

yay, semalam masak lagi!

bagus kan kitorang satu roomate?? :)
asyik masaaaak je kalau weekend.

xlama aku pon terer masak lahhh jawab nye. huahuahua.

so... menu semalam adalahh...

nasi ayam!


sedap gila ayam ni!! manisss gituu, ye lah peram dengan kicap, sos tiram + madu..
mmg sedaaaap gilaaa!


sup ayam.  


cekodok! bagi aku sedaaaap la. ada rasa~  


sambaaaal the best ever~~ :) 


ni rad rad bawak.. yummmyyy~ 


nasik ayaaam yang dah nak habiss.

haha,selalu amik time dah habis.
nak buek camanoo. 
awal2 rakus sangat nak makan nyee. :)

as for air..
kitorang wat cocktail lagi..


cocktail + laici! nyummmy


k byee. :)

ps : rindu nasik ayam pak mal shah alam. ahuaahua. naaak

Saya join Bloglist Afiqah IsmaiL


hye kawan kawan. saya nak join bloglist afiqah sebab dia lawa. dan blog die pon lawa. kaler pink. sape blog die kaler pink memang saya suka lah. so, tuka lah blog kaler pink. muahahaha.
eceeh boleh x sebab tuh? :)

di samping saya yang baik budi ni menyupport kawan blogger. afiqah saya angkat awak jadi kawan saya ye tau tau? :) 
oklah bye bye.

Sunday, August 21, 2011

i buy this!

woo-hoo.

semalam, aku pergi jalan imbi via monorail.
nak beli pendrive.
a big, fat one so that xde nak hilang hilang dah.

but first, of course la i went to Times Square dulu.
macam biasa, mestilah tengok wayang dulu ye dak?
at first, dah aim nak final destination 5.
tapi 3D pulak.
xsuka sangat pakai spec tuh, fenin!
so, cancel...

lastly, pilih la cerita ZOOKEEPER


ok lah, not bad.
a story about binatang yang boleh bercakap tolong the hero, griffin untuk pikat balik GF dia. 
yada yada yada.
nak tau, tengok lah sendiri. :)

then, gerak g LOW YAT.
misi utama cari pendrive bermula.!
dah masuk kedai ni, kedai tuh.
dalam otak nak yang besar gemuk ni.
kingston la, apacer la, scandisk la... 

last last, ternampak lak PYN.
teros jatuh cinta.
padahl yang itu la paling kecik~
ahahha

aku punye kaler biru tuh, 8gb.
dah la harga pon okay.
rm 29 je. 

so, misi dah berjaya.
balik la dengan hati yang girang. muahahaha.
naseb la KTM okay je... xramai sangat orang. :)

sampai sungai buloh, pergi bukak puasa kat kg melayu.
makan tomyam, owh sedap gila. :)

(gambar xsempat ambik sebab lapar sangat. LOL)

then, balik la ke bilik dengan perut yang kenyang.

burp. ok lah, bye bye.



Wednesday, August 17, 2011

u "made" my day


pintu lif bukak.
budak laki keluar.
aku melangkah masuk..

perkataan pertama keluar,

"!T@!@&!*@(!&!!"

bila tengok sume tingkat dorang tekan.
dari G floor sampai lahh floor number 9.

rumah aku tingkat 6.
maksudnya, nak sampai tingkat 6 tuh..
pintu lif ni akan terbukak every tingkat dulu.

huuu bahagia gila kot.
pintu bukak, dengan setiap tingkat yang gelap.
memang bahagia lah.


memang "bahagia sangat" bila tengok coridor gelap2 macam ni waktu senja.

terima kasih lelaki. 
u made my day. :)

work hard.

hari ni nuzul al-quran.. 

ape yang aku cedok dari wiki malaysia.

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.

sort of hari nak ingat pasal sejarah quran diturunkan la.. :)

-------------------------------------------------


and hari ni jugak aku akan pergi home visit.


kat rumah our choosen patient.

