Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2011

salam eid 2011

maaf zahir batin to all readers.  have a blasssst! ok?

remaja terlanjur? adakah yang sudi bantu?

one day before raya (KOT???)  aku xnak wish lagi happy raya ke ape.. haha.
aku nak cerita pasal last week nye aktiviti.. sumpah best pergi jalan jalan melawat pusat pusat. yang pasti bukan pusat manusia. huahua.
selasa lepas, 23 august 2011.. aku pergi pusat remaja (adolescence centre). nama dia rhaudatus sakinah.  actually, tempat ni adalah tempat bimbingan bagi remaja yang bermasalah. dia tempatkan remaja umor 13 tahun until 25 taun (if i'm not mistaken) je kat sini. and perempuan sahaja. supaya bimbingan tuh di centrekan untuk golongan adolescent and perempuan sahaja.
ibu yus is the one yang in charge rhaudatus sakinah cawangan selangor lah. she's so nice. very helpful and willing to share her experience.
antara yang masuk sini sebab lari dari rumah la, masuk group entah hape hape la... tapi kes kes yang banyak masuk sini adalah pasal remaja terlanjur lah. remaja hamil ramaaai masuk.
memang before this aku sendiri lah ye, banyak sangat dengar pasal remaja terlanjur. but then, i've never…

nasi ayam RC6 UG6

yay, semalam masak lagi!
bagus kan kitorang satu roomate?? :) asyik masaaaak je kalau weekend.
xlama aku pon terer masak lahhh jawab nye. huahuahua.
so... menu semalam adalahh...
nasi ayam!






nasik ayaaam yang dah nak habiss.
haha,selalu amik time dah habis. nak buek camanoo.  awal2 rakus sangat nak makan nyee. :)
as for air.. kitorang wat cocktail lagi..

cocktail + laici! nyummmy

k byee. :)
ps : rindu nasik ayam pak mal shah alam. ahuaahua. naaak

Saya join Bloglist Afiqah IsmaiL

hye kawan kawan. saya nak join bloglist afiqah sebab dia lawa. dan blog die pon lawa. kaler pink. sape blog die kaler pink memang saya suka lah. so, tuka lah blog kaler pink. muahahaha. eceeh boleh x sebab tuh? :)
di samping saya yang baik budi ni menyupport kawan blogger. afiqah saya angkat awak jadi kawan saya ye tau tau? :)  oklah bye bye.

i buy this!

woo-hoo.
semalam, aku pergi jalan imbi via monorail. nak beli pendrive. a big, fat one so that xde nak hilang hilang dah.
but first, of course la i went to Times Square dulu. macam biasa, mestilah tengok wayang dulu ye dak? at first, dah aim nak final destination 5. tapi 3D pulak. xsuka sangat pakai spec tuh, fenin! so, cancel...
lastly, pilih la cerita ZOOKEEPER

ok lah, not bad. a story about binatang yang boleh bercakap tolong the hero, griffin untuk pikat balik GF dia.  yada yada yada. nak tau, tengok lah sendiri. :)
then, gerak g LOW YAT. misi utama cari pendrive bermula.! dah masuk kedai ni, kedai tuh. dalam otak nak yang besar gemuk ni. kingston la, apacer la, scandisk la... 
last last, ternampak lak PYN. teros jatuh cinta. padahl yang itu la paling kecik~ ahahha
aku punye kaler biru tuh, 8gb. dah la harga pon okay. rm 29 je. 
so, misi dah berjaya. balik la dengan hati yang girang. muahahaha. naseb la KTM okay je... xramai sangat orang. :)
sampai sungai buloh, pergi bukak puasa kat kg melayu. makan tomyam, ow…

u "made" my day

pintu lif bukak. budak laki keluar. aku melangkah masuk..
perkataan pertama keluar,
"!T@!@&!*@(!&!!"
bila tengok sume tingkat dorang tekan. dari G floor sampai lahh floor number 9.
rumah aku tingkat 6. maksudnya, nak sampai tingkat 6 tuh.. pintu lif ni akan terbukak every tingkat dulu.
huuu bahagia gila kot. pintu bukak, dengan setiap tingkat yang gelap. memang bahagia lah.

memang "bahagia sangat" bila tengok coridor gelap2 macam ni waktu senja.
terima kasih lelaki.  u made my day. :)

work hard.

hari ni nuzul al-quran.. 
ape yang aku cedok dari wiki malaysia.
Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.
sort of hari nak ingat pasal sejarah quran diturunkan la.. :)
------------------------------------------------…

blog yang aku xsuka VS blog yang aku suka

haiihh, bulan bulan ramadan ni pon post macam ni.. ape laa lisa ni... korang rilek rilek lah dulu yer. aku bukan nak ngutuk... aku hanya share je k. so, chill chill saja. kat bawah t aku akan explain more.  so, baca lah sampai habissss supaya xhangin! okei. :))
several blogs yang aku xberapa suka masuk.

