Pages

Tuesday, May 31, 2011

pacat o pacat

atau nama orang putih dia, leech.

adoi, terima kasih banyak la kasi cenderahati 3 ketul kat aku ni haa.

pastu tengok kesan gigitan die semacam je, gatal, merah. -.-"
xpasal pasal aku google pasal binatang under subclass hirudinea ni.


info dicedok dari wikipedia dan images dari goole image. 

BESAR GILA BABON KOT PACAT NI! 
* pembetulan ye : sebenarnya ini lintah*

YANG HUTAN KITORANG JELAJAH TUH BESAR NI JE KOT. 
-----------------------------------------------

@ what is leech bite?
A leech attaches itself when it bites, and it will stay attached until it has had its fill of blood. Due to an anticoagulant (hirudin) that leeches secrete, bites may bleed more than a normal wound after the leech is removed. The effect of the anticoagulant will wear off several hours after the leech is removed and the wound is cleaned.

fact ni aku dah tahu, leech akan secrete anticoagulant sebab tuh bila tarik menatang tuh, kita akan bleeding. coogulation process halted la kejap sebab anticoagulant, antagonistic action la kirenya. sebab tuh bila mandi tuh, darah still mengalir macam ape je.. -.-"

@ leech bite kasi infection x?
Leeches normally carry parasites in their digestive tract which cannot survive in humans and do not pose a threat. However, bacteria, viruses, and parasites from previous blood sources can survive within a leech for months, and may be retransmitted to humans.[citation needed] A study found both HIV and hepatitis B in African leeches from Cameroon.

luckily lah kan, parasite die xleh kasi, tp bacteria, viruses and all those stuff can. harap harap pacat tuh xhisap darah orang yang ada HIV ke ape. 

@ how to remove pacat tuh?
using a fingernail or other flat, blunt object to break the seal of the oral sucker at the anterior end (the smaller, thinner end) of the leech, repeating with the posterior end, then flicking the leech away. As the fingernail is pushed along the person's skin against the leech, the suction of the sucker's seal is broken, at which point the leech should detach its jaws.


guna jari je, detach anterior end where the oral sucker is first! lepas tuh baru detach the posterior end.. easy peasy.

@ cara yang tidak berapa boleh digunakan untuk buang pacat? (medically inadvisable)
apply a flame, a lit cigarette, salt, soap, or a chemical such as alcohol, vinegar, lemon juice, insect repellent, heat rub, or certain carbonated drinks.


sebabnya? nanti pacat tuh akan vomit its stomach content kat wound and akan quickly detach. tapi vomit tuh may contain infection and maybe worsen wound kita tuh

@ how to treat leech bite?
cleaned with soap and water, and bandaged.

jangan risau pasal bleeding, sebab its normal. pacat kan secrete anticoagulant (anti-pembekuan), itu yang bleeding. its normal jugak when itching (which really ease me when i read this), but xboleh garu since it can complicate the healing (huhu, i garu a lot dah. T_T)

-----------------------------------------------

ok, thats all!

lain kali masuk hutan sila bawak handyplus banyak banyak, ok? :)


mintak tolong klik boleh? 












terima kasih!

Sunday, May 29, 2011

SPECIAL POST : THE PESERTA + GAMBAR

semua orang teruja nak tahu berapa yang datang.
ramai sangat kot kat camp ni, xterkira. (MATA KE ATAS, TANGAN KE DADA)


--------------------------------------------------
sebelum tuh, tolong klik ye. thanx!







CLICK IT!

--------------------------------------------------

antaranya ialah :

PART OF PESERTA CAMPING NI. :)

SPECIAL THANX TO THOSE YANG JOIN.
KORANG MEMANG BEST.

#1 EFA



efa, mam besar republic of 1991.
siapa je xkenal die?
seorang yang sangat dedicated bila nak anjurkan event apa apa.
without her, i believed non of the gathering or this camping akan menjadi realiti.

thanx u very much, sayang ko sangat! 