Hari tuh, kitorang kena cari patient kat hospital selayang. mula mula jumpa uncle ni, xboleh cakap.. mata da x nampak, kaki pon dah gangrene.. sah suffer diabetes mellitus a.k.a kencing manis ni. uncle tuh baring je. auntie yang cakap kan. then, kitorang macam susah nak cakap sikit dengan dorang. i mean, susah nak paham. so, kitorang decide xnak menyusahkan diri. maka reject the case. 

then jalan lagi, jumpa patient dengue haemorrhagic fever , a very urban case lah kan, happy gila dah ni. dah siap mintak permission nak pergi rumah and akak tuh dah say yes, u can. sekali dah ada group lain cop. huwaaa. menangis x berlagu.

kat sebelah tuh, ada patient suspek leptospirosis a.k.a air kencing tikus(ye ke??). actually die tulis TRO leptospirosis, aku rasa TRO tuh to rule out. sebab dah buat buat test nak rule out dengues. so now, nak rule out lepto pulak. kenapa syak lepto? sebabnya, patient ada pergi mandi dekat ulu yam.. water borne disease yang famous sekarang kat malaysia kan leptospirosis. progression sekarang? aku xtahu la. sebab x pergi selayang dah. huuu. dah borak borak bagai. sekali call doctor tanya boleh ke x amik lepto as our case, doctor reject sebab leptospirosis seem to be rural nye case. 

okay, dah penat mencari. at last, kitorang naik gynecology (ward sakit puan) nye ward. and terjumpa pulak dengan akak ni. dia ada ovarian cyst. besarrrr! 12cm macam tuh cyst dia. esoknya dia nak operate, untuk buang cyst. tanya tanya, alhamdulillah boleh pergi rumah dia. 

so, today kitorang nak pergi rumah dia, nak buat home visit. WAJIB BUAT sebab ada dalam requirement. akak tuh dah selamat operate dah.. alhamdulillah..

CHAIYOK LISA! 

doakan saya ye. :)

Tuesday, August 16, 2011

blog yang aku xsuka VS blog yang aku suka

haiihh, bulan bulan ramadan ni pon post macam ni.. ape laa lisa ni...
korang rilek rilek lah dulu yer. aku bukan nak ngutuk...
aku hanya share je k. so, chill chill saja.
kat bawah t aku akan explain more. 
so, baca lah sampai habissss supaya xhangin! okei. :))

several blogs yang aku xberapa suka masuk.


1) blog komputer, software ect

bukan ape ye sebab aku xminat benda ni... so sorri okei..? nak buat macam mana, dah memang xminatt. huu. huuuu. memang jenis kalau aku nak baru aku cari, so tengok post sal bnda ni aku chow teros lah biasanya. but it depends jugak lah. kalau blog die comel, kaler gurlish, aku lepak gak situ. :)

2) blog informasi.

lol, macam kelaka kaan? tapi seriously, aku xsuka baca facts in my leisure time. enough la masa aku study. aku online, blogwalking sebab nak release tension.. sekali jalan jalan jumpa lak blog sarat dengan informasi.. so memang butang X lah yang aku cari.. kalau time tuh, aku memang nak baca tuh, ok je la tambah tambah if the title n cara olahan best. 

3) blog gosip

haa, ni lagi satu.. aku sangat sangat xsuka. plus, aku memang x layan cerita artis sangat. macam jaga tepi kain orang je, ke cari SEO. eceeeh, tahu aje eh aku SEO SEO ni eh, errr, padahal blur jugak pemenda la SEO tuh.. but seriously, blog macam tuh cam cari publisiti je.. kalau yang memang diiktiraf tuh xpe laa... 

4) blog yang guna clean layout.

kah kah kah, aku ni memang pelik la...  orang guna layout clean pon aku suke, sebab???? sebabnya dah memang aku x suke layout skemaaaaaa. aku suke layout sempoi, muda mudi gitu, layout cam pejabat xberapa lahhh.. biasanya memang xlama lahhh aku singgah kaaan.

5) blog yang tuka interface keterlaluan.

pahaaaam x? pahaaam x ni? hehe. blog ni dia blogspot jugak. tapi interface dia dah bukan macam blogspot. lain gilaaa. (blur ke?) i mean susunan dia. cam pelik pelik dah aku tengok.. aku lagi suka classical blogspot nye style lah senang cerita.

6) blog yang guna 'read more'

bagi setengah orang benda ni nampak kemas. bagi aku aku xsuke, sebab aku ni jenis xberapa kemas kot. LOL. aku rasa cam benda ni menyusahkan aku je.. aku yang nak baca pon boleh potong mood nak baca... sebab nak kena tekan read more tuhh, hadooii, len kali kalau singgah blog aku, kasi link post tuh teros pon ok gaaak. xyah susah susah aku nak tekan read more. ye, aku pemalas orang nye. :)) tapi if post dia best, aku layan jugakk. terpaksa, sebab dah suka... 

