Pages

Sunday, October 31, 2010

test power


tidur dia terganggu.
dia dengar orang bangkit dari tidur.
dia dengar orang jalan. bukak pintu.
pintu ditutup kembali.
roomate dia dah bangun.
ke toilet mungkin mengambil wudhuk.

handphone cabuknya dicapai.
dah 6.30 pagi. kena bangkit solat subuh. 
namun entah mengapa hatinya meronta ronta mahu menguji roomatenya.
sengaja dia buat buat tidur lagi.
dia bet roomate nya akan mengejutkan diri nya.

hidup ber roomate kan.
kalau roomate xbangkit subuh, kejutkan lah.
atau korang pikir pasal korang je.
aku da solat, aku tidow la.
peduli lah orang lain tuh...
korang pikir macam ni ke?

so, jam di kunci. 6.45 la bangun.

pintu dibuka dan ditutup kembali.
si room mate mengerjakan solat.

dia pula menunggu. 
bilalah room mate nk kejut dia.

tunggu punya tunggu.
sampai 6.45 pagi.
alarm bunyi.
dia bingkas bangun.

dan apabila dilihat.
kelihatan sebujur tubuh room mate nye kembali mengerengkok di atas katil.

emm, xkejut pon..... detik hati nya.

lalu, dia berlalu ke bilik air.

------------------------------------------------------------------------------------------

 cetusan idea berdasarkan persekitaran, cerita kawan kawan, dan life seharian. :)
mohon jangan terasa.
kalau terasa jugak, nak wat macam mana. hik hik.

ok bye.

ps : lamenya x update. wuwuwuw.

Sunday, October 24, 2010

future plan.

kalau dulu dok sibuk kalau pengantin je.
nak amik gambar pelik pelik.
tepi bendang la.
landasan keta api la. macam macam.

sekarang kuar lagi trend baru.
trend wat video.. hahahaha.
bagus2. sume yang maneh2 seharusnya di memoribilia kan. :)

tibe2 rasa cam nak wat video pulak. 
boleh x future hasben?
nanti kena sporting habes la.

so, sila berperwatakan sporting habes stat dari sekarang. yerh? hehehe

production cst  ni okay gak kan? hahaha. *da start cari production mana yang bes la pulak* 

poket kasi penuh ye future hasben? :P

.: Majlis Persandingan Hazriq & Nurul :. from cstproduction on Vimeo.


dia amik video dalam air kot. fuyoh...!

i'll pray the best for them. (part 2)

like seriously, being at home without my mak and ayah is so pelik.
im not used to it. i should use US instead. 
we are not used to it.

as usual, US the siblings will be very quiet when there are people that not belong to the family were here.
so quiet. awkward silence. 
esp in the family lounge where usually US, siblings will be very hyperactive there.
talking in high pitch voice, joking, bullying, play fight2. HAHAHA.
i missed that moment. wuwuw.

the people that are not belong to the family that i mentioned earlier.
tho, they are my uncle and aunty.
we r not that closed with them.
kami adik beradik memang susah nak rapat dengan orang lain.
sebab kami memang kurang bercakap dengan orang yang kami xbiasa.
so, paham paham saje lah. 

mak ayah, please be back soon.
we miss u.
especially dila.
im pretty sure there is time where she will crying alone in the room.
without no one noticing about it.
because me as the oldest pon ada time i nanges sorang sorang dalam bilik.
berbalik pasal dila tadi, 
and the worst part is me as kakak, xboleh nak b there with her.
consoling her. comforting her. cheering her up. 
and so on.

my mak and ayah, it almost 10 days they are they.
another 30 days plus plus lagi.
they are already at Mekah right now.

huu. i cant imagine how our RAYA HAJI will be celebrated this year.
without them. huu. *teary eyes*

ok, bye. assalamualaikum

Thursday, October 21, 2010

MOVIE : OUTBREAK

okay, ada hutang tag from my malay-japanese friend, mika n yuzuki. 
nanti lisa buat okay. tunggu... hehehehe