#2 FYDA


fyda, khairul hafida. newbie ni.
memang sporting habis sebab join kami semua.
susah nak cari orang macam ni, sanggup datang even xkenal pon.
kagum owhh.. thanx for coming.
harap fyda have fun dengan kami 
sebab aku rasa kami semua memang bersyukur sangat sebab berjaya tarik newbie dan kenal pon melalui camping ni. 

#3 SARAH


sarah sarah sarah, penolong mam besar. HAHAHA.
mule mule xnak datang, aku dah sedih.
tapi last last kau muncul jugak. 

aku nightwalk dengan sarah, dok pegang tangan.
happy nye bila ingat balik.
ukhwah yang terjalin tuh manis sangat. 

thanx u very much, love u as well!


#4 RAFIQ


driver kami, ada kereta baru beb, si Putih myvi.
thanx u very much sebab sudi pegi jemput aku kat LRT gombak. 
dan sorry sebab calarkan kereta kau, 
aku tetap rasa bersalah sebab aku yang drive time tuh 
walaupun sebenarnya aku memang xda kaitan. 
orang tuh yang langgar, cisdel cis.
tapi alhamdulillah, calaar tuh boleh dihilangkan 98%.

AJK keselamatan.
ubat ubatan semua dia bawak.  :)

#5 ACAP


keh keh, slim nye kau acap.
posing baik punye!

AJK game, AJK amik gambau.

acap memang best walaupun cerewet xbanyak sikit je.
tapi sebab cerewet die lah benda go on smoothly and lagi best.
sebab die dah berpengalaman aan camping2 ni,
nak dibandingkan dengan aku ni.
first timer kot. -.-"

akhir kata, cepat la upload gambau!


#6 ZUHDI


haih mat motor belang sorang ni!
kecik je rupenye.

kau sangat sporting dan sangat kelaka.
dan sangat menceriakan keadaan.
terima kasih sebab datang. 

sumpah die ni kelaka gilee.
dengan mata ke atas, tangan ke dada nye.  hadoiii!

#7 KHIDIR


owh khidir si janggut!
terjumpe lak saingan ko an kat sana.
(kambing HOHO)

sempoi je, and very protective.
bagi aku ko ni matured la, fikiran ko sangat matured.
cekci meksi masa mandi. auwww. 
tapi gambau off-limit la yew.
xperlu nak upload2. 

thanx sebab hadir! :)

#8 ARIMI


ni kawan baru jugak.
before this memang xkenal langsung.
budak UiA, kawan si acap.

yang aku pasti, ko dengan efa amat lah suke bertekak.
kenapa lah korang ni? adei.
aku dengan acap mesti pandang je.. LOL


#9 NIKLISA

 

last but not least, mesti lah aku.
gune camera sendiri, haruslah gambar pon gambar mespes tangkap sendiri.. 
huahuahua.

so, ni lah peserta camping pertama republic of 1991.
harap kami semua akan jadi starter lah untuk camping seterosnya.

memang x mustahil benda ni akan terjadi.
semuanya memerlukan perancangan yang rapi.
dan peserta.
so, harap harap. next time lagi ramai yang mahu join.

insyaAllah.

------------------------------------------------

cari kami di :


PART 4 : camping republic of 1991

part 4 dah. we'll see boleh habiskan ke x ye?
this time mainly menceritakan pasal aktiviti day 2 camping.


--------------------------------------------------
sebelum tuh, tolong klik ye. thanx!





CLICK IT!

--------------------------------------------------

BANGUN PAGI PAGI (6.30 AM)

macam biasa, solat berjemaah subuh. pada pukul 6.30pagi.
lepas tuh ada tazkirah sikit. bincang bincang sikit flow hari ni.
make sure everybody clear kann.
lepas tuh, ada lak 'sesi bercerita'.
kitorang haruslah bagi personal opinion kitorang pasal NIGHT-WALK semalam.

tapi, aku sakit perot nak membuang..
so aku xjoin maka xtau cerita.

yang aku tau, n rasa cam interesting,
ada sorang peserta lelaki ni,
die nampak 'benda' kat belakang peserta perempuan.

OMG?
nak tau lebih? tunggu cerita kat blog dia okay?

BREAKFAST

pagi ni kitorang breakfast roti aje, sapu kaya.
dapatlah 3 keping sorang, orait lah tuh.. huahuahua.

kemudian game time lagi.