7) blog yang penuh dengan adsss

heh, yang ini nak blogging ke nak jadi syarikat advertiser ni.. ahahaha. macam macam lahh. nasihat aku berpada pada lahhh.

ok, dah la kot.

banyak nye blog yang aku x berapa suka. LOL.tapi xsemestinya apa yang aku xsuka korang pon ikot xsuka kan? its really up to u. jangan ikot ajaran sesat aku ni, kang tiba tiba ada yang butthurt pulak. susah lak aku. u pon mesti ada ur own reasons kan kenapa u buat blog u macam itu, or macam ini. kita manusia xsama, ada yang rasa buat macam ni best, ada yang rasa buat macam tuh best,..

ca bayang kalau semua rasa buat macam ni best, emm.. bosan lah dunia ni.. kan? so i respect je. cuma nak share blog yang aku xsuka je. jangan terasa lebih n nak tukar pulak. think wise, if u rasa it's ur way,then carry on je la.. okei??

ape blog yang aku suka pulak?


emm, kalau aku biasanya aku suka baca kisah orang... so, kalau dia tulis pasal dia, aku akan baca. share lah cerita harian yang kelaka, sedih..  make sure interesting lah ye, blog bukan diari ye! jangan tulis, ko bangun pagi kul bape, buat ape sepanjang hari, tidow kul bpe pulak. 

blog yang sharing thoughts pon aku suke.. share pasal isu semasa ke, but please, UR OWN THOUGHT. haa, xda COPY PASTE okay. sebab i like to read people's mind. i like to get to know how are they.. sukaaa sangaaaat. :) 

then aku blog yang suka share aktiviti dorang, HOBBIES ke , VACATIONS ke.. blog yang suka share ape dia masak, ape lagu dia dengar memang my favourite type of blog la. 

sebab tuh kebanyakan blog aku suka, blog perempuan. ye lah, perempuan kan suke bercerita.

heee. inilah aku, nak buat macam mana ye dak?

blogger yang best?


bagi aku, kalau nak jadi happy in blogging, kita kena give and take. kalau kita singgah blog dia, kena drop comment. jujur cakap, comments memang buat aku lagi semangat nak blogging. so, rajin rajin kan lah tangan tuh. bila dia drop comment, kita pon semangat nak singgah blog die drop comment. tambah kalau blog dia kena dengan taste, memang layan lahh. :) xpasal pasal dah bertambah kawan kita. 

antara blog yang aku suka.


blogger retis cam cikepal, fatin liyana, maria elena, ayun..

dorang ni suka share, kan? aku suka baca. :)

lau blog perempuan aku suke baca blog ekin, aiko, areefah,  sarahsalleh, leaisnaw..

lau blog laki, blog raji (tapi dah lama x update :( ), wanzuhilmi (starstruck), abu..

memang ni antara blog yang aku suke layan laa. plus, dorang ni suke komen.. so memang seronok..

lagi satu blog nisa kay, suka sangat blog diaa. dah la blog comel.

k lah, bye~ :)

Monday, August 15, 2011

masak masak.

Yesterday night, kitorang satu rumah decide to cook for bukak puasa.
so, after some serious discussion.
we came out with ideas of cooking ayam masak lemak cili api with fried chicken and also some fried mix veggie.

so, the 'grocery shopping team' went out to the nearest store which is 'THE STORE' and bought the listed groceries. 
all the ingredients are ready, so its now cooking time! yay!

after some hard works by my other housemate, and assist by me, who is noob in cooking. keh keh.
i pegang jawatan tukang potong potong and tukang kacau je. :P
lastly, we succeed! :)

nak tengok gamba x? huahua.
ni gamba lepas makan, sebelum makan lupa nak amik gamba. 
muahaha.


nasik putih. dah macam kat majlis kawen banyak nye.
termasak banyak. first time, xreti bajet lagi haa.


ayam masak lemak cili api! sedaaap gilaaa... nyumm~


budu from kelate. :))


ayam gorenggg.  

mix veggie yang dah tinggal sikit.


cocktail~ yeaaahhaa sedap gila...tgh2 tekak kering, minum cocktail mmg perghh lazat sedap gila laa

alhamdulillah Allah bagi rezeki kitorang masak ramai2. 
lain kali kite buat lagi ye... :))

bye

Sunday, August 14, 2011

new header in progress.

currently waiting for a new header.
header blog aku ni dah lama tulisan macam tuh je.
sedih la aku nengok nye, macam errhgggh je.

so, baru baru ni aku telah seduce seorang blogger a.k.a kawan aku ni.
goda goda sikit supaya die buatkan header.
and yes, aku berjaya! muahahahhaa.

so,nantikaaaan ye. :)
my new header~ 
xsabownye..