1) blog komputer, software ect
bukan ape ye sebab aku xminat benda ni... so sorri okei..? nak buat macam mana, dah memang xminatt. huu. huuuu. memang jenis kalau aku nak baru aku cari, so tengok post sal bnda ni aku chow teros lah biasanya. but it depends jugak lah. kalau blog die comel, kaler gurlish, aku lepak gak situ. :)
2) blog informasi.
lol, macam kelaka kaan? tapi seriously, aku xsuka baca facts in my leisure time. enough la masa aku study. aku online, blogwalking sebab nak release tension.. sekali jalan jalan jumpa lak blog sarat dengan informasi.. so memang butang X lah yang aku cari.. kalau time tuh, aku memang nak baca tuh, ok je la tambah tambah if the title n cara olahan best. 
3) …

masak masak.

Yesterday night, kitorang satu rumah decide to cook for bukak puasa. so, after some serious discussion. we came out with ideas of cooking ayam masak lemak cili api with fried chicken and also some fried mix veggie.
so, the 'grocery shopping team' went out to the nearest store which is 'THE STORE' and bought the listed groceries.  all the ingredients are ready, so its now cooking time! yay!
after some hard works by my other housemate, and assist by me, who is noob in cooking. keh keh. i pegang jawatan tukang potong potong and tukang kacau je. :P lastly, we succeed! :)
nak tengok gamba x? huahua. ni gamba lepas makan, sebelum makan lupa nak amik gamba.  muahaha.

nasik putih. dah macam kat majlis kawen banyak nye. termasak banyak. first time, xreti bajet lagi haa.

ayam masak lemak cili api! sedaaap gilaaa... nyumm~

budu from kelate. :))

ayam gorenggg.  
mix veggie yang dah tinggal sikit.

cocktail~ yeaaahhaa sedap gila...tgh2 tekak kering, minum cocktail mmg perghh lazat sedap gila laa
alha…

new header in progress.

currently waiting for a new header. header blog aku ni dah lama tulisan macam tuh je. sedih la aku nengok nye, macam errhgggh je.
so, baru baru ni aku telah seduce seorang blogger a.k.a kawan aku ni. goda goda sikit supaya die buatkan header. and yes, aku berjaya! muahahahhaa.
so,nantikaaaan ye. :) my new header~  xsabownye..

kau pergi jua.

assalamualaikum.
this morning, i received a phone call from my mama at 8am. as always, a morning phone call is not a good sign. she told me that my dear cousin (i called him ABE) was not in a good condition. abe was in comatose state, his pulse rate was so high and his BP was very low.  my other cousin, kak liz. she's a doctor said, 'he's going' when his BP become lower and lower.. and eventually we lost him at around 9am..
when my mama told me, i intended to go to hospital ampang..to see abe of course.. but it was too late.
after that, i travelled to subang jaya via KTM with my other two brother.. straight to their house laaa. our parent fetch us... unfortunately, we missed solat jenazah.. huu. but, alhamdulillah, we are able to be there for kebumikan jenazah.. 
since he is in soldier team, he is a soldier's engineer if im not mistaken.. soldier help us in burying the jenazah... thanx u so much.. :)
owh, abe is diagnosed of having blood cancer, to be specific leukaemia 2 years ag…

sila bersyukor sikit ye

salam.
SYUKUR
short word but it means a lot.
in term of keadaan kolej aku sekarang. aku rasa sangat bersyukur sebab aku diberikan tempat untuk tinggal. seriously, nasib aku sangat baik. aku budak UiTM (but im not refering to UiTM only, others Uni too okay.).
tapi aku TIDAK pernah ada masalah pasal kolej. aku xpernah susah susah nak pergi pejabat kerap kali untuk urus pasal kolej. XPERNAHHH! hanya make sure kena daftar online, and the rest is easy.
in short, aku AKAN WAJIB dapat kolej.
mungkin kerana aku berstatus, 'budak medic'.
heehee
sampai lah ke tahun ke tiga ni.. kitorang semua pindah ke sungai buloh. once again, kitorang diberikan rumah yang for me sangat cozy, and best sangat.
tapi aku xpaham bila sampai time kena bayar barang elektrik semua orang x senang duduk. semua orang complain..
(semua orang hanya hiperbola. hee :P) which honestly, aku rasa cam nak ***&* sorang2 yang kije die complain ni.
xramai, but yang xramai ni lah yang terserlah. -.-"
u kena paham, orang dah kasi u m…

happy ramadhan people!

today is 1 ramadhan. hence, happy ramadhan everybody.
may this year, we will be more blessed by HIM. may this year, we are able to get all our 'ibadah' done. insyaAllah.
:)
don't forget to take ur sahur. not only u get a full tummy for a day but also extra 'pahala' to be gained. ALLAH s.w.t is so kind, right?
and please, always remember to niat. to be safe, recite the 'niat' for a month.


Lafaz Niat Ringkas
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى


Lafaz Niat Lengkap
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى


Lafaz Niat Untuk Sebulan
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
to be safe, just recite niat for a month.
ok? 
:)