GAME TIME (2)

pagi ni kitorang main game 'BOM BOM'.
main ni agak mengelirukan la, kena fokusss. 
tapi still kalau orang buat salah..
memang gelak habis lah~ huahuhuahua.

then, kitorang main game show korea, eceh. 
tapi kitorang modify lah sikit. bagi kena dengan suasana Melayu. huahuahua.
one person akan tulis anything pasal diri dia. 
and orang lain akan ikot giliran, tanya soalan yang akhirnya boleh bagi klu untuk jawab.
best gak ah.

then main regu. macam biasa lah kan? 
ajk game memang semangat, siap bawak whiteboard kecik, comel je..

JUNGLE TREKKING 

jungle trekking ialah kemuncak aktiviti kitorang.
memang best sangat sangat.
ingat x PART 3, time kitorang tengok view karak highway tuh..
jungle trekking ni akan bawak kitorang ke hutan seberang sana.

memang best sebab lalu sungai ape sume,
lalu jalan denai yang sempit, dengan pokok pokok kecik kat tepi,
kena bergayut, bergantung kepada dahan dahan pokok.
sangat mencabar, tapi dengan bantuan kawan kawan.
memang semua benda jadi senang.
ukhwah time ni sangat best. xda dah nak pentingkan diri ke apa.
semua nak semua orang selamat.. memang best!

kitorang pergi air terjun sungai pisang. tee-hee!
perjalanan almost 30 minutes la jugak~

EN JOHARI CAKAP, TEROWONG BOLEH BAWAK KE BENTONG. ORANG JEPUN DULU DULU GUNA. SCAREEEY!
SCENERY YANG LAWA OTW NAK PERGI TEMPAT AIR TERJUN
TEROWONG NAK SEBERANG SEBELAH SANA. TUH PAKCIK GUIDER KITORANG, EN JOHARI!

AIR TERJUN!! 

best gila ah main air terjun! :)
posing sakan sini, memang syiok je.
lepas dah mandi kejap, ada la orang absailing lah kat air terjun ni..
berani depa ni, rasa macam nak try jugak.
tapi kena bayar lebih la. tuh yang xnak, hehe.

BALIK CAMPSITE, MASAK NASI + SARDIN

then, kitorang balik campsite balik.
semua dah lapar, maka kitorang masak la nasik.
masak nasik guna unggun api je beb.
kagum please. tee-hee!

DAPAT LOVEBITE PACAT PULAK. -.-"

tapi aku join lambat sikit. sebab badan rasa x sedap.
tengok tengok kena gigit dek pacat.
3 bijik aku kena, kat perot, peha, n betis. haiyyaaa!

masa mandi darah dok meleleh, aisehh. -.-"

TOLONG MASAK

lepas dah siap mandi ape sume, aku turun bawah untuk tolong ape yang patot.
tang menghidang memang aku suke. LOL.

memang terbaik dari ladang ah. HAHA.
masak sardin bagai.

MAKAN TENGAH HARI KAMI

MAKAN TENGAHARI KAMI. SEDAAAAAP! :)

KENDIRI

then, bersih kan tempat masak tuh..
masuk bilik, relax2 jap.. aku tertido sebab ngantuk, penat sangat kot.
dah la baru lepas makan nasi. 
pahampaham saje la.

dalam kul 3.30 petang macam tuh,
bersiap nak balik dah.

PENUTUP

ingat nak buat majlis penutup kat ruang tempat lelaki tuh..
tapi sekali ada orang nak masuk pulak.

terpaksa kemas2 dulu, and berkumpul kat depan ada tempat macam wakaf la.
kat situ kite bagi ucapan last and main game last.

GAME LAST

each of us, AJK GAME bagi kertas.
mula mula tulis nama masing masing...
then lipat kertas jadi macam kipas, then passing orang sebelah..

and orang sebelah tuh kena tulis komen ke, first impression ke.. 
whateva la. pasal pemilik kertas tuh.

then passing sampai habis tulis pasal semua orang..

bila dah dapat balik kertas tuh, aku senyum sorang sorang bila baca.
thanx korang. 
best memories ever. 
love u guys! :)

BERGAMBAR LAST SESSION

WHITEBOARD KECIK COMEL, HEE

kemudian, ambik gamba last session.
dekat signboard alang sedayu..
then bertolak balik. 