-------------------------------------------------------------------------------------

hello guys n girls,

today i nak cerita pasal PHPM. 
do u basically know what is PHPM?
PHPM tuh one of the 9 subjects that i need to learn n master ( er, not sure about this) in MEDICINE course ni.
it stands for POPULATION HEALTH n PREVENTIVE MEDICINE.
n basically, its about epidemiology of disease, statistic, how to prevent of course, zoonosis.
how disease spread which are the sub sub things in epid of disease. n bla bla.

boring. yeah. its a very boring subject. really.

and supposely, i have 1 hour lectures of PHPM today.
but, yesterday. my class rep suddenly announced that todays PHPM class is extended for 2 hours.
we were like groaning, mumbling, memberontaking lah.
what the heck kan?
2hours lectures? in ur dreams la~ memang akan tidow la..

the best part is, believe it or not i dont care, i do not sleep at all.
sebaaaaaaaaaaaaaaab...
my lecturers, he played us a GREAT movie.
lectures. but instead of lectures.. we watch movies. great!
related with PHPM of course..

the movie title is OUTBREAK.
an old movie. 1995. old enough.
im only 4 years old at that time. tee-hee.

its about a disease outbreak. 
n how people handled with it.
yang kena disease, memang terseksa
and doctors and soldiers ape sume too.

poster macam lama gila. tapi percaya la, movie ni sangat best.

ok, sinopsis la sikit ye.

satu perkampungan kat afrika kot, satu kampung dia kena infection.
sume mati... macam darah2 sume...then untuk wipe up the virus yg sbb kan disease tuh.
askar bg bom itu village... kesian....

then after sometime, disease tuh re emerges..
so, hero die.. name sam pegi la tempat tuh.
sam ni macam doctor tentera yang kaji2 benda virus ni laa...
disease tuh buat muka sume macam muka berdarah2 gile la... 
ngeri gila.

sam ni amik la blood sample nk kaji virus ape sbenanye..
n bila cek2 rupenye, virus tuh die spread melalui water.
water borne la kirenye...
then ada sekor monyet ni die p minum air telaga....
but, die xmati.. maksudnye,, 
badan dia dah develop antibodi la kirenye...

monyet ni telah dimasukkan ke US.
n dibawak ke carlifornia....  ke pusat investigation virus2 ni la..
monyet ni diletakkan di dalam tempat2 monyet la..

pastu ada sorang mamat ni..
die g smuggle lak monyet ni.. nk g jual kat pet shop..
on the way nk p kedai pet tuh, monyet ni ludah kat muka mamat tuh..
so, mamat tuh dah kena infect...

start from that, memang ramai la yg kena infect.. 
n skali monyet tuh pulak terlepaasss... naya gila la.
yg tukang kaji darah tuh pulak..
macam mana ntah, terpecahkan tabung uji yg ada darah yg ada virus tuh..
so, dia pon kena infect..
then boleh plak die pi cinema..
then batuk batuk....
habis spread kat orang dalam cinema tuh.
at last, satu sub urban city kat california tuh kena infection ni.

(ni lah OUTBREAK. bila tibe2 je, ramai yang kena disease. lebih kurang macam H1N1 hari tuh la..)

then, bermulalah operasi membanteras disease ni.

macam mana? itu kena tengok sendiri lah ye.
tee-hee
memang best sangat sangat! 

and dont worry because it got a happy ending. 

so, happy watching. (kalau naaaak la. hhaha..) 

ok lah, bye.

ayah

i miss my ayah so much.
i dont know how to describe it.
but, i really miss him.

balik esok, bukan ayah dah yang jadi tukang amik. bukan ayah, bukan mak.
huuu.
balik kampung, mak ayah xda.
sedeh.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

stori pasal ayah. layan.


Tentang ayah

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?

Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?

Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....

Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.

Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.

Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..

Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...

Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?

Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?

Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"

Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.

Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.

Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...

Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?

Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.

Dan akhirnya....

Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"

Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..

taken from facebook.

kau pergi

Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta dihalakan ke dalam garaj.

“Horey! Papa balik!” Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.
“Tepi! Bahaya tau tak?” Jeritnya.
Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.
“Aimin bawa adik ke belakang.” Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

“Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita,” pujuk Laila.
Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

“Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!” Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya.

“Asal saya balik rumah mesti bersepah. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?” sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

“Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman.” Balas isterinya lembut.
“Fail saya kat depan tu mana?”
“Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan.”
“Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi.” Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu.
Suasana sepi kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya. “Laila” Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

—————————————————————————-

“Saya nak ke out station minggu depan.”
“Lama?” Soal Laila.
“Dalam seminggu.”
“Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?”
“Budak-budak? “
“Ikut jugalah.”
“Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana . Tengok masa kat Legacy dulu tu..”
“Masa tu Amirul kecik lagi.” Balas Laila.

Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi.

” Bolehlah Pa ! Lama sangat kita tak ke mana-mana.”
“Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung,” Muktamad!

Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

“Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!”
“Manalah saya ada masa..”
“Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!” Dia tersentak dari khayalannya.
“Kalau tak suka pulangkan balik!” Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir.
Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma..
“Mizi, makan!” Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. “Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah.”

———————————————————————————-

“Papa! Makan!” Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya.
“Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?”
Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.
“Awak masak apa?”
“Mama masak sup tulang dengan sambal udang!” jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.
“Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!”
“Papa nak ke mana?” Soal isterinya perlahan.
“Keluar!”
“Mama dah masak Pa!”
“Awak saja makan!”
“Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!”
Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan.
“Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?” Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi.
“Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan.”
“Abang tak suka tengok papa marah-marah. .”
“Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?”
Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris.Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.
“Laila..” serunya
“Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti.” Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.
“Sunyi pulak rumah ni mak,”
“Lama-lama kau biasalah.”
Airmatanya menitis laju. “Kalau tak suka pulangkan!” Dia rasa terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.

———————————————————————————-

“Papa beli apa untuk Aiman?” Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.
“Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu.”
“Tak ada lah?”
“Ingat papa ni cop duit?”

Aiman termangu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.
Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya.
“Awak tak sihat ke?”
Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.
“Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi.” Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.
Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

“Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!” Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

“Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!”
Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

“Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan. ” Ujar Laila perlahan
“Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?” Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

———————————————————————————–

“Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni.”
Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang.

Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah.
“Celaka betul!” Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja.
“Abang!”
“Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!” Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.

“Pak Ngah, Eddie nak balik!” Shamizi terpana. Dia mengangguk.
“Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti.”
Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A.
“Laila”

—————————————————————————————————-

“Papa nak ke mana hensem-hensem gini?” Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. “Wangi-wangi lagi. Dating ye?”
“Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff.” Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.
“Ikut boleh?”
“Dia tak ajak family. Staff only!” Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang.
“Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami.”
“Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. “
“Papa pesanlah..”
“Nantilah besar sikit.” Dalihnya.
“Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun.”
“Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,”
Laila terdiam. “Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki.”
“Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik.”
“Mama tanya sikit boleh?” Dia mengangguk
“Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?”

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

“Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik,” ujar Mr. Kwai, tuan rumah.
Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

“Kalau tak suka pulangkan!” Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.
Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian.

“Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! ” Laila merenungnya dalam..
Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil.Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa..

“Kalau tak suka pulangkan,”
Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila.
Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.
Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah.

Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..
Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan…….


THIS IS TAKEN FROM FACEBOOK.

komenku, bila xda depan mata, baru reti nak rasa kehilangan. n masa tu semua dah terlambat. hurmm. 

Wednesday, October 20, 2010

a letter

DEAR SPAMMER,


GET A LIFE!!

DONT MESS UP WITH OTHER PEOPLE'S LIFEEEE!!!!!!!!!!!!!!!