Saturday, August 13, 2011

kau pergi jua.

assalamualaikum.

this morning, i received a phone call from my mama at 8am.
as always, a morning phone call is not a good sign.
she told me that my dear cousin (i called him ABE) was not in a good condition.
abe was in comatose state, his pulse rate was so high and his BP was very low. 
my other cousin, kak liz. she's a doctor said, 'he's going' when his BP become lower and lower..
and eventually we lost him at around 9am..

when my mama told me, i intended to go to hospital ampang..to see abe of course..
but it was too late.

after that, i travelled to subang jaya via KTM with my other two brother..
straight to their house laaa. our parent fetch us...
unfortunately, we missed solat jenazah.. huu.
but, alhamdulillah, we are able to be there for kebumikan jenazah.. 

since he is in soldier team, he is a soldier's engineer if im not mistaken..
soldier help us in burying the jenazah...
thanx u so much.. :)

owh, abe is diagnosed of having blood cancer, to be specific leukaemia 2 years ago..
he's undergo bone marrow transplant 5 months ago...
but, for the past 5 days, he complain of having fever. which is not a good sign.

when a person has cancer, for sure immune system will be low...
and fever shows infection by bacteria.
bacteria attacks a body with low immune system..
errmm, what do u think will happen?

logically, the bacteria will not be killed.. and will keep attacking systems, and as time goes by, it will attack another system.. 

the day before he passed, like i said before, he was in comatose state..  

for me, abe was a very nice cousin. 
his presence in the family will be missed by all of us.
semoga abe ditempatkan di kalangan mereka yang beramal soleh. amin.

alfatihah. 

my family time raya 2010.


abe is on the left. besides ladies with orange tudung. 

Wednesday, August 10, 2011

sila bersyukor sikit ye

salam.

SYUKUR

short word but it means a lot.

in term of keadaan kolej aku sekarang.
aku rasa sangat bersyukur sebab aku diberikan tempat untuk tinggal.
seriously, nasib aku sangat baik.
aku budak UiTM (but im not refering to UiTM only, others Uni too okay.).
tapi aku TIDAK pernah ada masalah pasal kolej.
aku xpernah susah susah nak pergi pejabat kerap kali untuk urus pasal kolej.
XPERNAHHH!
hanya make sure kena daftar online, and the rest is easy.

in short, aku AKAN WAJIB dapat kolej.

mungkin kerana aku berstatus, 'budak medic'.
heehee

sampai lah ke tahun ke tiga ni..
kitorang semua pindah ke sungai buloh.
once again, kitorang diberikan rumah yang for me sangat cozy, and best sangat.

tapi aku xpaham bila sampai time kena bayar barang elektrik semua orang x senang duduk.
semua orang complain..
(semua orang hanya hiperbola. hee :P)
which honestly, aku rasa cam nak ***&* sorang2 yang kije die complain ni.

xramai, but yang xramai ni lah yang terserlah. -.-"

u kena paham, orang dah kasi u macam macam benda.
xboleh ke kita tolong sedikit... 
lagipon kita kan ada JPA, MARA ect ect. 
and those yang xapply scholar tuh memang anak orang kaya lah.

just bayar rm10 untuk laptop+charger for one sem. 
susah sangat ke?
dengan laptop yang aku rasa cam everyday on berjam jam.
its so worth it la..

even kat shah alam dulu pon macam ni.
why bila datang sungai buloh, perangai macam ni lagi...
tukar campus pon u still under UITM.
and semua UITM pon kena bayar...
soooo? ape yang cuba untuk ditegakkan di sini??

realiti hidup la beb..come on laa
jangan nak budak budak sangat la...

i quoted from my lecturer, dr norizal.
he said, yuran/bil elektrik = rm30(example only) xbol but hp >rm200.. boleh pulak??
paham x dia nak sindir kita tuhh?
hp beratus2 bolehh, bil letrik murah tuh berkiraaa.. ke?

do ur tanggungjawab la. 
berkat ke hidup guna perkhidmatan without paying.
kalau ye, teroskan.
kalau x, fikir fikir kan lah.  :)

k bye.

ps : mr pres mentioned something about bersyukor too. but bersyukur in negative way. i'll tell u later okay? 

Monday, August 1, 2011

happy ramadhan people!

today is 1 ramadhan.
hence, happy ramadhan everybody.

may this year, we will be more blessed by HIM.
may this year, we are able to get all our 'ibadah' done.
insyaAllah.

:)

don't forget to take ur sahur.
not only u get a full tummy for a day but also extra 'pahala' to be gained.
ALLAH s.w.t is so kind, right?

and please, always remember to niat.
to be safe, recite the 'niat' for a month.


Lafaz Niat Ringkas
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى


Lafaz Niat Lengkap
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى


Lafaz Niat Untuk Sebulan
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

to be safe, just recite niat for a month.

ok? 

:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...