HABIS!

PS : nak tau siapakah peserta camp republic of 1991 ni?
nanti kan next post, special edition. 

Saturday, May 28, 2011

PART 3 : camping republic of 1991

orait, here come part 3, 
dont worry, xda lah aku nak buat sampai 30 part. 
second last dah ni. (kot?) ((insyaAllah)) HAHA


--------------------------------------------------
sebelum tuh, tolong klik ye. thanx!





CLICK IT!

--------------------------------------------------

ICE BREAKING DULU

lepas solat maghrib berjemaah, tazkirah sikit.
macam biasa lah, sesi ice-breaking bermula. 
sebab kami semua x kenal sangat kan?
semua muka baru lah katakan. (aish, mane senior members ni?)
nak buat macam mana.. semua ada alasan masing masing. 
hidup ni mana boleh duga, kan?

MASAK MAKAN MALAM

lepas dah kenal kenal, solat isya' ape semua..
kami turun memasak. 
aku bajet nanti boleh la wat unggun api yang api dia besar tuh kan?
then kami keliling unggun api bercerita ke apa.
sekali, nak hidupkan api tuh pon makan masa lama gak la.

muka semua dah lapar. 
maka semua bagi kerjasama yang padu lah untuk siapkan makan malam special kami tuh.
special gila kot.

COMELNYE API! :)

MELETAK PERIUK ATAS API IN ORDER TO -->

REBUS MEE MAGGI. HUAHUA.

MENU MAKAN MALAM SPECIAL?

maggi kari atau maggi goreng ikot mana suka. 
alhamdulillah malam tuh kami kenyang jugak. 
xperlu nak komplen banyak sebab dalam hutan, 
xmungkin ah nak order PIZZA ke, kan?
(TAPI DENGAR GAK ADA YANG NAK PIZZA DELIVERY, hahahaha)

GAME TIME

kitorang habis makan dalam kul 10.40malam macam tuh kot.
makanya,kitorang gerak ke bilik dulu...
lepak kat ruang budak lelaki tuh, sebab nak main game.
nama lagi budak forum, game pon xlari jauh la dari alamaya punye game.
kami cedok game forum yang "TIGA PATAH PERKATAAN" tuh.

di alam realiti seriously lagi kelaka.
asyik gelak terbahak bahak je dengar spontaneous ideas dari para peserta.
kan kalau alamaya, entah berapa lama la pikir nak buat ayat tuh kan?
aku rasa ada yang rakam. tunggu je video di upload. :)

NIGHT WALK

jam menunjukkan pukul 11.
NIGHT WALK bermula..
personal opinion aku, 
aku rasa night walk sangat mencabar sebab..
satu, di kalangan peserta, 
sorang je yang bawak torchlight.
satu lagi, torchlight pakcik yang guide kitorang.
dua, sebab tempat memang gelap habis, kena naik bukit. turun bukit..
lalu celah2 pokok lah, gune dahan pokok untuk tolong kite bergerak.. 
ada yang perlu jalan itik. sangat mencabar. dengan vision yang agak terhad. 
tambah kalau lalu tempat tanah lembut, licin habis lah..

ada peserta yang cramp, dan ada yang jatuh, ada yang kena pacat..
ada yang menangis? (HEHE)
and ada yang nampak 'benda' emm.
biasalah hidup dalam hutan kan?
tapi alhamdulillah semua okay je, semua semangat berkobar2. 
itu yang best! 

OVER FLASH, VIEW OF KARAK HIGHWAY DARI HUTAN YANG KAMI PERGI NIGHTWALK TUH.

MEMANG X BERBAKAT AMIK GAMBA. -.-"
dalam 1 pagi lebih kami sampai bilik balik, dan sebab kepenatan, kami tidow, yeehaa.

keesokan hari punye cerita? 

next post, PART 4, bersambung...

PS : nak tahu peserta2? relax dulu. sabar sabar ye.