OMG. SO ANNOYING!!!!!




from THE VERY SUPER DUPER ANNOYED BLOGGER.


.me.


Monday, October 18, 2010

MALAY MOVIE : MAGIKA

sabtu lepas aku p bukit tinggi.
dengan kawan ofkos. he he.

so, we decide to watch MAGIKA.



ye la. 
dok dengar semua orang yang pegi tengok komen cerita tuh bes.
macam rugi pulak kalau x tengok.
so, aku pon tengok lah.

comment?
memang best gila.

lain dari yang lain. 
eventhough dia musical. n melayu yang produce.
tapi. tapi. tapi.
langsung xpelik. macam kena je semua benda.
time dia nyanyi suma. 

memang a MUST WATCH movie la kalau nak kan kelainan dan kepuasan menonton cerita melayu. 
syabas KRU. 
dan semua artis yang menjayakan filem ni. (=

k bye.

Sunday, October 17, 2010

MOVIE : TOY STORY 3

update movie lama.

TOY STORY 3.

the best part is, aku boleh nangis tengok citer ni.
berjiwa sensitif betoi. hehe. 

biasa lah like mom, like daughter la an...
mak aku lagi la. upin ipin pon nk tacink, sebak2, air mata ngalir.. hehehe.
owh, i miss my mom so much. T_T

ok bye.




Friday, October 15, 2010

i'll pray the best for them.

selepas hantar mak ayah tadi kat kelana jaya.
aku balik kolej aku. pakcik aku yang hantarkan. terima kasih ayah su.

tangan sedang memegang handphone.
hati berkira kira mahu menghantar mesej.
lantas jari lincah menaip mesej.

salam ayah, mak. semoga mak ayah selamat sampai sana. nanti mesej la bagitahu deh.. semoga dapat haji mabrur, and kat sana nanti doakan kakak, long, dulah, dan dila sumo deh.. bia jadi anak yang baik. hehe. n semoga sampai balik malaysia balik dengan selamat jugak. we gonna miss you so much. jangan risau sangat. insyaAllah kami adik beradik x apa apa. mak, ayah. kami sayang mak n ayah sangat sangat! :)

button send ditekan

xlama selepas tuh. hp ku vibrate.
button open new message ku tekan.

ayah dan mak sayang kamu semua jugak. kakak jaga adik adik. assalamualaikum.

airmata jatuh berderai. senangnya air mata ni jatuh.
 aku xtahu kenapa.
sayu mungkin.
mengenangkan mereka pergi jauh.
dua insan yang amat ku sayang.

nornazila hj othman and nik yusof nik mat.

dua name yang memang mean a lot to me.

mak and ayah kan. 

xpernah tefikir one day aku akan be apart from them.
dalam satu jangka masa yang lama.
dan dalam satu jarak yang sangaaaaaaat jauh.

semalam, tanggal 14 oktober 2010.
dorang berlepas gi madinah.
for umrah and followed by haji later on.

harap mereka baik baik sahaja.
dapat haji mabrur.

mak n me

perasaan sekarang.
sebak sayu sedih macam macam ada. 

tapi tapi tapi....!

aku anak sulung.
aku kena kuat! 
aku kena jaga adik adik! 

ada my dad. :)

ok dah bersedih. jom baca buku. 
PT owhhh.


selamba nye?




jap gi ada progress TEST module CNS.

nape selamba sangat blogging? 

=.=

Ultra wide slim

hepi 
gila 
bila 
dah 
dapat 
hasil 
yang 
aku 
tunggu
tunggu.

wuuuuhhhhhhhh!

so, layann.
hasilnya.

camera : Ultra wide and Slim
film : EBX.

subjek : bunga dan awan
lokasi, rumah tukang jual murtabak raja. 


subjek : kereta sport merah.
lokasi, umah pakcik aku time raya 1st.


subjek : awan
lokasi, rumah saya la.

owh awan tuh cam kepala orang yang ada sanggul kecik kat belakang. 

more? usha FB daku ye. 

k bye.