PART 2 : camping republic of 1991

memandangkan part 1 mendapat sambutan yang agak hangat.
makanya, aku semangat terlebih dan nak sambung cerita yew.


--------------------------------------------------
sebelum tuh, tolong klik ye. thanx!





CLICK IT!

--------------------------------------------------


SESAT PULAK

say what, walaupun KLCC tuh mmg depan mata still boleh sesat.
nak pergi depan KLCC tapi termasuk pulak dalam parking KLCC, siot ah signboard. -.-"
dah tuh minyak tinggal one bar pulak. 
memang cuak siot n nak parking xberani selepas kena langgar tadi.
akhirnye tunggu kat tepi2 saja.
watak perempuan satu pegi cari si driver dalam KLCC tuh.
dan akhirnya jumpa. 
aku sedaya upaya suruh si driver masuk kereta teros.
dan alhamdulillah berjaya. 
xda syak wasangka langsung. tee-hee!

BREAKING BAD NEWS

'driver, kami nak bagitahu something ni.. kau jangan marah ye?'
'cakap la dulu,.. ape dia?'
'janji jangan marah?'
'cakaaap la apemende?'
'er er er kereta kena langgar, calar kat depan sikit'
'larh kena lagi? semalam kena kat belakang, kesian si Putih aku ni'

bla bla bla.

SHOPPING TIME Y'ALL!

singgah carefour wangsa maju, untuk shopping barang barang untuk camping.
makanan, pinggan sudu segala, untuk main sikit.. 
sume bajet, ye ah ngat kayo sangat eden ni haa?

HEADING TO GOMBAK

dah setel semua, masanya untuk gerak ke gombak balik.
yang naik kereta ni, pergi LRT gombak balik, amik seorang lagi peserta perempuan...

kemudian, berkumpul di UIA gombak.
kat sana jumpa lagi dua orang peserta. solat jap, makan jap..
akhirnya, kami bergerak ke campsite, alang sedayu.

HEADING TO CAMPSITE, ALANG SEDAYU

sampai je sana, uruskan apa yang patut. 
setel setel tempat tinggal ape semua...
asalnya, perempuan dapat bilik dan lelaki dapat khemah 2 buah.
yang perempuan ikot plan, dapat bilik kat tingkat atas rumah ni.
yang lelaki ni ada pulak yang xnak dok khemah la (sape la kan?), macam macam la.
so, akhirnya, lelaki dapat ruang kat tingkat bawah rumah tuh.

boleh atv + buggy adventure, tapi xamik pakej ni la ye. hehehe
LESEN PON ADA YANG L. NAK ATV BAGAI MEMANG X LAH KAN?
jalan jalan. :)
then sampai lagi beberapa orang peserta. 
iaitu, jeng jeng jeng.

malam tuh, aktiviti start dengan solat maghrib berjemaah.
alhamdulillah.. 
aktiviti ape yang kitorang buat lagi? 

next part 3, bersambung...

PS : seharusnya entri pasal camping ini bersambung sebab aku xsuka post yang panjang. i'm sorry!

PART 1 : camping republic of 1991

okeh skip dulu pasal elective.
sebab sekarang nak cerita pasal camping 1991. wee-huu.


--------------------------------------------------
sebelum tuh, tolong klik ye. thanx!





CLICK IT!

--------------------------------------------------



UCAPAN

mula mula nak cakap alhamdulillah sebab berjaya lah menghadirkan diri.
dan jugak sebab rancangan berjalan dengan lancar.

nak say thank to those yang sudi join.
u guys are awesome lah. 
sporting dan team work sangat best! 

JOURNEY BEGINS

journey bermula pada jumaat lepas.
aku gerak dari shah alam kul 8 pagi,
sebab nya dah janji dengan dorang nak jumpe kat lrt putra gombak kul 10.
nak shopping dulu. 

terasa diri ini sangat independent sebab berjaya sampai sana alone je. 
sampai sana, tambah tunggu dorang jemput agak agak kul 10.30 kot.
driver n due watak perempuan ada sekali dalam kereta.

PERGI KLCC

then, si driver ni nak g maxis centre la pulak.
nak tuka modem katanya kat KLCC nun jauh di sana.
erk, aku naik LRT tadi baru pass by KLCC kot. -.-"
sampai je sana, si driver suruh aku pergi tukakan modem dia.
aku cam, "owh-emm-gee jugak lah kan? why me?"
then aku ajak watak perempuan sama.

aku pergi deal dengan orang maxis xda kesan pon.
macam susah, banyak pulak alasan dia kasi..
so, aku pon balik la ke kereta...

AKU PULAK KENA DRIVE! OMG

si driver sendiri nak pergi.
so, die suruh aku bawak kereta dia.
pusing pusing sebab takot kena saman.

aku okay je drive, tapi aku drive kereta manual beb and biasa drive jalan kelantan aje.
bagi aku, jalan KL sangat lah mencabar. dan susah.

and nak dijadikan cerita, kereta tuh AUTO beb! dah la kat KL pulak tuh! 

tapi sebab dapat sokongan moral kawan kawan, aku drive lah jugak.
ntah pape jugak lah sebab asik tekan brek je. -.-" 
manual kan kena tekan clutch dulu baru brek. 
so, selalulah brek mengejut. 
sehingga mencuak kan kawan kawan aku. adei la.

sampai tempat x berapa nak sibuk,
aku pon parking kat tepi...
tengah sedap borak dengan kawan sume..

ACCIDENT PULAK DAH

tibe tibe ada kereta bodow mana ntah masuk dekat dengan kereta aku.
dia seret beb! gila kentang, reti bawak kereta ke x?
taik tol, aku kasi hon la.

then ape lagi, aku keluar lah~
deal lah kan?

ALKISAH DEAL

aku cakap, banyak ni calar.
then akak tuh (perempuan yang bawak) cakap, kereta akak pon calar gak.
omg, macam aku peduli je kereta dia, hello! sapa langgar sapa beb?
aku cakap la, masalah nya, akak yang langgar kereta saya. macam mana ni?
dan die sibuk cakap, kereta dia pon CALAR JUGAK.
hell i care about that? -.-"
aku pon kata lah, "at least, kasi lah eh sikit nak baiki ni, polish ke.."
akak tuh pon kata, "tunggu hasben akak datang,"
aku cam, okay lah..

then husband die datang...
deal punye deal, dia kasi number hp.
ape ape kontek....
memandangkan calar je pon, aku kasi can lah~ 

next? bersambung~

Thursday, May 26, 2011

elective : day 1

 BEES and HONEY.

my elective's topic seem to be boring, or dull. yet, for me the one who experienced the bees buzzing near to my own ears. it is one of the best memories that i must kept within me forever.

the journey is toward the city of history, malacca. our aim is to visit the biggest bee farm in malaysia namely BB TOWN and guess what it is only one day! 

the rest? jalan jalan cari makan la. tee-hee!

DAY 1

actually i already wrote about day 1 in the previous post. but i dont like it, there's no honesty of me writing in the post (chewa?), so please bear with me as i will narrate another story of day 1 here. HAHA. see whaaat! writing need honesty also maa. if not, no comments. T_T people please do drops comments okay? (desperado me, LOL)

the story begins at 9am, we hop into a bus. it tooks 2hours and a half to reach there. the drivers drive soo slow (till i can feel it). at 11.30am we reached malacca central. there, we took cabs which brings us to our already-booked hotel. TIME HOTEL.

time hotel. :) place we stayed for 3 days.
after all the procedures, got the key which is not really a key, it a card used as a key. (ala, the one like TnG card tuh), we the girl, went to our room. here, the first drama begins. the door there is so pelik. what we have to do to went into the room is we must touch the card given to the receiver. we put the card but it doesn't seem to work out. so, we spend a lot of time at the outside till tibe tibe ada housekeeper datang, so we asked her to worked it out for us. so now the door is opened, i hold into the door and asked my friend to go in la kan.. but then there's something chemical rushingly come in into my nostril. i didnt breath it in but it keeps come in, till i feel there's something berketul2 in my esophagus. and i keep gag-reflexing. damn! i really felt like dying there. mira and afiqah went into the room and open the window.. i cant hold on anymore, so i went to the lift want to go out. mira and afiqah also gag-reflexing. which is a good sign, our immune system is doing their works! 