Tuesday, October 12, 2010

akhirnya saya jumpa kedai develop slide film.

lepas aku tension tension film aku xleh cuci dalam POST nih.
aku dah amik balik da filem tuh from kedai xguna tuh. hehe. terkutuk plak. 

sebelum tuh, aku ada post dekat wall ROFLCAM tuh.
aku tanya kat kalau area s. alam. mane je ade crossprocess.
then, admin group tuh. en. demang kot. (xsure)
dia reply la. dia cakap ada satu kat area syeksen 2.
so, tadi aku pi la usha kedai gamba kat situ.

pastu ada satu kedai ni, dia boleh buat crossprocess apa suma.
then boleh scan apa suma la.
kena rm12. 7ringgit cuci. 5ringgit burn masuk cd.
ok la kot for the first time kan.
xcuci la tapi gamba die.. bajet bajet. burn suda. hehee.

thanx ROFLCAM!
thanx NIZ!

xsabar nya saya. HAHA
harap harap kali ni boleh.


teruja gila naik bas dua tingkat.

REAKSI ORANG TERUJA NAIK BAS DUA TINGKAT.

1) call mak/ayah/adik/abang/kakak/anyone dia, bagitahu dia kat stesen bas. pastu once orang yang dia call tu tanya dia pasal bas ape. teros dia bercerita tentang bas dua tingkat tuh..... dok ulang ulang word tuhhh sampai la orang naik fed up, dan letak HP cakap line xda. padahal saje letak.

2) cerita perasaan dia bila dia naik bas dua tingkat. cakaplah,"aku dok kat tingkat atas ni. bessssssss.. rasa tinggi semacam... dekat dengan awan..... bla.. bla.. bla... bessssss.. rugi ko xnaikkkk... nanti ko kena naik tauuuu...." sampai lah tukang dengar rasa macam annoying. malas nak dengar dah...

3) bila bas da gerak... jerit kuat kuat.... satu bas dengar. "wahhhhhhh!!/fuyoooohhhhh (pilih satu), besssssssss gilaaaa bas ni... rasa macam naik kapal terbang..... !!" walaupun sebenarnya.. pegi lapangan terbang pon xpernah. =.=

pengalaman diri sendirii ni.

---------------------------------------------------------------------------------------------

biasanya, kalau aku nak balik kelantan, aku suka naik mahligai.
sebab aku akan sampai awal dan sampai lebih cepat.
kalo tolak kul 9 malam. 
kul 5 lebih dah boleh sampai tempat aku turun tuh da.
kirenya 8 jam la. CEPAT SANGAT KAN? eh maaf tercapslock.

kalo nak balik shah alam, aku suke naik TRANS.
sebab tempat naik dia paling dekat dengan rumah aku.
so, boleh pegi lambat sikit. :)

kalau nak compare TRANS dengan MAHLIGAI.
aku suka lagi naik mahligai.
sebab space between kerusi depan n belakang lagi luas.
TRANS sempit. nggak suka.

n aku lagi suka duduk tingkat atas.
(bas sekarang mostly dua tingkat dah)
sebab nanti dia berenti berenti time nak amik orang kat stesen lain.
xda la tidow aku terganggu sangat. he he he.
tidow itu penting okay. 

maybe sebab aku dah banyak kali naik bas DUA TINGKAT.
so, aku dah xrasa teruja, eksaited  gila vavi ke ape dah la.
belagak cool je la ketika melangkah anak tangga bas, babai mak ayah adik.

tapi kalau orang teruja macam mana agak nya reaksi dia?
ada macam orang atas ke?

aku pikir2 balik, dulu aku cool je la kot.
sebab aku memang dah mindset dari aku diberanakkan lagi,
naik je bas tidow. naik bas je tidow. 

ok lah, bye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...