we went to receptionist. and asked why was that? and guess what, there's pest buster spraying their powerful-full-of-chemical pesticide at our floor. so i breath in pesticide. -.-" glad here i didnt die. now i know how pest feels. cant breath, cant do anything. and, after a while, we were told that our room is now okay and we can went in. the drama end. cerita dalam bilik xpayah cerita lah kan?

at 1.30pm, we have our proton-saga-sewa kitorang tuh. yay! :) so, our mission in the evening is to find our elective place, BB TOWN tuh la. sesat jugak lah kan? but finally reached the tempat. nice la jugak.
ada pameran pameran saja, and ada madu. kite boleh test. 

afiqah driving! :)

mira, co-navigator. nizam, navigator. :)
after that.. irfan took place to drive. we went into the bee farm. i was so excited to see the white boxes tuh! banyak gila kot.

boxes, where the bees live

me and afiqah at backseat! camwhoring. yeah~
after survey the place and all, we went back to the main city, we went to dataran pahlawan and have our makan at the foodcourt. i eat nasik ayam penyet, owh sedap gila! the foodcourt was so jauh and kecik, and satisfy with my nasik ayam penyet (told u again sebab sedap! dan banyak calori jugak -.-")

then, we, the girl went to heritage bazaar, there are lot of things, i go crazy dont know what to buy. keychains (got so many types!), shirts, bookmarks, kuih muih, macam macam kot! 

in front of the beautiful water fountain in dataran pahlawan

IN HERITAGE BAZAAR!


shopping sampai pengsan. penat tau fikir nak bawak balik apa kat diri sendiri dan kawan kawan serta family. 

that's the end of day 1. 
so, see you in next post okay. :)

bye bye.

Monday, May 23, 2011

first day elective malacca

salam.
hari ni dah sampai melaka.

dari shah alam.
it took 2jam setengah nak sampai melaka central.


sampai je sana teros beli tiket balik.
rabu ni 4.30pm.
nak jalan jalan dulu rabu tuh. LOL.

so, hari ni aktivitinya mencari bee farm tuh.!
setelah sesat beberapa kali, akhirnya jumpa! niceee je.

excited nak kaji lebah esok. wee. :)

tadi p dataran pahlawan.
dah shopping dah sikit. huahuahua. 
terbaik ah aku, cepat aje kalau shopping. LOL.

ok, tuh je la. bye!

Saturday, May 21, 2011

flow few days forward

hye hye hye.

KLIK SAT









-------------------------------------------


meh nak cerita flow perjalanan beberapa hari akan datang.

sabtu(21may2011)
hari ni nak pergi pulau pinang da.
adik saya dapat asasi sains UITM kat sana.
first batch kot.
mak aih, ramai bebenor budak asasi UiTM sampai bukak dua places ni. huahua.

ahad(22may3011)
tomorrow daftarkan dia kat kolej je.
senin tuh baru die p sorang sorang daftar U. 
style UiTM an memang macam tuh. 
lepas tuh, parent akan hantar aku naik bas.
nak cakap kat sini aku akan naik bas dari penang la nak poie shah alam.

isnin (23may2011)
naik bas lagi. but this time nak pegi melaka.
projek elektif kat sana meh.
pasal bee and honey production.
teruja jugak la nak korek madu.
harap lebah semua okay je dengan aku nanti. huahuahua.

selasa (24may2011) - khamis (26may2011)
kat sana buat projek.
main dengan lebah. 
(BEST?) 

jumaat (27may2011)
balik. balik.
petang tuh pegi KLsentral. nak pegi camping. 1991 ouhh.

sabtu (28may2011)
petang sikit, balik kolej. :)

29may2011-3june2011
iaitu 6days dalam dilemma nak balik kelantan ke x?
kalau balik, 5days sebab 3june dah gerak pi sana.
worth it x? balik tiket almost rm50. huuu. T_T

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

4june2011
majlis kahwin kat USJ.

huuu. tiba tiba rasa busy. huahuahu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...